Vajinada Kararma Nedenleri

Kadınlarda; yaşın ilerlemesi, hormonal değişimler, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınması, gebelik ve doğum gibi birtakım sebeplerle vajinada kararma meydana gelebilmektedir. Öncelikle vajina bölgesinin yapısal özelliklerine ve vajina kararmasına kısaca değinmek, vajinada meydana gelen kararmaların nedenleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır.

Vajina Kararması Nedir?

Vajina bölgesi ya da diğer adıyla genital bölge, yapısal olarak sürekli ıslak ve genel olarak nemli bir bölgedir. Ayrıca vajina bölgesi, hijyen açısından da kadın vücudunun en hassas bölgelerinden biri olarak nitelendirilebilmektedir. Bu bakımdan vajina bölgesinin havasız kalması, vajina kararmalarını beraberinde getirmektedir.

Genital bölgede, birtakım sebepler sonucu kararma meydana gelmesine, genital bölge ya da genellikle bilinen adıyla, vajina kararması adı verilmektedir. Vajina kararması, vulva denilen dış genital bölgede, çeşitli faktörlerin etkisiyle ve zaman içinde meydana gelmektedir.

Vajina Kararmasının Temel Sebepleri Nelerdir?

Vajina kararması meydana gelmesinin belli başlı sebepleri şunlardır:

  • Vücutta meydana gelen hormonal değişimler; kadınlarda yoğun şekilde östrojen hormonu salgılanması, genital bölgede kararma meydana gelmesinin en sık görülen sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan kadın vücudunda hormonal değişimlerin yaşandığı ergenlik ve hamilelik gibi dönemlerde de, salgılanan östrojen hormonunun artmasına bağlı olarak genital bölgede kararma meydana gelebilmektedir.
  • Doğum kontrol hapları; gebeliğin önlenmesi için kadın vücudunda hormonal değişimler yaratmakta ve özellikle içerdikleri östrojenle genital bölgede kararma meydana gelmesine sebep olmaktadır.
  • Doğum ve gebelikler; gebelik süreci, vücutta büyüme gösteren canlıya uygun olacak şekilde tüm vücutta değişim meydana getirmektedir. Kadın vücudunda yaşanan bu vücut sistemi değişimi, hormonal değişimler olmak üzere beraberinde pek çok değişimi getirmektedir. Bu değişimlere bağlı olarak, kadınlarda vajina bölgesinde kararma meydana gelebilmektedir.
  • Güneş altında kalma ya da uzun süreli güneşlenme; genital bölgenin kararmasına sebep olan faktörlerin temelinde renk pigmentleri bulunmaktadır. Genital bölge, genel olarak kapalı olduğu için güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalmayan bölgeler olarak kabul edilse de, bu yanlış bir kanıdır. Genital bölgede, güneş altında uzun süre kalınması sonucu, güneş ışınlarından olumsuz etkilenme ve bunun sonucu olarak kararma meydana gelebilmektedir.
  • İlerleyen yaş; yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen cilt yapısındaki ve hormonlardaki değişimler vajina bölgesinde kararmaları beraberinde getirmektedir.
  • Yanlış iç çamaşırı tercihleri, vajina bölgesi nemli bir bölgedir ve kullanılan yanlış iç çamaşırları, bu bölgenin havasız kalmasına sebep olarak vajina kararmalarını beraberinde getirmektedir. Özellikle yaz mevsiminde bikini ve mayo giyilmesi, genital bölgesinin havasız kalmasına, dolayısıyla da vajinada kararma meydana gelmesine sebep olmaktadır.
  • Vajina bölgesine uygulanan epilasyon yöntemleri; oldukça hassas yapıya sahip olan vajina bölgesindeki ciltte kalıcı nitelikte kararmalara sebep olabilmektedir. Özellikle genital bölgeye uygulanan lazer epilasyonlar, kalıcı renk koyulaşmalarına sebep olabilmektedir.

