Vajinismus Nedir, Neden Kaynaklanır?

Yazar Esin KırcalıPsikolog • 14 Aralık 2020 • Yorumlar:

Cinsel birleşme anında vajina girişindeki kasların istemsiz şekilde kasılmasıyla cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi veya gerçekleşse bile oldukça kadınlar için ağrılı olması durumu vajinismus olarak adlandırılmaktadır. Adına aşk kasları da denen pelvik taban kaslarının istemsiz ve ani kasılması, çiftlerin bu durumu deneyimlemesine yol açmaktadır. İki bireyin de cinsel birleşmeyi arzuluyor olması ne yazık ki bu durumu çözmeye yetmez. Unutulmamalıdır ki her iki birey de cinsel birleşmeyi istiyor olsa da vajinismusu deneyimleyebilirler.

Cinsellik, yalnızca cinsel organlar ile alakalı değildir. Cinsellik ve diğer tüm insan davranışları bedensel, psikolojik, sosyal kaynaklardan beslenebilir. Başka bir söyleyişle cinsel bozukluklar kaynağını zaman zaman bedensel problemlerden alsa da çoğu zaman ikili ilişki dinamikleri, yakın temasa yönelik tutum, kültürel kodlar gibi sosyal çerçeveden etkilenir. Cinsel tacize maruz kalmak veya tanık olmak, travmatik doğum veya jinekolojik muayene, kaygılı bir kişiliğe sahip olma, cinsel bağlamda yeteriz olma korkusu, ilk cinsel birleşmenin ağrılı olacağı inancı, partnere duyulan güven, aile içi şiddet gibi olay ve durumların da vajinismusa kaynak olması ihtimal dahilindedir. Bu bağlamda düşündüğümüzde vajinismus sadece kadınların deneyimlediği bir sıkıntı değil, çiftin ortak problemidir. Dolayısıyla çözüm yolu da çiftin beraber çözüm aramasından geçer.

Vajinismus Belirtileri

Aşağıdaki belirtilerin bazen tek bir tanesi, bazen ise birkaçı birden görülebilir.

  • Cinsel ilişkiden korkma ve bu sebeple cinsel birleşmeyi denememe

  • Birleşme anında istemsiz kasılma, korku, panik ve geri çekilme

  • Cinsel birleşmenin ağrılı ve zor gerçekleşmesi, buna bağlı olarak ilişkiye girmeyi istememe, reddetme

  • Cinsel ilişki esnasında fiziksel olarak isteksizlik gösterme, bacaklarını kapatma ve eşi iterek reddetme

  • Cinsel ilişkide penisin vajina içerisine tamamen girmemesi. Çiftler bu deneyimi anlatırken yaşadıklarını bir duvara çarpmak olarak nitelendirirler

  • Jinekolojik muayenelerden, smear testinden, muayene masasından korkma

  • Vajina içerisine tampon veya tedavi amaçlı fitil türü ilaçları sokamama

  • Eşin genital bölgeye dokunmasını istememe, eşin yanında çıplak kalmaktan çekinme

 

Vajinimus Tedavisi

Sağlıklı bir cinsel yaşam, çiftler arasında sevgi ve güven bağını güçlendiren önemli bir alandır. Vajinismus benzeri şikayetleri olan kadınlar öncelikle jinekolojik muayeneden geçer. Bu muayene yaklaşık 15 sn süren acısız ve ağrısız bir muayenedir. Bu muayene sonrasında yaşanan bu problemin fizyolojik bir ayağı olup olmadığı belli olacaktır. Cinsel birleşmeyi zorlaştıran veya imkansız hale getiren fiziksel bir engel olmadığı takdirde yaşanan sürecin çözümü psikolojik tedavilerle sağlanacaktır. 

Vajinismus genellikle cinsel ilişkiye, kadın erkek ilişkilerine, yakınlaşmaya ve benzeri durumlara olan duruş ve inançlarla ilintilidir. Bu yüzden, psikoterapide öncelikle bu inançlarımız bulunmaya, ortaya çıkarılmaya ve hatalı kodlanmış olanlar düzeltilmeye çalışılır. Sağlıklı cinsel ilişki aslında acı veren bir deneyim değil, iki bireyin birbirleriyle hem duygusal hem de fiziksel bir bağ ile bağlanmasıdır. Bu birlikteliğin bireylere ne ifade ettiği konuşulur ve bu noktada bilinçdışı süreçlerinin yeri anlaşılmaya çalışılır. Vajinismus yalnızca kadınları etkileyen veya kadınlardan kaynaklanan bir problem değildir. Bu sebeple de en etkili yöntem çiftin terapi sürecine beraber devam etmesidir. Sonrasında tedavi sürecinde birkaç ev ödevi verilebilir.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Esin Kırcalı Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)