Vajinismus Nedir ?

Vajina girişini çevreleyen pelvik kasların vajinal açıklığa bir obje sokulmak istendiğinde istem dışı kasılarak buna engel olmasıdır.

Vajinismuslu kadının cinsel organı anatomik olarak normaldir. Vajinismus hastalarında cinsel birleşme sırasında rahatsızlık hissi yanma, acı, veya hiç cinsel ilişkide bulunamama mevcuttur. Hatta çoğunlukla jinekolojik muayene yapılamaz veya anestezi altında yapılabilir.Buna sebep olan vajinayı çevreleyen pelvik taban kaslarının istemsiz kasılmasıdır. Kadın bu istemsiz kasılmaların farkında değildir.  Birçok kadın için vajinismus sürpriz şekilde gelir. Açıklanamayan huzursuzluk, ağrı ,girişte problemler ilişki denemesi sırasında beklenmeden ortaya çıkar. Ağrı vajen etrafındaki pubokoksigeal kasın kasılması sırasındadır. Söz konusu durum bilinç dışı ve istemsiz oluştuğu için çok kafa karıştırıcıdır.

Vajinismusun kadının bir hatası olmadığı bilinmelidir. İstemsiz kasılmalar birkez başladığında bilinç dışı oluşan kadının kendi vücudundaki kasılmaları durduramaması şeklinde devam eden süreçtir. Vajinismuslu kadın başlangıçta cinsel olarak istekli cevap veren durumunda iken, ilerleyen zamanda ağrı hayal kırıklığı ve başarısızlık nedeni ile bu istek azalır. İlişkiye girme düşüncesi bile aşırı derecede korku yaratabilir. Hastalarda zamanla gelişen fobik kaçınma davranışı yerleşir.










 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ümmügülsüm Soytürk Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)