Tüp Mide Ameliyatı Sık Sorulan Sorular

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde ise buna "hastalık derecesinde şişmanlık" (morbid obezite) denir. Bu noktada diyet ve egzersiz tedavileri ile kalıcı zayıflama sağlama şansı çok düşüktür, çünkü obeziteye eşlik eden hastalıklarla beraber bozulmuş bir metabolizmayla kilo vermek çok güçtür. Bu nedenle hastalık derecesinde obezite olan kişilerde geçerli ve etkin tedavi seçeneği ameliyattır. Vki 35’ in üzerinde kişi daha önce çok fazla diyet yapmış ve bu durumdan kilo alıp vermekten psikolojik olarak çok yorulduysa ve diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi hastalıklar varsa ameliyat düşünülebilir.

Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Tüp mide yani küçültme ameliyatı yaklaşık 1 saat süren operasyonlardır. Bypass, duodenal switch, transit bipartisyon ameliyatları ise 1,5 -2 saat arasında süren operasyonlardır. Operasyonun süresi anesteziye bağlı olarak önemli bir nokta cilt kazanmakta ve şişmanlık operasyonu sonrasında uyanmanız iyileşme sürecinizin hızlanmasında etki göstermektedir. Şu anda pek uygulanma alanı olmasa da katlama operasyonu da yaklaşık 1 saat süren bir işlemdir. Obez operasyonlarında bilinenin aksine belirli bir kilonun üzerine operasyon gerçekleştirilir gibi bir konudan bahsetmek yanlış olacaktır. Küçültme ameliyatları için önemli olan cilt (beden kitle /bmı/bki) değeridir. Operasyon için önemli olan beden kitlenizin (bki) 40 kg/m2 yani (aşırı kilolu) şişmanlık değerine gelmesi gerekmektedir ya da 35 kg/m2 yani 3. derece cilt şişman statüsünde olup, yandaş hastalığın zarar verdiği veya vermeye başladığı bireyler için uygulanmaktadır. Bu yüzden halk arasında bilinenin aksine, cerrahiye aday kişilerin hekimlerden ve diyetisyenlerden bilgi almasını ve bütün bilgilerden haberleri olmasını öneririz. Astım gibi solunum rahatsızlıkları olan bireyler operasyon sonrasında daha hızlı normal hayata dönmesi ve narkoz cilt etkisi daha hızlı atması için yoğun bakım görebilirler.

Ameliyatla Kaç Kilo Verilir?

Mide küçültme ameliyatıyla mide küçüldüğü ve iştah merkezi alındığı için kişiler operasyon sonrasında özellikle ilk 1 ay çok hızlı zayıflamaktadırlar. Cerrahi işlemden sonraki ilk 15 gün uygulanan sıvı yeme programı 16. gün itibariyle uygulamaya başlanılan yeme programıyla birlikte ilk aylarını tamamlayan hastalarımız fazla olan kilolarının %10-15 kadarını vermektedirler. Diyetisyenler tarafından verilen diyetler ile beraber daha sağlığı yeme ve zayıflama süreci sağlığı ve hızlı bir şekilde devam edecektir. Operasyondan sonra hastalarımız 1. senenin sonunda fazla olan kilolarının %80'ini vermekte ve 1. senenin sonunda ideal cilt kilolarına gelmektedirler. Şişmanlık operasyonunun sonrasındaki 1. ay itibariyle fazla olan kiloların %10'u bu süreçte gitmeye devam edecektir. Bu süreçte kişiler ara ara duraksamalar yaşayabilir ancak unutulmamalıdır ki ameliyatsız kişiler ideal kilolarına 1. senenin sonunda geleceklerdir. Operasyon sonrasında yeme döneminde kişiler protein ağırlık yeme programlarına verilen dikkat edip, gerekir ise protein takviyesi alımını artırmalı, öğünlerin atlanılmaması ile, düzenli spor yaparak ve günlük aldığı sulu içecekler çorbası gıda miktarına dikkat ederek fazla şişman halinden hayat boyu kurtulabilirler. Bu uygulamanın avantajları bireylerde saymakla bitmeyecek düzeydedir. Zayıflama dışında yandaş hastalıkları engelliyor olmak ve bunu yaşamı boyunca birçok girişimler deneyip sağlayamayan kişiler için oldukça uygundur.

