Vajinismus Nedir?

Cinsel işlev bozuklukları arasında, cinsel terapi merkezlerine en sık başvuru nedeni vajinismus sorunudur. Azalmış cinsel istek veya cinsel ilgi/uyarılma bozukluğu daha sıklıkla görülse de vajinismus sorunu, tamamlanmamış evlilik durumunun getirdiği sorunlar ve gerçekleşemeyen gebelik beklentileri, çiftleri çözüm arayışına ve cinsel terapilere yönlendirmektedir.

Vajinismus, vajinanın dış üçte birlik bölümünü çevreleyen ve PC ya da pubococcygeus adı verilen kasların istem dışı olarak yineleyici ve sürekli bir şekilde kasılarak cinsel ilişkiye izin vermemesi ya da cinsel ilişkinin çok ağrılı bir şekilde gerçekleşmesidir. Bu durum bir duvara çarpma hissini ve vajinal bir açıklığın ya da girişin olmadığı algısını çoğu zaman ortaya çıkarır. Bu kasların kasılması ile birlikte eşi itme davranışı, bacakların kapatılması ve bütün bedenin kasılması da vajinismusta sıklıkla görülür. Bazen de panik atağı düşündüren bir şekilde kalp çarpıntısı ve solunumun hızlanması gibi belirtiler tabloya eşlik edebilir.

Vajinismus, genellikle ilk cinsel birleşme girişiminde ortaya çıkar. Nadiren jinekolojik muayenelerde, erkek veya kadının parmak giriş çabalarında, dilatör ya da tampon kullanımında da ilk kez ortaya çıkabilir. Çok daha nadir olarak imajinasyonlarda da vajinismus görülebilir.

Vajinismus sorununda kadın, kanayacağı, çok ağrı olacağı, canın yanacağı gibi negatif düşüncelerle yoğun bir şekilde korku ve kaygı yaşar. Bunlara bağlı olarak da kaçınma ve erteleme davranışları vajinismusta sıklıkla ortaya çıkar.

Tekrarlayan ve sonuç vermeyen cinsel birleşme çabaları hayal kırıklığı, küçük düşme ve yetersizlik duygularına yol açar. Kadın eşine yetemediğini, kadınlığının eksik olduğunu düşünerek aldatılacağından ya da terkedileceğinden korkar. Sıkıntılı, ağrı verici ve moral bozucu cinsel birleşme çabaları bir kısır döngü ile sonuçlanır. Vajinismusta cinsel birleşme çabaları olmadığı zaman belirtiler de olmayacağı için cinsel ilişkiye girme düşüncesinden uzaklaşmaya başlanır. Bunlara bağlı olarak ta vajinismus sorunun çözümü için cinsel terapiye başvuru gittikçe gecikir. Vajinismus sorununun devamı, partnerlerin ilişkisinde, yalnızca cinsel yaşamı değil yaşamın diğer alanlarında da sıkıntı yaratarak sürekli tartışmalara ve kavgalara neden olabilir. Erkek eşi tarafından istenmediğini, sevilmediğini, beğenilmediğini ve kadının elinde olduğu halde cinsel ilişkiye izin vermediğini düşünerek öfke ve kızgınlık duyguları geliştirebilir.

Vajinismus sorunu akrabalar ya da arkadaşlar tarafından öğrenildiğinde, erkek partnerin yakınları kadının bekaretini ve kadınlığını sorgularken, kadın partnerin yakınları da erkeğin beceriksiz ve yetersiz olduğunu düşünebilirler.

Primer vajinismus olarak ta adlandırılan birincil vajinismus ilk cinsel ilişki girişiminde ortaya çıkar. Sekonder vajinismus ya da ikincil vajinismus olarak adlandırılan vajinismusta ise öncesinde ağrısız cinsel ilişki dönemleri vardır ve sonradan belirir. Yapılan zor doğumlar, travmatik kürtajlar ve ameliyatlar ya da cinsel saldırı ve şiddet ikincil vajinismusa neden olabilirler.

Sorunun çözümü için cinsel terapiye başvurulmaması durumunda, vajinismus sorununun boşanma ile sonuçlanması çok ender olarak görülen bir durum değildir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Can Pahalı Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Psikoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)