Genital bölge hijyen açısından da hassas bir bölgedir ve bu bakımdan hijyen amacıyla yapılan yanlış uygulamalar sonucunda da vajina kararmaları meydana gelebilmektedir. Örneğin, vajina bölgesinde çeşitli nedenlerle meydana gelen kokunun ortadan kaldırılması için kullanılan deodorantlar, vajina kararmalarına sebep olabilmektedir. Aynı doğrultuda, genital bölgedeki tüyleri temizlemek amacıyla jilet kullanılması da, hijyen sağlamayacağı gibi vajina kararmalarını da beraberinde getirebilmektedir.

Genital bölgede kararma, yukarıda belirttiğimiz sebeplerin dışında ayrıca, geçirilen bazı hastalıklar sonucunda da meydana gelebilmektedir.

Vajina İç Dudak Kararması Nedir?

Genital bölge kararması ya da koyulaşması dendiği zaman, vajina dış bölgesinde meydana gelen yani dışarıdan gözlemlenebilen yerlerde oluşan kararmalar kast edilmektedir.

Vajina iç dudak kararması, genital bölgenin iç kısmında meydana gelen kararmadır. Vajina kararmaları, hemen gözlemlenemeyen ancak daha yakından bakıldığı zaman görülebilen ve çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilen durumlardır.

Vajina İç Dudak Kararmasının Nedenleri Nelerdir?

Vajinanın iç bölgesinde meydana gelen kararmaların nedenlerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

  • Yaşın ilerlemesi
  • Uzun yıllar gerçekleştirilen düzenli cinsel hayat
  • Normal doğum sonrası
  • Vajina bölgesinin temizlenmesi amacıyla jilet kullanılması
  • Vajina bölgesinde meydana gelen bazı enfeksiyonlar sonucu
  • Vajina bölgesinde ortaya çıkan mantar gibi hastalıklar sonucu
  • Pamuklu olmayan ve kalitesiz iç çamaşırı kullanımı sonucu
  • Sürekli olarak dar kıyafet kullanılması sonucu
  • Vajina bölgesine hasar verecek nitelikte meydana gelen sürtünmeler sonucu
  • Vajina bölgesinde terleme ve aşınma meydana gelmesi sonucu, iç dudak kararmaları ortaya çıkabilmektedir.

Vajinanın iç ya da dış bölgesinde meydana gelen kararmalar, hastalık ya da sağlık sorunu olarak nitelendirilmemelidir. Vajina bölgesinde kararma meydana gelmesi; kokulu, iltihaplı ya da kanlı bir akıntı oluşturmadığı ve kaşıntı ortaya çıkarmadığı sürece normal bir durum olarak nitelendirilmelidir. Sağlık sorununa işaret etmeyen vajina kararmaları, estetik kaygılara sebep olabilmektedir.

Vajina Kararmalarında Tedavi Yöntemi Nedir?

Vajina kararmalarında uygulanan çözüm olarak karşımıza vajina beyazlatma işlemleri çıkmaktadır. Kadınların vajina bölgelerinde meydana gelen kararmalarla ilgili estetik kaygılarına çözüm olarak karşımıza çıkan vajina beyazlatma uygulamaları, ameliyatsız estetik uygulamalardır.

Lazer uygulamasıyla gerçekleştirilen vajina beyazlatma işlemlerinde, lazer ışınları yoluyla uygulanan bölgede deri altı pigmentleri parçalanmakta ve ciltte koyulaşmaya sebep olan melanin pigmenti hücreleri yok edilmektedir. Koyulaşma kaynağı olan hücrelerin yok edilmesi sonucunda ise, bölgedeki renk kararması ortadan kaldırılmaktadır. Lazerle vajina beyazlatma işlemi sırasında uygulanan lazer ışınları, bu alandaki dokuların canlanıp sıkılaşmasını sağlayarak aynı zamanda daha canlı ve genç bir görünüm sağlamaktadır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Aykut Coşkun Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)