Vajinismus

Yazar Ahmet Cemal BalPsikiyatrist • 2 Ekim 2022 • Yorumlar:

Vaginismus vajina etrafındaki kasların istem dışı kasılması sonucu cinsel ilişkinin imkânsız hale gelmesi ile kendini gösteren bir durumdur.

Genellikle istem dışı vajinal refleks cinsel ilişki, tampon yerleştirme, tıbbı muayene ve hatta hastanın kendi parmağını sokması halinde oluşmaktadır. Sonuçta oluşan kas kasılması vajinal girişi cinsel ilişkiyi imkansız hale getirecek şekilde daraltır. Eğer kasılma uzun sürerse ağrı oluşur. Ayrıca vücudun diğer kaslarında da ağrı oluşabilir durumu solunum güçlüğü izleyebilir kasılma sona erdiğinde kaslar gevşer ve durum normale döner . Vaginismus kadınlarda farklı biçimlerde görülebilir. Bazılarında sadece cinsel ilişki sırasında yaşanır muayene ve tampon yerleştirmede sorun yaratmaz. Diğerlerinde herhangi bir nesnenin girişine müsaade olmaz. Bazı kadınlarda penisin kısmı girişine müsaade olur. Ancak ilişki sırasında ağrı vardır.

Vaginismus sıklığı

Tam sıklık bilinmese de kadınların yüze 15 inde  görülür. Bir çok hastanın konuyu inkar etmesi ve utanması istatistiki zorlukları oluşturur sıklık tam olarak saptanamaz. Olayın bu tabiatı aynı zamanda yardım alım ve tedaviyi de olumsuz etkiler. İşin gerçeği çok sayıda kadının bu durumdan mustarip olduğudur. 

Vajinismus tipleri

Primer vajinusmus:İstemdışı kas kasılması sonucu ilk ilişkiden beri ağrılı olması durumudur. Bu tip vajinusmus jinekolojik muayene veya ilk ilişkide kendisini gösterir. 

Sekonder vajinusmus: Ağrısız ve normal cinsel ilişki olmasından sonra vajinismusun gelişmesi durumudur. 

Vaginismus nedenleri

Şaşırtıcı bir şekilde  bir çok  kadında vajinal  kaslar istem dışı ve şuur dışı kasılırlar  kadınlar  cinsel istek hissetse bile  durum olur. Şuur altına  cinsellikle ilgili yanlış hatalı ve sağlıksız bir çok  mesajın verilmesi bu durumun önemli sebepleri  arasındadır.  Bu çerçeve de vaginismus nedenleri

∙        Ağrı olacak korkusu

∙        Gebelik korkusu

∙        Cinsel kötüye kullanım

∙        Yaralanma ve zedelenme  korkusu

∙        Aşırı uyarılma  korkma

∙        Yetersiz cinsel eğitim

∙        Aşırı  tutuculuk  ve dengesiz cinsel eğitim 

∙        Aile içi şiddet

∙        Güvensizlik

Tabii ki vajinal ağrıya yol açan tıbbı nedenlerin ortadan kaldırılması ve tıbben dışlanması önemlidir.  Bu açıdan şu durumlar sıralanabilir. Ancak vaginismus olgularının çok büyük kısmı ruhsaldır.

∙        Vulvodyni vestibuldodynia

∙        PİD pelvik inflamatuar infeksiyonlar

∙        Vajinal atrofi

∙        Vajinal kuruluk

∙        Vajinal prolaps

∙        Kalın ve yapılı  sert himen yapısı 

∙        Doğum travması

∙        Vulva kanseri

∙        Vajinal infeksiyon

∙        Bazı deri hastalıkları(  liken, sklerozis, egzema, psoriazis)

∙        Bazı romatolojik hastalıklar 

 

Vajinusmus tedavi metodları

Vajinusmus  bir tarafı psikolojik ağrı, bir  tarafı eylemsel  korku, bir tarafı korkulu öğrenme,   bir tarafı aşırı  alınganlık, travmatik etkilenme ve bir tarafı da  kültürel unsurlar üzerine kurulan bir tedaviye  gerek duyar.

Psikoterapi

Gevşeme öğrenilebilen bir beceridir. Nasıl gevşeyeceğini bilmeyen birisine gevşe demeniz yeterli olmaz. 

Özellikle geçmişe travmatik olaylar yaşayanlarda gevşeme profesyonel psikoterapi ile  sağlanabilir. 

 Korkunun kendisi bedensel olarak kasılmalara yol açabilir. Bedende kas gruplarını kasılmasının psikolojik anlamları vardır. Terapi ile bu anlamların çözülmesi gerçek  gevşemeyi sağlayacaktır. 

Vaginismus olguların büyük çoğunluğunda  ruhsal  nedenlere bağlıdır. Ruhsal nedenlerini anlamadan yapılan müdahalelerin vaginismus tedavisini olumsuz etkileyen tarafı da vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)