Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Hastanede kalınan süre boyunca damar yolu ile hasta beslenir. Bu dönemde sıvı kaybının oluşmaması amacıyla izotonik serum desteği verilir. Bariatrik operasyonları sonrası yeme programı 3.gün itibari ile kaçak testi (mavi su) yapıldıktan sonra doktor ve diyetisyen kontrolünde sulu gıda alımıyla gerçekleştirilir. Doktor kontrolünde bireyin yavaş yavaş ve küçük yudumlarla gıdaların tüketilmesi önerilebilir.

Katı - Sıvı Ayrımı Nasıl Yapılmalı?

Yemeklerden yarım saat önce sıvı alımı bırakılmalı ve yemek yedikten yarım saat sonra alımına başlanmalı mıdır? Evet. Çünkü organ hacmi küçüldüğü için midemizi doldurur isek, yeterli protein alımına yer kalmayacak ve günlük alınması gereken değeri alamayacağız. Bu da kas kayıplarına neden olacak. Aynı zamanda katı ile sulu gıdalar alımını aynı anda almak mide hacmini büyütecek bir etmen olduğu için kesinlikle aynı anda tüketimi önerilmemektedir.

Vitamin Mineral Kalsiyum Takviyesi Almalı Mıyım?

Operasyon sonrası ilk 15 gün boyunca sadece sulu gıda alımına bağlı vitamin yetersizlikleri oluşmaması adına kişiler vitamin takviyesi kullanmalıdırlar. Bu sayede kişinin hem beden ağrısı direnci artacak hem de halsizlik, yorgunluk gibi belirtilerin oluşması engellenmiş olacak mıdır. Küçültme ameliyatlarından sonra kişiler yeni bir başlangıç yaptıkları için bu sürece alışma evresi olarak gördüğümüz ilk 1 ay içerisinde günlük ihtiyaçları olan besin öğelerini alana kadar vitamin takviyesi kullanmaya devam edilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Oruç Tutulabilir mi?

Şişmanlık tedavileri operasyonları sonrasında 1. Senenin sonunda oruç tutulabilir. Bu ameliyatların ardından organ hacmi küçüldüğü için kişilerin az az sık sık öğünler yemesi gerekmektedir. Ramazan ayında iki öğün yapıldığı için uzun süre kişiler aç kaldıklarından aşırı yeme isteği oluşabilir. Buna bağlı olarak büyük lokmalarla hızlı bir şekilde yemek yiyen kişilerde hazımsızlık, bulantı, kusma şikayetleri oluşabilmektedir. Ancak 1. Senenin sonunda kişinin gıdaları tolere etme durumu arttığı için doktor kontrolü altında diyetisyenin (dyt.) beslenme önerileri doğrultusunda oruç tutabilir.

Kaçak Olursa Sonrasında Nasıl Beslenmeli?

Eğer kaçak ameliyattan sonra ilk kaçak testinde ortaya çıkarsa kaçağa yapılan müdahale sonrasında hastanede damar yolu ile beslenilmeli taburcu olurken sıvı diyet dönemine başlanılmalı, 15 gün sonra püre dönemine, 15 gün sonrada katı diyet dönemine geçilmedir. Eğer doktorunuz stand takma yöntemiyle tedavi uyguladıysa, stand takılı olduğu sürece sıvı-püre kıvamında beslenilmelidir. kaçak tedavisi sonlandıktan sonra aşamalı olarak katı diyet dönemine geçilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Sakız Çiğnemek

Mide ameliyatlarından sonra sakız çiğnemek hastanın çabuk acıkmasına sebep olacağından dolayı kalori kontrolünü yapmakta problem yaşayabilir. Aynı zamanda hastanın hava yutmasına sebep olabileceğinden dolayı gaz problemlerine bağlı sorunlar yaşanabilir. Bu problemlerin önüne geçmek adına operasyondan sonra sakız çiğnenmemelidir. Mide küçültme ameliyatında bireyler için yapılması ve yapılmaması gereken şeylerle ilgili bilgi verilmelidir.

Açlık Hissi

Şişmanlık operasyonundan sonra özellikle bireyler sulu diyeti döneminde sadece sulu gıdalar ile beslenilebileceğine inanamazlar. Eski yeme alışkanlıklarından sonra bu yeme programı döneminde hastalara imkansız gelir. Ancak laparoskopi olarak gerçekleştirilen bu ameliyatlarda organın büyük bir bölümü alınır iken – aç hissetme hormonunun salgılandığı alanda alındığı için erken doyma gerçekleşir ve mide hacminin küçüklüğü de buna ek olarak doyma hissini hızlandırır.

İştah Durumum Nasıl Olacak?

İştah hormonunun alınması ile aç hissetme kaybı da yaşanır. Bu yüzden doğru yeme programı çok önemlidir. Yemek yemeyi artık doğru yeme programı olarak görmeli ve vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerin alınması olarak değerlendirmelidir.

Sigara ve Alkol Kullanımı

Tüp mide operasyonu geçirecek olan kişilerin operasyondan 15 gün önce sigara kullanımı bırakması önerilirken nikotine bağlı mide rahatsızlıkları yaşamamak adına operasyondan sonra 1. ay itibariyle kullanmak isteyen bireylerımız tekrardan başlayabilirler. Ameliyat öncesi alkol kullanımı operasyondan 15 gün önce bırakılmalıdır ve operasyondan sonra 3. ay itibariyle tercih edilebilmektedir. Yüksek kalori içeriği ve göbek bölgesindeki yağlanmaya bağlı oluşturduğu problemlerden dolayı mide operasyonu sonrası alkol nadiren tercih edilmelidir.

Ameliyat sonrası Gazlı İçecek Tüketimi

Ameliyat sonrasında gazlı içecek tüketimi önerilmez. Gazlı içecekler sizi dolgun hissettirir ve midenize rahatsızlık verir. Düzenli gazlı içecek tüketimi boş kalorileri alımınızı arttırır ve kilo vermeyi daha zor hale getirir. Ayrıca midenizi hızla şişirip ihtiyacınız olan sağlıklı besinleri tüketmenizi önleyecektir. Ek olarak, yapay tatlandırıcılar şekere olan özleminizi tetikleyebilir, böylece tatlılara karşı koymanızı zorlaştırır.

Sürekli Diyet Yapmak Gerekiyor Mu?

Tüp mide ameliyatından sonra beslenme programlarına diyet gözüyle bakmayıp, ameliyat sonrası bir prosedür gözüyle bakmak gerekiyor. Bu dönemde belirli kısıtlamalar var ama bu kısıtlamalar tamamen komplikasyon risklerini azaltmak için olduğunu kavramak çok önemli.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)