Ameliyat Yaş Sınırı Nedir?

Mide küçültme ameliyatları 18 yaş ile 65 yaş arasındaki kişilere uygulanmakta olup, bu kişilerinde bütün kontrolleri ve tetkik sonuçlarına göre operasyon kararı alınmaktadır. Ergenlik döneminde, hormon değerlerindeki uç hareketler, aşırı kilo alımına sebep olabiliyor. Bu bakımdan 18 yaşını geçmiş olan bireylerde, kaynaklı kilo alımı durduğu için ilgili tetkikler ile daha net sonuçlar çıkarılmaktadır. Ergenlik öncesinde ve sonrasında alınan aşırı kiloların, farklı türlerde olduğunu bu bağlamda söylemek gerekir. Özellikle de öncesinde alınan aşırı kiloların, sonrasında dönem için uygulanan tedavilerden farklı olarak özel bir uygulama gerektirebildiği de biliniyor. Ergenlik sonrasında alınan kilolar ise ergenlik öncesine göre kişinin sağlık durumuna bağlı olmadan gelişen durumları içeriyor. Yine bu ergenlik sonrasında alınan kilolar için de ilgili tetkikler sonrasında, ergenlik vermede faktörü göz önüne alınarak farklı uygulama yöntemleri uygulanabildiği kanıtlanmıştır.

Ameliyat Sonrası Kişiden Kişiye Neden Farklılık Gösterir?

Öncelikle herkes farklı bir metabolizmaya, farklı bir beden yapısına, ağrı eşiğine, sağlık durumuna, vki (beden kitle indeksi) değerine sahip olduğunu görürsünüz. Hastanın bu değerleri göz önüne alınarak, farklı şişmanlık tedavileri veya metabolik operasyonları ve farklı teknikler uygulanır. Kimi bireyin midesine balon takılır. Balonun etkileri çok daha farklıdır. Kimi kişilere metabolik (by-pass, transit bipartisyon, duodenal switch) uygulanır, kimi bireyde şişmanlık cerrahisi yani daraltma operasyonu önerilir. İyileşme süreci olarak birbirinden çok farkı olan operasyonlar olması daha operasyondan sonraki süreç bireyin bahsettiğimiz gibi bir çok etmeni göz önüne alınarak net olarak öncesinden tahmin edilemez. O yüzden kendinizi bu konuda tecrübeli uzman ellere emanet etmenizi öneririz. Araştırmanız gereken bilgilerin başında doktorun operasyonlarında bir kaçak problemi ile karşılaşıp karşılaşmadığı, hastayı böyle bir yudum durumda çaresiz bırakıp bırakmadığı önemlidir. tedavilerinin çok iyi olduğundan emin olunmalıdır. Ameliyatlarında en kaliteli cihazları kullanmalıdır.
2017 yılına gelindiğinde görüyoruz ki şişmanlık cerrahisi için artık hastaneler ve doktorlar ekipler kurmakta operasyondan sonraki dönemde de hastayı psikolojik ve yeme anlamında da yalnız bırakmamaktadır. Doktorun laparoskopi yöntemle operasyonun sayısı, fazlalığı önemlidir. Şişmanlığın sonucunda oluşabilecek komplikasyonları operasyondan önce ve operasyon sonrasında kontrol altına alabilir mi, emin olmak gerekir. Açıkcası doktorunuza güven çok önemli bir unsurdur. Metabolik ameliyatlarından sonra insülin tedavisi gerçekleşiyor mu? kişiler insülin kullanmaya devam ediyor mu? Yoksa tedavi ürünü kullanımını da bırakıp diyabeti bertaraf mı ediyor? Ameliyat öncesi bireylerin yaşam tarzı da birbirinden farklı olmakta alkol bağımlığı, sigara bağımlığı olan, kalp rahatsızlığı olan damar problemi olan, karaciğer enzimleri anormal seviyelerde olan, akciğer problemi olan bir çok hasta bulunmaktadır. Birçoğu obeziteden kaynaklı yudum olmakla beraber şişmanlık ameliyatlarından önce her hastayı detaylı incelemek gerekir. Detaylı kan tetkikleri, endoskopik yöntem ile midenin durumu, kalp, karaciğer testleri yapılmalıdır. Bireyin problemi, yağ fazlalığı mı? Kilolarıyla mı başı dertte, şişmanlığı yanı sıra rahatsızlıkları mı var? Daha önce kolon kanseri, böbrek yetmezliği, kanseri veya pankreas kanseri gibi hastalıklara yakalanmış mı? Hepsi detaylı inceleme gerekmektedir.


