Uyku İle İlişkili Baş Ağrıları

Yazar Ersin DeneriNörolog • 25 Ocak 2018 • Yorumlar:

Uyku ile ilişkili baş ağrıları önemlidir. Birincil baş ağrıları (migren, küme tipi baş ağrısı, hipnik baş ağrıları v.b.) uyku süresince ve uyku periyodu bitince ağrı nedeni olabilirler. Diğer önemli nokta sabah baş ağrılarıdır. Sabah başınızda ağrı ile kalkıyorsanız ve yaklaşık 30-60 dakikada ayağa kalkmak ile geçiyorsa kafa içi basınç artışı yapan nedenler (beyin tümörü, kanama, arteriovenöz malformasyon gibi) ile uyku ile ilişkili ( özellikle tıkayıcı uyku apnesi gibi) hastalıklar gözden geçirilmelidir.

Hipersomni:

Uzun saatler uyuma alışkanlığı olanlarda durum bir uyku uzmanınca değerlendirilmelidir. Bu normal olabileceği gibi patolojik de olabilir. Normal olarak değerlendirilen guruba sağlıklı hipersomni (uzun uykucu) adı verilir. 24 saatlik zaman diliminde yaklaşık 10-12 saat uyurlar. Genelde uyku süresi ve uyumadıkları süre ile ilgili şikayetleri yoktur. Başlangıç genellikle çocuklukta başlar. Bu hastalar günlük yaşamsal yükümlülüklerini karşılamak için uykuyu kısaltma çabaları sonucu gündüz uykululukları artar. Genel olarak bu hastalarda yapılan yanlış bazı ilaçlar ile toplam uyku süresini azaltmaya çalışmaktır. O neden ile altta yatan tıbbi veya psikolojik bir durum dolayısı ile uzun uyuyanlardan bu normal uzun uykucu hastaların ayırtedilmesi gerekir. Çünkü klinik ve tedavi yaklaşımı farklılık arzeder.
Daha detaylı bilgi için mesaj atabilir,
Soru ve katkılarınızı yorum yolu ile bizlerle paylaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın..

GÜNBATIMI SENDROMU:


Daha çok Alzheimer hastalığı başta olmak üzere diğer bunama türleri ve yaşlı bireylerde de görülebilen bir tablodur. Belirtiler gün ışığının azalması (geç ikindi-erken akşam saatleri) ile başlar ve akşam-gece boyunca artar, sabah gün ışığının tekrar geri gelmesi ile hafifler. En önemli belirtisi konfüzyondur (zihin karışıklığı). Hasta ajitedir, bağırıp çağırabilir. Kontrolsüz ellerde titremeler görülebilir. Fiziksel olarak hasta yorgundur. Uykuya gitmeye çalışır iken huzursuzluk daha da artar. Oda içinde gezinme başlar. Uykuya dalamazlar. Yeterli uyku da uyuyamadıklarından gündüz uykululuğu eşlik eder. Böylece zaten sorunlu olan bilişsel yeteneklerinde daha da kötüleşme görülür.Uyku yapısında uykuya dalma süresi, uyku süresince uyanma sayı ve süresi artar, dinlendirici olan derin uyku azalır. Nedenine gelince, üzerinde en çok fikir birliği olan görüş beyin uyku-uyanıklık saatinin bozulmasıdır. Buna ek olarak aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk, ağrı, depresyon gibi faktörler de tetikleyici etmenlerdir. Bu tabloyu tanımak çok önemlidir zira davranışsal, çevresel ve farmakolojik yaklaşımla tedavi etmek mümkündür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Ersin Deneri

Nöroloji Uzm. Dr.

Randevu al