Vajinismus Kendiliğinden Geçer Mi?

Yazar Zeynep Burcu Çetinkaya • 26 Aralık 2023 • Yorumlar:

Vajinismus, kendiliğinden de geçebiliyor demeyi çok isterdim ama üzgünüm geçmez! Vajinismus sorunuyla başvuran danışanların büyük çoğunluğu zamanla geçer beklentisiyle tedavi için başvuruda bulunmakta çekimser kalabiliyorlar.

Peki neden bekliyorsun?

Neden zamana bırakmayı tercih ediyorsun?

Evlilik içerisinde cinsel sorun yaşamak seni eksik ya da kusurlu yapar diye mi korkuyorsun?

‘Yatak odası meselesi sırdır.’ toplum dayatması cinsel sağlığın noktasında seni adım atma noktasında alıkoyuyor olabilir mi?

Cinsel hayatla ilgili memnuniyetsizliğimiz gayet sıradan bir durum mu?

İçinde bulunduğun duruma karşı bir endişen, kaygın, korkun var biliyorum ama sen bekledikçe o durum içerisinden kalmaya devam edersin. Önce kendin için sonra evliliğin için harekete geçmen gerekir.

Tedavi için bir adım attığında içinde bulunduğun duruma eşlik edecek bir uzmana danışmak sana ve ilişkine iyi gelecek. Aksi durumda ilişkindeki sorunlar kar topu misali vajinismus ile birlikte başka problemlerle büyüyecek.

Vajinismusu zamana bırakmak hem erkeği hem kadını hem de ilişkinizi yoran bir süreç. Bu yorgunluk ile bize başvuran danışanlar bir an önce sonuç almak istiyorlar. Süreçten sıkılıp; sürece devam edecek motivasyonları olmayabiliyor. Süreç açısından çiftin sabrı, motivasyonu, özgüveni, istekli ve istikrarlı oluşu oldukça önemli bir noktadır. 

Her başarısız deneme, cinsel özgüven ve cinsel motivasyonu düşürür. Çiftin arasında yanlış anlaşılmalar, birbirini suçlama, güven zedelenmesi, duygusal yakınlığın baltalanması, erkekte başka cinsel problemleri tetiklemesi kısaca; çiftin kendi başına halletmeye çalışması problemi daha da yokuşa sürer.

Mesele sadece penisin vajinaya girememesi gibi görünebilir ancak çok daha farklı durumlar söz konusu olabiliyor. Ancak her ilişkiye girememe durumunu vajinismus olarak değerlendirmemek lazım. Bunun tanısını Kadın Doğum Hekimi koyar. Eğer ilişkiye girememe durumu aynı partnerle düzenli cinsel ilişkide 6 aydan fazla süredir sağlanamıyorsa o cinsel ilişki korkusundan farklı bir neden taşıyabilir. Bazen çift ilişkiye girme korkusu sanıp tedaviye ihtiyaç duymayabiliyorlar. Bunun ikisinin ayrımını yapmakla işe başlayabilirsiniz.

Tedavi sürecinde amaç penisin vajinaya girmesini sağlamaktan öte çiftin hayatına cinselliği alabilmesini sağlamak. Çift, o zaman doyumlu ve tatmin edici bir cinsel hayata kavuşabilir. Vajinismus tedavilerinde kısa süreli çözüm yöntemleri sunan merkezler elbette var ama amaç penis vajina penetrasyonunu sağlamak olmamalı. Cinselliği mekanikleştirmekten öteye gidemez. Bu bir içe alamama bozukluğudur. Nedenini araştırmak sorunun temeline inmek çok daha kalıcı çözüm sağlar. Kısa süreli çözümlere ulaşıp hala ilişkiye giremeyen çokça danışanımız oldu maalesef. Çiftin hayatına cinselliği yerleştiremedikten sonra sıkıntı hala devam eder. 

Tutku, şehvet, arzu doyumlu bir cinsel hayatın olmazsa olmazı. Sende cinselliğe mekanik pencereden değil de hakkını vereyim ömürlük, doyumlu bir cinsel yaşamım olsun istiyorsan senin için hareket geçme zamanı.. 

 

Sevgiyle…

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)