Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar Hasan ErdemGenel Cerrah • 8 Kasım 2018 • Yorumlar:

Ağırlık Kaldırmak

Şişmanlık operasyonları laparoskopik yöntemle yapıldığı için oldukça konforludur, uzun dönemde ağırlık kaldırmakta bir engel yoktur. İlk 15 gün karın içi basıncı arttırmamak için ağırlık kaldırmamaya dikkat edilmesi gerekir.

Uçağa Binmek

Obezite cerrahisinden sonra doktor kontrolünde uçak ile seyahatte herhangi bir problem görülmediği takdirde yolculuk yapılabilir. Seyahat süresince emboli(pıhtı) önleyici çoraplar giymeniz gerekir.

Araç Kullanmak

Operasyon sonrasında araç kullanmakta bir sakınca yoktur. Birkaç saatten uzun süre hareketsiz kalacak şekilde yapacaksanız, yolculuk süresince varis çorabı giymeniz gerekmektedir.

Duş Almak

Hastaneden taburcu olduktan 24 saat sonra, üst pansumanlar çıkarılınca ılık duş alınablir.

Cinsel İlişki

Operasyonun ikinci haftasını doldurduktan sonra cinsellik ilişkide bulunmakta herhangi bir sakınca görülmemektedir. Cinsellik kapsamında yapılan aktivitelerde, karın bölgesine darbe veya benzeri cinsellik eylemlerinden kaçınmak gerekir.

Hareket Kabiliyeti

Şişmanlık ameliyatlarından sonra bireyler hareket kabiliyetlerinden bir şey kaybetmezler. Taburcu olduğunuz andan itibaren olağan günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Operasyondan yaklaşık 4 saat sonra ayağa kalkıp yürümeye başlarlar. Şişmanlık tedavisinde hareketlilik çok önemli bir unsurdur. Hastalar yatağa bağımlı kalarak ameliyat sonrasındaki riskleri (emboli, pıhtı atması) artırırlar. Bu yüzden söz konusu uygulamadan sonra kişilerin hareketliliği çok önemlidir.

Solaryum

Tüp mide ameliyatından sonra yara izleri 3 ile 6 ay arasında iyileşmektedir. Karın bölgesindeki dikiş yerleri iyileşmeden solaryuma girilmemeli ve güneş ışınlarından korunmalıdır. Aksi takdirde ultraviyole ışınları yara yerlerindeki pigment hücrelerini uyarıp yara yerinin normalden koyu renk almasına neden olabilmektedir.

Yüz Üstü Uyumak

Operasyon sonrasında yatış pozisyonları mideye zarar vermez. Sadece derideki dikiş yerlerinde hafif ağrı olabilir. İlk günden itibaren yan, taburcu olduktan sonrada yüz üstü uyunulabilir.

Dikişler

Şişmanlık operasyonları geçiren kişilerin en çok sorduğu soruların bir tanesi dikişler olmaktadır. Şişmanlık tedavilerinde açılan küçük kesilere estetik dikiş atılmaktadır. Bu yüzden dikişlerin alınması söz konusu değildir. Estetik dikişler beden tarafından kendisi emilmektedir. Operasyondan sonra sonuçlar kişiye bağlı olarak değişmekle beraber 3 ila 6 ay arasında izlerin kaybolduğu izlenmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)