Kilo Verememe, Yeniden Kilo Almak Mümkün Müdür?

Mide operasyonu sonrasında yeme sürecine dikkat edildiği sürece kilo alımı gerçekleşmeyecektir. Ancak kalori oranı yüksek besinler ile beslenildiğinde kilo alımı gerçekleşebilir. Midenin büyük oranının alınması ve aç hissetme hormonunun azalması ile hastanın yaşam tarzı ve tekrar büyüme oranı düşer. 2016 obezite oranlarını incelediğimizde çok düşük oranda revizyon daraltma uygulaması olan bireyler görmekteyiz.

İstirahat Raporu Alabilir Miyim?

Obezite cerrahi ameliyatlarından sonra istirahat raporu verilebilir.

Ameliyattan Sonra Ne Zaman İşe Dönülebilir?

Şişmanlık ameliyatlarından sonra ayağa kalkma süreci çok hızlıdır. Operasyonun laparoskopik olarak gerçekleştirilerek doku hasarını minimum düzeyde tutuyor olması iyi olma dönemini çok hızlı sağlamaktadır. Masa başı çalışan kişiler taburculuktan sonra 2 gün, aktif olarak çalışanlar ise taburculuktan sonra 5 gün içerisinde işinize dönebilirsiniz.

Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?

Obezite operasyonlarından sonra doktor ve diyetisyen kontrolleri; 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 12. ayda gerçekleşmektedir. Yurt dışı mağdurları ve şehir dışı hastalarımızda ise farklı formüller izleyerek doktorlar kontrolleri gerçekleştirmekteler.

Kocaman Mide, Ufak Delikten Nasıl Çıkarılıyor?

Mide balon gibi bir organdır. İçindeki hava boşaldıktan sonra sönmüş bir balon gibi deliklerden kolayca çıkartılmaktadır.

Kilo Verme Ne Zaman Durur?

Operasyon sonrasında ideal kiloya ulaşma süreci 12-18 arasında sürmektedir. Bu kişiden kişiye değişiklik gösteririr. Kilo verme sürecinde kişinin yaptığı egzersiz programı, cinsiyeti, yaşı, yandaş hastalıkların varlığı, metabolizma hızı etkilidir. İdeal kiloya yaklaştıkça kilo verme yavaşlar ve ideal kiloya gelince durur.

Mide Tekrar Büyür mü?

Laparoskopi Sleeve gastrektomi operasyonu ile %80-85 lik bölüm çıkarılır. Zaman içerisinde organın tekrar büyüdüğü görülebilmektedir. Bu yüzden bireylerin yeme programı süreçlerinde katı gıda ve sulu gıda ayrımını doğru yapması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında yemeklerde sulu tüketimi yapılmamasına dikkat etmelidir.

İdeal Kiloya Ulaştıktan Sonra Estetik Gerekir Mi?

Şişmanlık tedavileri ve metabolik uygulama sonrasında bireylerin kendilerine dönmesi rahatça sağlanır. Kilolar vücuttan gitmeye başladıkça şişmanlık kavramı ve hastalıklar ortadan kalkar ve bireyler güzellik kavramına önem vermeye başlamaktadır. Uygulamadan sonra zayıflama süreci en başta hızlı iken ara ara dönemlerde durma ve azalma görülür. Şişman ve aşırı kilosu olan kişiler bir an önce zayıflamak ister ve böylelikle kendi üzerlerinde ciddi baskı oluşturabilirler. Şişman (aşırı kilolu) statüsünden ayrılmaya başladıkça artık estetik kavramına önem verilir. Kişiler vücudunda oluşabilecek deformasyonları (sarkmalar); abdominoplasti, meme estetiği, yüz germe, jinekomasti operasyonları gibi operasyon süreçlerine girmek isterler. İlk etapta şişmanlığın vermiş olduğu sağlık problemleri ortadan kalkar. Tansiyonum düştü, şekeri sabitledik gibi konular konuşulur iken sonraki etapta egzersiz konusu gündeme gelir. Egzersiz hareketleri kesinlikle 1.ay itibari ile başlanmalıdır. Bu konuda başarısız olan bireyler cerrahisiz estetike önem verir. Eğer deformasyonlar(sarkmalar) artıyor ise cerrahi yönteme yönelirler.

