Vajinismus

Yazar Merve Demir • 22 Nisan 2023 • Yorumlar:

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, kadın cinsel işlev bozuklukları arasında yer alan ağrı, acı ve korkuyla beraber cinsel ilişkinin gerçekleşemediği ve imkansız hale geldiği bir cinsel sorundur. Vajinismus kadının bilerek/isteyerek ortaya çıkardığı bir sorun değildir.

DSM-IV-TR tanı kriterlerine göre bakıldığında Vajinanın dış 1/3’lük bölümündeki kaslarda cinsel birlikteliği engelleyecek şekilde tekrarlayan ya da devamlı istem dışı kasılmanın varlığı olarak tanımlanmaktadır.

Genel anlamda baktığımızda vajinismus kadınları cinsel hazdan uzaklaştıran, çift ilişkisinde sorunlar yaşamasına sebep olan ve aynı zamanda çocuk sahibi olma isteği olan kişilerin önüne engel olarak ortaya çıkan bir sorun olarak görülmektedir.

Vajinismus Nedenleri

Vajinismus sorunu tek bir neden bağlı olmayıp, birden fazla nedeni içinde barındıran bir sorundur. Başlıca nedenlere örnek verecek olursak;

- İlk gece korkusu

- Ağrı-acı korkusu

- Kan gelecek korkusu

- Gebe kalma korkusu

- Cinsel mitler

- Cinsel bilgi eksikliği

- Travmatik olaylar/deneyimler

- Anksiyete

- Cinsel istismar

Vajiinismus Belirtileri

Ülkemizde yaygın görülen vajinismus sorunu aynı zamanda kadınların ‘Ben vajinismus muyum? Vajinismus olduğumu nasıl anlarım?’ Sorularına cevap aramasıyla başlayan bir süreçtir.Kişiden kişiye göre değişen belirtiler olmakla beraber sıklıkla duyulan belirtileri şu şekildedir;

- Cinsel birlikteliği engelleyecek şekilde istem dışı kasılma

- Eşin vajinaya dokunmasına izin verememe

- Cinsel ilişkiye girmekten kaçınma 

- Vajinaya penisin girememesi 

- Jinekolojik muayene olamama

- Vajinaya dokunamamak

- İlişki sırasında bacakları kapamak

Vajinismus Tedavisi

Vajinimus sorunu yaşayan kadınlarda sorunun çözümü öncelikli olarak zihin ve bedenin uyum içerisinde hareket etmesini sağlamaktadır. Cinselliğe dair negatif düşünceler değişir ve zihin rahatlarsa bedensel rahatlamanın da olacağı gözlemlenmiştir. 

Vajinismus sorununun çözümünde birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. 

Cinsel terapide temel olan şey kadının kendi vücudunu keşfetmeyi sağlamak, cinsel ilişki sırasında yaşanan kasılmaları ve olumsuz düşünceleri,inanışları ortadan kaldırmayı amaçlamaktır. 

Çiftler bu sorunu kabul edip ertelemediğinde, profesyonel bir destek almak istediklerinde bu sorunun çözülebilen bir cinsel sorun olduğunu göreceklerdir. 

Destek sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri ise  destek alacağınız uzmanın cinsel terapist ve bu alanda yoğun çalışan uzmanlaşmış biri olması bu sorundan kurtulmanızda size büyük katkı sağlayabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)