Vajinismus Hastalığı Nedir?

Pek çok bayan kendisinde yaşadığı bu cinsel sorunun adına ilk kez internetten ulaşmakta “vajinismus hastalığı nedir, vajinismus ne demek, neden bende böyle bir cinsel sorun ortaya çıktı acaba” diye umutsuzluklara kapılmaktadır. Çoğu çift bu sorunlarının yalnızca kendilerinde olduğunu zannetmektedirler.

Vajinismus hastalığı cinsel ilişki sırasında vajinanın istemsiz kasılması sonucunda cinsel birleşmenin tam olarak sağlanamamasıdır.

Bu bölümde vajinismus hastalığı tedavisi ile ilgili bilgiler ve evde kendi başınıza yapabileceğiniz vajinismus egzersizi yer almaktadır.

Vajinismus hastalığı ne demek?
Vajinismus hastalığı, kadınlarda vajinanın 1/3 alt kısmında yer alan pelvik taban kaslarının istemsiz (kontrolsüz) kasılması sonucu cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tanımlanmaktadır.

Normalde vajinal kaslar kişinin tamamen kontrolünde çalışmakta iken cinsel ilişki sırasında penis girmeden hemen önce güçlü bir şekilde kasılarak penisin içeriye girmesine engel olmaktadır.

Aslında vajinismus bir hastalık değil bir “semptom” yani bulgudur. Yani vajinismus bir hastalıktan çok, bir hastalığın kendisini ortaya koyma şeklidir.

Vajinismus hastalığının derecesine bağlı olarak istemsiz kas kasılmaları başta bel, kasık bölgesi, kalça, bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın bir şekilde görülebilmektedir.

Vajinismus hastalığı nedir? Değişik tarifler
Vajinismus hastalığı bir ‘cinsel fobi’, yani cinsel ilişkiye girme korkusudur. Ön sevişme son derece rahat ve haz dolu olmasına rağmen ilişki anında kadının kendisini korku içinde kasması ve ilişkiye izin vermemesidir. Kadınlarda cinsel ilişkiye girememe olarak da bilinir.

Vajinismus ‘erteleme kaçınma hastalığı’ olarak da geçer. Sorunun çözümü sürekli olarak ertelenmekte, değişik bahanelerle işin içinden çıkılmaz hale getirilmektedir.

Vajinismus bir cinsel kaygı sorunudur.

Vajinismus hastalığı neden olur?
Vajinismus hastalığı belirtisi olarak izlenen istemsiz kas kasılmalarının nedeni bilinçdışına yerleşmiş cinsellik ve cinsel birleşme ile ilgili yanlış, abartılı ve eksik bilgilerdir. Bunlara “bilişsel çarpıtma” adı verilmektedir.

Kişilerde cinsel kimlik çok erken yaşlardan itibaren gelişmektedir. Cinsel kimliğin en hızlı olarak oluştuğu dönem 3-5 yaş arasında yer alan “Oedipus dönemi (Ödipus dönemi)” veya “Ödipal dönem”dir. Bu dönemde gerek anne babadan gerekse çevreden alınan ve cinsel bilgi içeren mesajlar yani bilişsel çarpıtmalar sonucu yanlış öğrenmeler kişilerde ömür boyu kalıcı etkiler oluşturabilmektedir.

Erkeklerde bulunan erken boşalma, sertleşme sorunu, cinsel isteksizlik ve kadınlarda izlenen vajinismus, cinsel isteksizlik, cinsel soğukluk, anorgazmi (orgazm olamama) sorunları en sık olarak ödipal dönemde yaşanan olaylar ve direkt veya indirekt (dolaylı) yollardan alınan mesajlar ile çoğu zaman açıklanabilmektedir.

Vajinismus hastalığı tedavisi nasıldır?
Vajinismus hastalığının tedavisi ve diğer cinsel terapilerde dinamik, bilişsel ve davranışsal yaklaşımlar uygulanmaktadır. Bu tedavi yaklaşımına “holistik cinsel terapi” veya “bütüncül cinsel terapi” adı verilmektedir.

Bütüncül (holistik) cinsel tedavilerdeki amaç, çocukluk çağlarından itibaren süregelen yanlış bilgilerin ürettiği hataların düzeltilmesidir. Yanlış davranışların yerine doğru duygu ve davranışların geliştirilmesi cinsel sorunların çözümünde anahtar rol oynamaktadır.

Vajinismus bir çift sorunudur…
Vajinismus hastalığı her ne kadar kadından kaynaklanan bir sorun gibi görülse de bir çift problemi olduğu unutulmamalıdır. Her zaman için vajinismusun bir aile problemi olarak görülmesi; yani erkek ve kadının ortak bir sorunu olarak düşünülmesi son derece önemlidir. Bundan ötürü eşler kesinlikle birbirini suçlamamalı ve özellikle tedavi süresince birbirlerine karşı anlayışlı olmalıdırlar.

Vajinismus hastalığı yalnızca sizin bir probleminiz olmayıp dünyanın beş kıtasında ve ülkemizde yoğun olarak görülen yaygın bir cinsel işlev bozukluğudur.

Tarafımızdan verilen vajinismus tedavilerinde, bilimsel ve güncel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar arasında bilişsel ve davranışsal terapiler bulunmaktadır. Gerekli durumlarda (çok nadiren de olsa) cerrahi yöntemler de uygulanabilmektedir.

Vajinismus hastalığı nedir ki…
Vajinismus tedavi sonrası çiftlerin hayatı olduğu gibi değişmektedir. Birbirlerine duydukları sevgi, saygı ve şefkat duyguları güçlenmekte, evlilikte bambaşka bir dönem başlamaktadır.

Vajinismus hastaların pek çoğu, tedavi sonrasında benzer cümleler sarf eder; “vajinismus nedir ki, bu kadar kolay bir çözüm için yıllarımı tükettiğime hiç değmezmiş, keşki kendimi böylesine yıpratmadan tedaviye daha önce gelseymişim, kendi başıma asla halledeceğimiz bir sorun değilmiş…”

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Vasfiye Aksoy Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)