Vajinismus Nedir?

Yazar Suna BasmacıPsikolog • 18 Ekim 2023 • Yorumlar:

Vajinismus, genital organlarında anormallik olmayan kadınlarda vajina açıklığı etrafındaki kasların istemsizce kasılmasıdır. Sıkı kas kasılması, cinsel ilişkiyi veya penetrasyon içeren herhangi bir cinsel aktiviteyi ağrılı veya imkânsız hale getirir. Vajinismuslu kadınların çoğu cinsel ilişkiye tahammül edemez ve bazıları tampon kullanımına sıcak bakmazlar.

Vajinismusta kadının cinsel ilişki isteğine rağmen vajina kasları istemsizce kasılır. Vajinismus genellikle kadınların ilk cinsel ilişkiye girmeye kalkışmasıyla başlar. Bununla birlikte, bazen daha sonra gelişir, örneğin, başka bir faktör ilk kez cinsel ilişkiyi acı verici hale getirdiğinde veya kadınlar duygusal olarak sıkıntı içindeyken cinsel ilişkiye girmeye çalıştığında olabilir. Cinsel ilişki acı verici olabileceğinden, kadınlar bundan korkar. Bu korku, kasları daha da sıkılaştırır ve cinsel ilişki girişiminde bulunulduğunda ağrıya neden olur veya bunu artırır. Bir refleks reaksiyonu gelişir, böylece vajinaya basıldığında veya bazen sadece dokunulduğunda vajina kasları otomatik olarak (refleks olarak) kasılır. Bu nedenle çoğu kadın, cinsel ilişkiye veya penetrasyon içeren herhangi bir cinsel aktiviteye tahammül edemez. Bazı kadınlar tampon takılmasına tahammül edemezler veya hiç denemek istemezler. Bununla birlikte, vajinismuslu kadınların çoğu, penetrasyon içermeyen cinsel aktiviteden hoşlanır.

Vajinismus Tipleri Nelerdir?

İki ana vajinismus türü vardır.

Birincil (Primer)

Bu, bir kadının vajinasına penis dahil (penetratif seks adı verilir) bir şey girdiğinde veya vajinasına hiçbir şey sokamadığında ağrı çekmesidir. Aynı zamanda ömür boyu vajinismus olarak da adlandırılır.

İkincil (Seconder)

Bu, bir kadının daha önce ağrısız seks yaptığı zamandır, ancak daha sonra zor veya imkânsız hale gelir. Ayrıca edinilmiş vajinismus olarak da adlandırılır.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Ağrılı seks (disparoni) genellikle vajinismusun ilk belirtisidir. Acı sadece içeri girme ile olur. Genellikle çekildikten sonra kaybolur, ancak her zaman bu durum gözlenmez. Bazı kadınlar bunu yanma veya penisin "duvara çarpma" hissi olarak tanımlar. Vajinismusu olan birçok kadın, tamponu yerleştirirken veya doktor muayenehanesinde pelvik muayene yaparken de rahatsızlık hisseder.

Diğer vajinismus semptomları şunları içerir:

  • Penetratif seks yapamamak veya tampon takamamak

  • Acı veya seks korkusu

  • Cinsel istek kaybı

Bu semptomlar istemsizdir, yani bir kadın tedavi olmaksızın onları kontrol edemez.

Vajinismusun temelinde hangi sebepler yer alır?

Vajinismus, seks yapmış olsanız da olmasanız da ortaya çıkabilir. Vajinismus genellikle genital bölgeye dokunulduğunda ortaya çıkar. Bu, örneğin cinsel ilişkiden önce, tampon yerleştirmeden önce veya jinekolojik muayene sırasında olabilir.

Vajinismusun birkaç olası nedeni vardır. Bunlar, aşağıdaki gibi fiziksel ve psikolojik faktörleri içerir:

  • Doğum sırasında travma

  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, maya enfeksiyonları (pamukçuk), kronik ağrı sendromları, endometriozis gibi tıbbi durumlar

  • Geçmişte tecavüz, cinsel taciz veya saldırı

  • Geçmişte acı bir muayene

  • Tatmin olunmayan cinsel ilişki

  • Hamile kalma korkusu

  • Vajinanın penetrasyon için çok küçük olabileceğinden korkmak

Vajinismus teşhisi konma süreci nasıl gelişir?

