Üniversite Mezunlarında İş Bulamama Korkusu ve Doğru Kariyer Planlama

Yazar Elif CorPsikolog • 31 Ağustos 2022 • Yorumlar:

Günümüzde eğitim hayatında pek çok faktör üniversite öğrencilerinin kaygılarında yüksek bir artış göstermektedir. Bu artışların içerisinde “iş bulamama korkusu” ve “doğru kariyeri nasıl planlarım?” Soruları mevcuttur.

Özellikle üniversite öğrencilerinin öğrenim yaşamlarının sonlarına doğru artan bir gelecek kaygıları mevcut. Üniversite 3.sınıfın sonunda başlayarak mezuniyet sürecine kadar devam eden bir kaygıyı gözlemlemekteyiz.

 

Üniversite dönemi, genç nesil için öğrenim yaşamlarının en önemli dönemlerinden biridir. Mezun olup iş hayatına atılma süreçleri başlar ve mesleki tercihleri yaşamlarındaki bir çok faktörü etkiyecek öneme sahiptir. Bu dönemde yaşanan “iş bulamama korkusu” kişileri kaygı yaşamaya iter.

 

İş bulamama korkusu; bireyin deneyimli ya da deneyimsiz iş sahibi olamayacağına dair taşıdığı bir korku ve kaygıdır. Birey bu durumda kendini yetersiz, başarısız ve çaresizlik gibi duyguları yoğun yaşar. 

 

İş bulamama korkusu aslında sadece üniversite mezunlarının değil alanında deneyimli ya da deneyimsiz bir çok insanın yaşadığı korkulardan biridir. 

 

Peki bu korkuyu tetikleyen başlıca unsurlar nelerdir? 

 

•Yaşamı sürdürmek için bir gelire ihtiyaç duymak

•Yakın çevredeki arkadaş ya da akrabaların bir iş sahibi olması

•Kişinin kendini yetersiz, başarısız hissetmesi

•Aileye ve topluma karşı bir sorumluluk hissiyatı

•Gelen iş başvurularından olumsuz geri dönüş alma 

•İş bulamamaktan dolayı bazı aktivitelerden sosyal ortamlardan uzak durma hali

Bu nedenler iş bulamama korkusunu tetikleyen bazı durumlar ve düşüncelerdir. 

İŞ BULAMAMA KORKUSU NASIL YENERİZ?

Burada yapılması gereken bazı önemli noktalar var; 

 

•Bir çok iş ilanları sitesi mevcut. Buralara bakıp başvurduğunuz ya da başvurmak istediğiniz pozisyonlara bakıp aranılan nitelikleri bilip bunlara yönelik kendi eksikliklerinizi tamamlama durumuna geçebilirsiniz. Kendinizde gördüğünüz artıları ve eksileri gözlemleyip diğer rakiplerinizin önüne geçmek için bir avantaj sağlar.

 

•Gerçekçi beklentilere sahip olmak gerekir. Nedir bu gerçekçi beklenti?

Üniversite mezunu olarak daha önce bir tecrübeniz yok ise bu noktada işe girmeden önce ücret beklentisinin çok yüksek olması. Bu nokta kişiyi hayal kırıklığına itebilir. Gerçekçi beklenti olarak bir süreliğine tecrübe kazanmayı ücretten daha ön planda tutmak ilerleyen kariyer basamaklarında hızlıca yol almanıza neden olabilir.

 

•Kendini yetersiz görmek

İş bulamama korkusundan kaynaklı bazen yaşamın işlevselliğini bozan durumlarla karşılaşabiliyoruz. Örneğin bireyin zihni sürekli iş bulmakla meşgul olması, her saat iş ilanlarına bakma, “başarısızım” şeklinde kendini suçlama, diğer yakın arkadaş ve çevreyle kendini kıyaslama.

 

Burada yapılması gereken eksiklerini görüp bunlar üzerine gidip tamamlamak, artı nitelikte özelliklerini geri planda tutmadan onlar üzerinede çalışıp kişinin kendisini geliştirmek.

 

İŞ BULAMAMA KORKUSUNU DOĞRU KARİYER PLANLAMA İLE NASIL ÇÖZÜMLEYEBİRİZ?

 

Öncelikle okunulan bölüm hakkında iyi bir bilgi birikimine sahip olmak gerekir. Üniversite sürecinde teorik bilgiler öğrenirken işin mutfağında pratikte neler oluyor bunları bilmek gerekir. Bu nedenler bölümünüz hakkında hangi departmanlarda çalışıldığını öğrenmek, hatta bu departmanları yerlerinde gidip görmek aslında “gerçekten burada çalışmak istiyor muyum? “Bu iş bana uygun mu?” Gibi sorularında yanıtlarını vermiş olabilirsiniz. Özetle önceliğimiz nasıl bir işte çalışmak istenildiğini karar verilip daha sonra işi alanında görmek gerekir. 

 

Özellikle bireyin istediği bir bölümü okuması kişiye artı bir puan kazandırır. Çünkü günümüzde pek çok insan okuduğu bölümden memnun değil bu nedenle mezuniyet sonrası kaygısı ve korkusu yüksek olup, doğru kariyerimi nasıl planlarım konusunda biraz daha soru işaretleriyle dolu olabiliyor. 

 

Bu durumlarda üniversite sürecinde okurken bölümle ilgili staj yapmak kişiye ileri ki süreç içinde önbilgilendirme durumu olur. 

 

Doğru meslek seçimleri ve kariyer planlamaları için bireysel olarak üstesinden gelemediğiniz hissettiğiniz bir noktada profesyonel destek almaktan çekinmeyiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Elif Cor Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)