Vajina Genişlemesi Nedenleri Nelerdir?

Vajinal genişlemeye neden olan en belirgin neden doğumlardır. Vajinal genişlik ortalama olarak 2 cm civarındadır. Bu genişlik doğum esnasında 15 cm’ye kadar ulaşmaktadır. Vajina etrafındaki tüm kas dokularının bu genişleme sonrasında deforme olup yırtıldığını söylemek mümkündür. Bu nedenle Vajina Genişlemesi Nedenleri Nelerdirsoru başlığı altında ilk olarak normal doğumların olduğunu açıklayabiliriz.

Normal doğum esnasında kas dokusunda meydana gelen yırtıklar sonrasında vajina eski yapısına ve sıkılığına dönmemekte ve eski darlığına ulaşamamaktadır. Bununla birlikte cinsel ilişki sayısının artmasına bağlı olarak da vajinal genişlemeler olur. Ancak bu durum çok olmasa da vajinal genişlemeye bir miktar etki etmektedir.

Doğum esnasında bebeğin vajina kanalından çıkışı esnasında doğumun daha kolay gerçekleştirilebilmesi için ve makata doğru uzanım gösteren yırtıkların oluşmaması için epizyotomi adı verilen kesiler yapılmaktadır. Bebeğin çıkışının ardından bu kesi dikilerek kapatılmaktadır. Bu dikişin düzgün atılmaması halinde enfeksiyonlar ya da iyileşme sürecinde sorunlar görülebilmektedir. Bu durumlarda da vajinada genişlemeler izlenmektedir.

Genişlemeye etki eden bir diğer neden ise; yaştır. Yaşın ilerlemesi ile tüm vücut dokusunda gevşemeler görülmektedir. Bununla birlikte vajina etrafındaki kas dokularında ve bağ dokularında da gevşeme ile birlikte esnemeler ortaya çıkabilmektedir. Kasların ve bağ dokularının esnekliği ardından vajinada genişlemeler görülmektedir.

Bazı kadınlarda kollajen doku farklılıkları olabilmektedir. Bu farklılıklardan dolaylı dokuları çok esnektir. Bu nedenle bu tip kişilerde vajinal genişlemeler daha sık rastlanmaktadır. Ayrıca daha erken yaşlarda büyük bir soruna neden olan bu genişlemeler 20’li yaşlarda vajina genişlemesi için tedaviye başvurulmasına yol açmaktadır. Vajinal genişlemeler sonucunda bir takım cinsel sorunlar yaşanması ile bu problem pek çok kadın için rahatsız edici ve bir tabloya neden olmaktadır.

Vajina Genişlemesi Nedenleri;Nelerdir konu başlığında ele alınan Hem estetik hem de fonksiyonel bozulmaların eşlik ettiği bu problemler ise vajinal daraltma ameliyatları ile giderilmektedir.

Vajina Genişlemesine Neden Olan Risk Faktörleri

Vajina Genişlemesi Nedenleri Nelerdirkonu başlığında yukarıda belirtilen unsurların dışında bir takım risk faktörleri bulunmaktadır. Özellikle menopoz bu vajina genişlemesinde önemli bir risk faktörüdür. Doğurgan dönem içerisinde aktif olarak salgılanan östrojen hormonu pelvik yapılarındaki kas ve bağ dokularının güçlü olmasına yardımcı olmaktadır. Ancak menopoz dönemi sonrasında östrojen seviyesinin düşmesine bağlı olarak bu pelvik bölgesindeki güç kaybedilmektedir. Buna bağlı olarak da vajinal bölgedeki kas ve bağ dokularında gevşemelere eşlik eden vajina genişlemesi görülmektedir.

Bilindiği gibi uterus yani rahim vajinın üst kısmında yer alan destek yapı içerisindedir. Histerektomi işlemi de uterusun ameliyatla çıkarılıp alınmasını ifade etmektedir. Rahmin alındığı durumlarda vajinanın üst bölümü vajinal açıklığa düşebilmektedir. Bu durumda da vajinal kubbe sarkması ortaya çıkmakta ve genişlemeye yol açmaktadır.

Yukarıda belirtilmekte olan tüm nedenler ve risk faktörleri ele alındığında vajinal genişlemeye neden olan unsurları özetle sıralamak mümkündür.

  • Doğum
  • Yaş
  • Menopoz
  • Irk
  • Obezite
  • Dokuların ve kasların deformasyonları
  • Sinirlerdeki ve dokulardaki işlev bozuklukları
  • Geçirilmiş pelvik cerrahiler

Tüm bu risk faktörleri ve nedenler dışında adet dönemleri içerisinde de vajina genişlemesi görülmektedir. Adet dönemi içerisinde vajina içerisinden kan akışının sağlanabilmesi için 1 – 2 cm çapında genişlemeler olmaktadır. Ancak bu genişlemeler adet kanamasının sonlanmasının ardından daralmakta ve vajina eski darlığına geri dönmektedir. Ancak Vajina Genişlemesi Nedenleri Nelerdir konu başlığında yanlış bilgilerin de düzeltilmesi gerekmektedir.

Pek çok kimse tarafından cinsel ilişki esnasında ya da cinsel ilişki sayısına bağlı olarak vajinada genişlemeler olduğu düşünülmektedir. Bu durum vajinanın genişlemesine çok ufak bir etkide bulunmaktadır. Yani vajina elastik bir yapıya sahip olması nedeni ile hem ilişki esnasında hem de doğum esnasında esneyebilen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinadaki değişiklikler tamamen normal olarak algılanmalıdır.

Yani doğum esnasında 15 cm çapa kadar genişlemeye elverişli olan vajinanın cinsel birliktelikler sonrasında ya da sayısına bağlı olarak bir rahatsız eden ve deformasyonlara yol açan bir genişleme göstermeyeceğini söyleyebiliriz. Bu noktada da vajina genişlemesi olduğunu düşünen hastaların muhakkak kapsamlı bir fizik muayene olması önerilmektedir. Hastanın öyküsü ve fizik muayenesi eşliğinde vajina daraltma teşhisi konulmaktadır.

Genişleme teşhisinin koyulmasının ardından uygulanacak tedavi yöntemi ise genişlemenin ya da sarkmanın türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu durum için hekim vajinanın her bir alanını detaylı bir şekilde inceleyerek bir takım testler sonucunda uygulayacağı yöntemi belirlemektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)