Vajinismus teşhisi genellikle semptomlarınızın tanımlanmasıyla başlar. Doktorunuz muhtemelen soracaktır:

  • Bir problemi ilk fark ettiğinde

  • Ne sıklıkla meydana geldiğinde

  • Onu tetikleyen şeyin ne olduğuna

Tipik olarak doktorunuz, cinsel travma veya taciz yaşayıp yaşamadığınızla ilgili sorular da içerebilen cinsel geçmişiniz hakkında da sorular soracaktır. Genel olarak vajinismusun teşhis ve tedavisi pelvik muayene gerektirir. Vajinismuslu kadınların pelvik muayeneler konusunda gergin veya korkulu olması yaygındır. Doktorunuz pelvik muayene önerirse, muayeneyi sizin için olabildiğince rahat hale getirmenin yollarını tartışabilirsiniz. Bazı kadınlar, üzengi kullanmamayı ve muayene için farklı fiziksel pozisyonlar denemeyi tercih etmektedir. Doktorunuzun ne yaptığını görmek için bir ayna kullanırsanız kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Penetrasyonu kolaylaştırmak için ellerini veya tıbbi aletlerini vajinanıza yönlendirmenize yardımcı olmanızı önerebilirler. Doktorunuzdan muayenenin her aşamasını size anlatmasını isteyebilirsiniz. Muayene sırasında doktorunuz herhangi bir enfeksiyon belirtisi veya yara izi arayacaktır. Vajinismusta vajinal kasların kasılması için fiziksel bir neden yoktur. Bu, vajinismusunuz varsa doktorunuzun semptomlarınız için başka bir neden bulamayacağı anlamına gelir.

Vajinismus için tedavi seçenekleri nelerdir?

Vajinismus tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizleri içerir.

  • Cinsel terapi ve danışmanlık

Eğitim tipik olarak anatominiz ve cinsel uyarılma ve ilişki sırasında neler olduğu hakkında bilgi edinmeyi içerir. Vajinismus ile ilgili kaslar hakkında da bilgi alabileceğiniz bir süreci kapsar.

Bu, üstyapı parçalarının nasıl olduğunu ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Danışmanlık süreci tek başınıza veya partnerinizle birlikte ilerleyebilir. Cinsel bozukluklar konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çalışmak yardımcı olabilir. Gevşeme teknikleri ve hipnoz, rahatlamayı da sağlayabilir ve cinsel ilişkide daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.

  • Vajinal dilatörler

Doktorunuz veya danışmanınız, bir profesyonel gözetiminde vajinal dilatör kullanmayı öğrenmenizi tavsiye edebilir. Koni şeklindeki dilatörleri vajinanıza yerleştirin. Dilatatörler giderek büyüyecektir ve bu, vajinal kasların gerilmesine ve esnek olmasına yardımcı olacaktır. Yakınlığı artırmak için partnerinizden dilatörleri yerleştirmenize yardım etmesini sağlayabilirsiniz. Bir dizi dilatatör ile tedavi sürecini tamamladıktan sonra, siz ve eşiniz yeniden cinsel ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz.

  • Fizik Tedavi

Dilatörleri kendi başınıza kullanmakta zorlanıyorsanız, pelvik taban konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapiste başvurabilirsiniz. Böylece dilatörlerin nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve derin gevşeme teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

  • Vajinismus ile yaşamak

Cinsel işlev bozukluğu ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Proaktif olmak ve tedavi görmek, bir evliliği veya ilişkiyi kurtarmada çok önemli olabilir. Utanılacak bir şey olmadığını hatırlamak önemlidir. Partnerinizle cinsel ilişkiye dair duygularınız ve korkularınız hakkında konuşmak daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Doktorunuz veya terapistiniz size vajinismusun üstesinden gelmeniz için yollar sağlayabilir. Pek çok insan iyileşir ve mutlu cinsel hayatlar yaşamaya devam eder. Bir seks terapisti ile tedavi seansları planlamak faydalı olabilir. Kayganlaştırma veya belirli cinsel pozisyonları kullanmak, cinsel ilişkiyi daha rahat hale getirmeye yardımcı olabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)