Vajinismus Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar Levent SoyluPsikiyatrist • 20 Mart 2019 • Yorumlar:

Kadınlarda en çok başvuru alınan cinsel sorun vajinismustur. Kabaca vajinanın girişe izin vermeyecek derecede kasılmaya odaklı olması olarak tarif edilir. Acıdan çok spazm ya da kasılma kelimelerini kullanmak daha uygun görünmektedir. Bunun sebebi, vajinismusta vajinanızla alakalı bir durum olmamasıdır. Vajinismus vajinayı saran kasların korku ve koşullanma nedeniyle kasılması olarak tanımlanabilir. Yoğun kasılma ve direnç nedeniyle vajinismuslu kadın bu durumu ağrı ya da korkunç olarak niteler ve bu beklentide kasılmayı arttırır.

Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıda vajinismusa neden olan şeyin beyindeki korkulu felaket senaryosu ve bunun sonucundaki vajinal kasılma koşullanması olduğu vurgulanmıştır. Bu nedene tedavide kademeli olarak korkunun giderilmesine odaklanılmaktadır.

  1. Basit birkaç teknikle beyin ve bilinç altındaki negatif bilgi ve yanlış inançlar temizlenir. Yani beyin bu sayede sorunun vajinada değil korkuda olduğunu idrak etmektedir.

  2. Tedavide odaklandığımız ikinci nokta koşullanma yani kasılmayı engelleme. Bu durumu tedavi etmekte boyun tutulmasını tedavi etmek kadar kolay aslında; bu nedenle bu konunun üstesinden gelebilmek için egzersizler kullanılmaktadır.

  3. Çiftler arasında sorun varsa çift terapisi eklenmektedir.

 

Aslında vajinismus korku ve kasılma koşullanmasından ibaret ve tedavisi mümkün cinsel işlev bozukluklarından birisidir. Bu yazıyı okuyan vajinismuslu danışanların kolay diyorsunuz ama siz bizim neler hissettiğimizi nasıl korktuğumuzu bilmiyorsunuz dediğinizi duyar gibiyim. Ancak vajinismus terapisi zaten tamamen bu korkularınızın üstesinden gelmek üzerine yapılandırılmıştır. Terapi sürecinde tüm kontrol vajinismuslu danışandadır. İşte bu prensipler ışığında vajinismusun sadece korkutan boş bir hayalet olduğunu tedavinin daha ilk haftasından hemen rahatlamanın başlayacağı söylenebilir.

Vajinismus tedavisinde sonuçlar nasıl?

Klasik vajinismus terapileri 1950li yıllardan beri başarıyla dünyanın her yerinde uygulanmaktadır. Malesef vajinismusluların korkuları nedeniyle kimi zaman iyi niyetle kimi zamanda ticari bakış açısıyla 1 seanslık terapi, zar kesme, anestezi altında birleşme gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Tek başına hipnoz tek başına botoks vs gibi yöntemler de yaygındır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)