Vajina Daraltma Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

İnsan vücudu, geçen zamanla birlikte her an değişim yaşamakta ve bu değişim belli bir süre sonra, artık deformasyon niteliği taşımaya başlamaktadır. Vücutta meydana gelen bu deformasyonlar, kişide yenilenme ve sıkılaşma ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Yaşlanmayla birlikte, sağlık sorunlarının yanı sıra, ruhsal anlamda kişi sağlığını etkileyen unsurlardan biri olarak, vajinada çeşitli sebepler sonucunda meydana gelen genişlemeler karşımıza çıkmaktadır.

Kadın vücudu, zamanın etkilerini pek çok farklı unsurun etkisiyle karşılamaktadır. Bu unsurlar, bütün bir vücut sisteminin değiştiği doğum, gebelik gibi belli başlı dönemlerle örneklenebilmektedir. Pek çok faktörün de etkenliği sonucu, kadın vücudunda meydana gelen ve ruhsal anlamda olumsuz etkiler yaratan deformasyonlardan biri olarak karşımıza çıkan vajina genişleme durumları, vajina daraltma uygulamalarıyla tedavi edilebilmektedir.

Vajina Nasıl Bir Organdır ve Neden Genişler?

Vajina kadınlarda bulunan, cinsel organdır. Temel olarak dört fonksiyona sahip olduğunu söyleyebileceğimiz vajina:

  • İdrar kanalının içinde bulunduğu kanaldır.
  • Vajina bölgesi, kadınların rutin döngüsü olan adet görme kanalıdır.
  • Doğumun gerçekleştiği organdır.
  • Kadınlar için cinsel ilişkinin gerçekleştiği organdır.

Kadınların pek çok temel vücut fonksiyonlarını gerçekleştirdiği organları olan vajina, ortalama olarak 9 cm uzunluğunda olmaktadır. Vajinanın bu ortalama olarak belirtilen uzunluğu, 8 ile 10 cm arasında değişim gösterebilmektedir.

Oldukça hassas yapıdaki kadın cinsel organı olan vajina, enlemesine ve boylamasına tırtıksı nitelikte cilt katlantılarından oluşmaktadır. Tıp dilinde, vajinada bulunan bu tırtıksı nitelikte katlantılara, ‘ruga’ adı verilmektedir. Vajina, sahip olduğu bu tırtıksı katlantılar, yani rugalar sayesinde uzayabilmekte ve genişleyebilmektedir. Vajinadaki enine ve boyuna nitelikte bu katlantılar, aynı zamanda cinsel ilişki sırasında yaşanan hazzın da kaynağını oluşturmaktadır.

Vajinayı meydana getiren, tırtıklı nitelikteki bu enine ve boyuna yapılar, yaşlanma, doğum gibi faktörlere bağlı olarak silikleşmekte ve esnekliğini kaybetmektedir.

Vajinada Genişleme Meydana Gelmesinin Nedenleri Nelerdir?

Vajinada genişleme meydana gelmesinin sebeplerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

  • Doğum; kadınlarda doğum öncesi olduğu gibi doğum sonrası da tüm vücutta önemli ciddi değişimler meydana gelmektedir. Doğumun vajina bölgesinde oluşturduğu olumsuz etkiler genellikle zaman içinde kendini ortaya göstermektedir. Kadınlarda tek bir normal doğum, vajina bölgesinde deformasyonlar oluşmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda yapılan doğumun zor ve sıkıntılı şekilde gerçekleşmesi, vajinanın genişlemesine sebep olmaktadır. Bazı durumlarda normal doğum beklenirken, bebeğin aşağıya tam inememesi sonucu, doğumun sezaryenle gerçekleşmesi de vajinada bollaşma nedenlerinden birini oluşturmaktadır. Doğum bütün kadın vücudunda önemli değişimleri beraberinde getirmesine rağmen belli bir süre sonra her şey normalleşmektedir, ancak vajina bölgesinde oluşan deformasyonlar geri dönülemeyecek nitelikte olmaktadır. Bu bakımdan, doğumla birlikte vajina bölgesinde yaşanan değişim ve genişlemeler, bir cerrahi müdahale olmadan ortadan kaldırılamayacak, kalıcı niteliktedir diyebilmekteyiz.
  • Yaşın ve yaşlanmanın etkisiyle; bütün insanların vücudunda meydana gelen doğal değişimler, vajina bölgesinde genişleme ve bollaşma olarak kendini gösterebilmektedir.
  • Cinsel ilişki ve gerçekleştirilen vajinal muayeneler; belli bir süre sonra sıklıkla gerçekleştirildiği zaman kadınlarda vajina bölgesinde genişlemeye sebep olabilmektedir.
  • Kalıtsal özellikler; kadınlarda genetik olarak vajina bölgesinde genişlik bulunmasına ya da kolayca genişlemeye yatkınlığa sebep olabilmektedir. Vajina bölgesinde, bağ dokusunun zayıf nitelikte olmasından kaynaklı olarak, kalıtsal nitelikte sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kadınlarda genç yaşta vajina genişliği ve belirgin düzeyde yumuşaklık, kalıtsal olarak bulunabilmekte ve bu durum cinsel hazzı olumsuz etkilemektedir.
  • Kürtaj gibi; jinekolojik müdahaleler sonucunda da vajina dokusunda bollaşma ya da genişleme meydana gelebilmektedir.

Vajina Daraltma Nedir?

Zamanın etkileri sonucu, insan vücudunda doğal yaşlanmanın bir parçası olarak deformasyonlar meydana gelmektedir. Kadın vücudunda doğum, kilo gibi pek çok faktörün de etkisiyle vajina bölgesinde deformasyon meydana gelebilmekte ve genişleme oluşmaktadır. Vajinada genişleme meydana gelmesiyle, cinsel problemler başta olmak üzere, günlük yaşamı olumsuz etkileyen birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Vajina Daraltma Uygulaması Nasıl Yapılmaktadır?

  • Vajina daraltma işlemi genel anestezi altında gerçekleştirilen ve ortalama olarak 1 saat sürmektedir.
  • Vajina daraltma, en iyi sonucun elde edilebilmesi için, giriş kısmından başlayarak 6-7 cm kadar vajina içine girilmesini gerektirmektedir. Böylece, vajina içindeki fazla dokular çıkartılabilmektedir.
  • Vajina içinin özel iplerle dikilmesi sonucu, dokuların birleşmesi sağlanmaktadır.
  • Vajina daraltma uygulamalarıyla, bağırsağın son kısmında sarkma sorunu mevcut ise, kas yaklaştırılması işlemi uygulanarak bu sorun da ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Vajina daraltma operasyonlarında, işlem öncesi muayenelerin titizlikle gerçekleştirilmesi ve değerlendirmeler doğrultusunda, vajina bölgesinde gerekli nitelikte daraltma uygulanması oldukça önemlidir. Aksi durumlarda, vajinada fazla daraltma uygulanmasıyla, cinsel ilişkilerde ağrı meydana gelebilmekte ya da gereken nitelikte daraltma uygulanmamasıyla, vajina genişliği devam gösterebilmektedir.

Vajina daraltma uygulaması sonrasında, tekrar normal doğum gerçekleşmediği sürece vajina bölgesinde yeniden bir genişleme meydana gelmesi söz konusu değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)