Vaginismus Nedir?

Yazar Semiye OntaşAile Danışmanı • 4 Eylül 2018 • Yorumlar:

Korku, endişe ve panikle bütün bedenin ve vagina girişinin istemsizce kasılarak, cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olarak algılanmasıdır. Her 10 kadından birinde görülmektedir.

VAGİNİSMUS SEBEPLERİ NELERDİR?

Cinsel konularda bilgisizlik, ilk gece ile ilgili olumsuz hikayeler, geçmişte yaşanan taciz ve travmalar, cinselliğin kötü, ayıp, pis, yasak olduğuna dair inançlar, psikolojik rahatsızlıklar, eş uyumsuzluğu ve eş reddi, kadınlığını reddetmek, ilk cinsel denemede ağrı, acı duyulması, bazı fiziksel bozukluklar ve enfeksiyonlar gibi sebepler sayılabilir. Primer vaginismus; ilk cinsel birleşmenin olmaması, genital muayene yapılamamasıdır, daha çok korkuya dayanmaktadır. Sekonder vaginismus; ilk cinsel birleşme gerçekleşmiş, sonrasında enfeksiyon , doğum yırtıkları, travma, küretaj, olumsuz genital muayenelere bağlı gelişmektedir.

VAGİNİSMUS TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Vaginismus , % 100 tedavi edilebilir, ilaç ve ameliyat gerektirmez ( organik bir patoloji yoksa). Güvenilir bir ortamda, terapist rehberliğinde, cift ve terapist işbirliğiyle sorun çözülebilir. İyileşme için çiftin sabırlı, iyileşmeye istekli ve sorumluluk alması süreci etkin kılar. Tedavide, cinsel bilgilendirme yapılarak eksik ve yanlış bilgiler yerine doğru bilgiler konur, ciftin cinsellikle ilgili algıları değiştirilir. Cinselliğin birbirlerine zevk vererek yaşanması gereken keyifli bir süreç olduğunu öğrenen çiftin yaşantısına olumlu katkı sağlar. Çift ilişkisi gözden geçirilerek iletişimin artırılması, sevgi dolu davranışlar geliştirilmesi, flört döneminin canlı tutulması, suçlama ve eleştiri olmadan sorumluluk almaları sağlanır. Sorun kadının değil çiftin sorunudur ve çift terapi süresince birlikte alınır. Kadının cinsellikten zevk almaya hakkı olduğu, kadının sex ve erkeklerle ilgili negatif düşünceleri yerine olumlu bakış açısı konur. Kadının olumsuz duygu ve düşüncelerini paylaşması, suçluluk, günahkarlık ve korkularının cinsellikten uzak tuttuğunu görmesini sağlar. Nefes ve gevşeme egzersizleri yaptırılır. Ideal ortamda uygulanan aşk oyunları dediğimiz ev ödevleri verilir. Güzel sevişme sanatıyla geri dönüşüm engellenir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Semiye Ontaş Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Semiye Ontaş

Aile Danışmanlığı Psk. Dan.

Randevu al