Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Üst solunum yolu enfeksiyonu nedir?

Virüs yada bakteri kaynaklı olan, burun ve boğaz yada kulak yollarında görülen, genelde sonbahar ve kış mevsimlerinde olan enfeksiyonlardır. Çocuklar yılda 5-6 defa ÜSYE geçirebilirler. Yuvaya giden çocuklarda bu sayı daha da fazlalaşır. 7 yaşından büyük çocuklarda ÜSYE sıklığı giderek seyrekleşmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirtiler nelerdir?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilk belirtiler çocuk virüsü aldıktan birkaç gün sonra başlar. Bulgular 1 hafta kadar devam eder. Bazı çocuklarda ise 2 haftaya kadar enfeksiyon süresi uzayabilir. Bebekler ve süt çocuklarında burun tıkanıklığı, burun akıntısı, ateş, huzursuzluk, öksürük bazen balgamlı kusma olabilir. Daha büyük çocuklarda boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, halsizlik, geniz akıntısı, öksürük görülebilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları tedavisinde hangi ilaçlar kullanılır?

Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarınıntedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Kullanılan bazı tedaviler bulguları azaltabilir ve çocuğun rahatlamasını destek olur. Ama bu destek tedavileri enfeksiyonun süresini kısaltmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir çocukta doktorunuz bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyon düşünüyorsa tanıyı öykü, muayene ve boğaz kültürü ve bazı kan testleri ile koyabilir. Takiben antibiyotik tedavisi başlanabilir. Önemli nokta, antibiyotik tedavisi başlanmışsa, doktorunuzun belirlediği şekilde çocuğun kilosuna uygun dozda ve sürede tedaviyi devam ettirmektir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında destek tedavilerde neler yapılabilir?

En önemlisi çocukların sıvı alımının arttırılmasıdır. Ateş, huzursuzluk var ise ateş düşürücü ve ağrı kesici şuruplar doktorunuzun önerdiği süre ve çocuğunuzun kilosuna göre doz hesaplanarak verilebilir. Halk arasında “deniz suyu” olarak adlandırılan serum fizyolojik içerikli burun damlaları veya spreyler ile burun sık temizlenebilir. Ateş düşürücü olarak çocuklarda yan etkilere yol açabileceği için aspirin kullanılmamalıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklar evde dinlenmeli kalabalık ortamlara girmemeli özellikle de bulunduğu ortamda sigara maruziyetinden uzak tutulmalıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için ne yapılmalı?

Öncelikle çocuklar, üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin yakınında bulunmamalıdır. Ayrıca yine bulaşın önlenmesine yönelik el temizliğine önem verilmelidir. Kış ve sonbahar dönemlerinde hafta sonları çocuklarla zaman geçirmek için genelde alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlar tercih edilmektedir. Buralarda birçok çocuğun bir arada bulunduğu oyun alanları ve oyuncakların temizliğinin düzenli ve uygun şekilde yapılması önemlidir. Çocukların bağışıklığını kuvvetlendirmek için sağlıklı beslenmeleri ve uyku düzeninin iyi olması diğer dikkat edilecek hususlardır.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Hatice Bulut Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)