Tüp Mide

Yazar Samet YardımcıGenel Cerrah • 19 Temmuz 2018 • Yorumlar:

Bypass sonrası ömür boyu vitamin hapları mı kullanacağım?

Aslında; hiç ameliyat olmamış insanlarda da yüksek oranda vitamin eksiklikleri görüyoruz. İster bypass olsun ister tüp mide olsun hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşayan hastalarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Bu eksiklikler destek tedavileri ile kolaylıkla düzelebilir.

Hastaların % 30-35 kadarı vitamin desteklerini uzun süre bazen ömür boyu kullanmaktadır. Hastaların % 65-70’i bir süre kullandıktan sonra gerek kalmayıp bırakmaktadırlar. Barsak sistemi bir süre sonra yeni duruma uyum sağlayabilmektedir.

Tüp mideden sonra bypassa göre, tekrar kilo alma daha yüksek oranda mı görülür?

Tüp mide ameliyatının tarihçesinde bu sorunun cevabı vardır aslında. Tüp mide ameliyatı ilk olarak, biliopankreatik diversiyon ameliyatının bir parçası olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Tek seansta ameliyatı yapmanın riskli olduğu çok obez hastalarda tüp mide uygulayıp biraz kilo verdikten sonra ikinci ameliyatı yapalım planıyla uygulanmaya başlandığında hastaların %75’inde ikinci ameliyata gerek kalmaması uygulayan cerrahı da bir hayli hayrete düşürmüştür.

Ancak bu haliyle hastaların hala dörtte birine ikinci bir ameliyat gerektiğinden tek ameliyat olarak lanse etmek için çok erkendi. Yapılan çalışmalar ve teknik üzerindeki birkaç değişiklik sonrası günümüzde bilinen haliyle tüp mide (sleeve gastrektomi) uygulanmaya başlamıştır.

Güncel teknikle yapılan tüp mide ameliyatı maalesef hastaların %10- 15’inde yeterli kilo kaybı sağlamak aşamasında başarısız kalabilmektedir.

Bypass olsam daha garanti bypassta geri kilo almak yok mu?

Maalesef mide bypass ameliyatlarından sonra da düşük de olsa geri kilo alma ihtimali mevcuttur. Tekrar kilo alma durumu, tüp mideye göre daha düşük ihtimal olmakla beraber tekrar kilo alımı gerçekleştirildiğinde revizyon ihtimalleri tüp midedeki kadar geniş olanaklara sahip değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Samet Yardımcı Metabolik Cerrahi, Gastroenteroloji Cerrahisi, Genel Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)