Tuzu Azaltmanın 8 Doğal Yolu

Yazar Kübra KılınçDiyetisyen • 7 Ekim 2019 • Yorumlar:

1. Günlük bir tepeleme çay kaşığı veya bir silme tatlı kaşığından fazla tuz tüketmemelidir. Bunun üzerindeki tuz tüketimini kesinlikle azaltılmalıdır. Ve bölgesel guvatr hastalığından korunmak için de iyotlu tuz tercih edilmelidir.

2. Hazır yiyeceklerde kullanılan ve genellikle ambalajlı besinlerin etiketinde yer alan; monosodyum glutamat, sodyum nitrat, sodyum askorbat ve tüm sodyumlu bileşikler içeren sağlıksız paketli besinlerden uzak durmaya özen gösterin. Bu yiyecekler besinin, tuz, sodyum içeriğini artırarak gizli tuz alımına neden olmaktadır.

3. Besinlerin doğal yapısında yeterli derecede sodyum bulunmasından dolayı hazırlama ve pişirme sırasında sofra tuzu eklememeye özen gösterin. Tuz yerine sebzeleri kurutup mutfak robotundan geçirebilir, baharatlarla yemeğinize lezzet katabilirsiniz.

4. Yemek yediğiniz masaya tuzluk getirmeyebilir, tuz yerine baharatlardan faydalanabilirsiniz. Tane karabiber, muskat, zerdeçal, kimyon, pul biber ve kuru kekikten oluşan baharat tabağı hazırlayarak tuzdan uzak durmaya çalışabilirsiniz.

5. Soya soyu, hazır ketçap, barbekü sos, salsa sos, hardal ve tüm makarnalar için hazırlanmış sosların bolca tuz içerdiğini unutmamalısınız. Atıştırmalıklardan cips, meyve bazlı barlar, tahıl bazlı barlar ve patlamış mısır gizli tuz kaynaklarıdır. Kavrulmuş ve tuz eklenmiş kuru yemişler, turşu çeşitleri, salamura zeytin, konservelerinde yüksek miktarda tuz içerdikleri unutulmamalıdır. Tüm bunları günlük tuz tüketim hesabına dahil etmelisiniz.

6. Evde hazırlanan geleneksel yiyeceklerimizden, turşu, salça, yaprak salamura ve konservelerin tuz içerdiği unutulmamalıdır. Salamura zeytin, turşu gibi besinler için mutlaka bol suda yıkanmalı ve ılık suda en az iki saat bekletme işlemi uygulamalısınız.

7. Besin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Tuzsuz veya az tuzlu, sodyum içermeyen veya sodyumu azaltılmış ürünleri tercih edebilirsiniz. Maden suyu seçerken bir şişesinde 200 mg’dan az sodyum içeren, doğal ve tatlandırılmamış olan olanları tercih edebilirsiniz.

8. Tuz yerine kuru soğan, sarımsak, limon, sirke, biber gibi doğal aroma vericileri kullanmak, kurutulmuş domates ve mantar gibi doğal monosodyum glutamat içeren lezzet vericilerle lezzetlendirmek, daha az tuz almanızı sağlayacak ve damak tadınızı koruyacak en doğru beslenme alışkanlığıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)