                                    Ne Zaman Hamile Kalınabilir?

Fazla kiloların sebep olduğu kadın hastalıkları arasında en önemlilerinden biri polikistik over yani yumurtalıkların yağ kütlesi ile kaplanmasıdır. Bu rahatsızlığı olan kadınların hamilelik için ve fazla kilolardan kurtulmak için zayıflaması gerekmektedir. Zayıflamak için bu uygulamayı düşünen çok fazla anne adayı bulunmaktadır. Şişmanlık cerrahisinin sonrası hamilelik 1. Yıl itibari ile düşünülmelidir. Bu dönem hem zayıflama sürecinin neredeyse tamamlanması hem de bebek beslenmesi için gereken sürenin tamamlanması olarak nitelendirilir. Bebek sağlığı konusunda da herhangi bir şüphe kalmaması gerekir.

Emziren Kadınlar Ameliyat Olabilir Mi?

Doğumdan sonra ilk 6 ay bebek anne sütü ile beslendiği için, annenin yeterli ve dengeli beslenmesi gerekli kaloriyi alması anne sütünün kalitesini etkileğinden çok önemlidir. Bunun için ilk 6 ay önerilmez. 6 . aydan sonra ek gıdalara geçildiğinde tüp mide ameliyatı yapılabilir. Burada önemli olan bebeğin anne sütünü ne kadar aldığıdır. Örneğin bebek 8. Ayında ek gıdayı daha az anne sütünü daha fazla alıyorsa o zaman anne sütüne olan bağ azalana kadar uygulanmamalıdır. Ama diyelim ki 7. Ayda annenin sütü kesildi ek gıda ve mama takviyesi yapılıyorsa o zaman ameliyat olabilir.

Ameliyat Hangi Nedenlerden Dolayı İptal Edilebilir veya Ertelenir?

Hastanın operasyon öncesinde yapılan tetkikleri, nöroloji, endokrinoloji, anestezi, kardiyoloji, genel cerrah ve kulak burun boğaz doktorları tarafından ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Herhangi bir bölümde ameliyata uygunluk gözlenmediği takdirde ameliyat iptal edilir veya tedavi uygulayıp ameliyata engel olan problemin ortadan kaldırması hedeflenip ameliyat ileri bir tarihe ertelenebilir.

Revizyon Ameliyatı Nedir? Hangi Durumlarda Gerçekleşir?

2017 yılına girildiğinde revizyon mide uygulaması sayısının arttığını görmekteyiz. Daha önceden gerçekleşen başarısız operasyonlar veya bireylerin bilinçsiz beslenmesi ile ilgili olarak Sleeve gastrectomy revizyonunu yani yenilenmesini isteyen hasta grupları oluşmaktadır. Revizyona gerek duyulmasının en büyük sebepleri arasında; operasyon esnasında mideden kesilmesi gereken kısmının biraz daha küçük bırakılması ile fundus bölümünün daha büyük kalması ve iştah hormonunun fazla salgılanmasına sebep olacaktır. Böylelikle organın daha hızlı bir şekilde büyümesine sebep olacaktır. Ameliyatının sonrasında bilinçsiz beslenilmesi yemeklerde katı ile sıvı gıdaların ayrımını yapmaması çok kalorili gıda tüketimini bırakmalarından kaynaklanır. Alkol problemi yaşayan bireylerde daha sonrasında hızlı bir şekilde şişmanlama görülür. Şişmanlık tedavileri sonrasında tekrar kilo alımı aşırı kalorili gıda tüketimi sonrasında oranı yüksek olmakla beraber mümkündür.

Revizyon Yerine Mide Balonu Takılır mı?

Obezite cerrahi ameliyatlarından sonra mide balonu ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğinden takılmamalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)