Üreteropelvik Bileşke Darlığı

Yazar Abdurrahman ÖnenÇocuk Üroloğu • 16 Kasım 2018 • Yorumlar:

(Böbrek Çıkışında Darlık) Böbrek haznesi ile idrar kanalının birleşim yerinde darlık vardır. Bu durumda üretilen idrar üretere ve mesaneye rahat geçemez ve böbrekte birikir. Gebelikte en sık görülen üriner anomalidir. Üriner sistemde tıkanmanın en sık görüldüğü yerdir. Tek tara ı hidronefroz genellikle yaşamı tehdit eden bir durum değildir. Ancak, iki tara ı problemi olan bebeklerde takip ve tedavi daha ciddidir.

Tanı Çoğunda doğumdan önce gebelikte yapılan ultrason ile tanı konur. Doğumdan sonra genellikle herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Bebeklerde aile veya hekim tarafından bebeğin karnında asimetri ve yumuşak kitle ile fark edilebilir. Büyük çocuklar yan ağrısı ile başvura- bilir. Bazen de başka tetkikler esnasında tesadüfen saptanabilir. Tanısı genellikle ultrason ile konur. Ultrasonda mesane ve üreter (idrar kanalı) normal görülürken, sadece böbrekte genişleme (hidro- nefroz) saptanır. Böbrekte aşırı genişleme olanlarda böbrek hasarını saptamak için sintigra çekmek gerekebilir.

Tedavi Genellikle üriner ultrasonda saptanan hidronefrozun derecesine, sintigra de saptanan böbrek hasarına, üriner enfeksiyon varlığına ve hidronefrozun tek veya çift tara ı olmasına göre tedavi planlanır. Bebeklerdeki ha f ve orta şiddetteki üreteropelvik bileşke darlığında zamanla bu bölgelerdeki normal gelişme ile problem kendiliğinden düzelebilir. Ancak, çocukta ağrı, üriner enfeksiyon veya taş gibi yakınmalar varsa ameliyat edilmelidir. Yakınması olmayan bebeklerde ise ultrason takip- lerinde böbrekte kötüleşme veya böbrek hasarı gelişirse ameliyat gerekir. Ameliyatta böbrek çıkışındaki dar bölge çıkarılıp geniş olan böbrek haznesinin ağzı ile normal idrar kanalının ağız kısmı birbirine dikilerek birleştirilir. Böylece böbreğin ürettiği idrar kolayca idrar kanalına ve mesaneye geçer.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Abdurrahman Önen Çocuk Ürolojisi, Çocuk Cerrahisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)