Vajinismus Nedir?

Yazar Melek Türkmenoğlu HaltmeierPsikiyatrist • 11 Kasım 2021 • Yorumlar:

Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dıştaki üçte birlik kısmında bulunan kaslarda yineleyici ve sürekli biçimde istemsiz kasılmaların olması olarak tanımlanır. Kasılmalara, girişe ilişkin korkular, kaygılar eşlik eder. Çoğu zaman cinsel birleşmeyi olanaksız kılan bu kasılmayı kadın hiçbir şekilde bilerek isteyerek yapmaz. Bedenin çeşitli bölgelerinde, kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma fenalık hissi, ağlama eşlik edebilir. Vajinadaki kasılma çoğu  kadında cinsel birleşmeye izin vermez. Bazı durumlarda ise zorlamayla giriş olabilir ancak cinsel  birleşmeler kısmi veya ağrılı bir şekilde sürer. 

 Vajinismus Kimlerde Görülür?

 Vajinismus toplumda her kesimde görülebilmektedir. Genel yargı daha düşük eğitim düzeyinin  olduğu, kırsal kesimde daha fazla olduğudur. Ancak bu doğru değildir. Eğitimli, şehirde yaşayan sosyo  kültürel ve ekonomik olarak daha iyi şartlarda hayatına devam eden pek çok kadında da vajinismus  görülmektedir. Çünkü farklı alanlarda daha iyi şartlara sahip olsalar da cinsel eğitimi alamama, toplum  ve kültürün dayatmalarına maruz kalma konusunda pek çok kadın aynı kaderi paylaşmaktadır.  

 Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

 Cinsel eğitimin uygun bir şekilde verildiği, cinselliğin konuşulabildiği, kadının cinselliğine de değer  verildiği toplumlarda vajinismus daha az görülmektedir. Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar ve tabular  vajinismus gelişiminde önemlidir. Ülkemizde kız çocukları için cinsellik; ayıp, yasak, konuşulmaması  gereken, kendini saklaması, masumiyetini kaybetmemesi bu yüzden de bilmemesi gereken bir konu  olmuştur. Kız çocuğunun adolesan (gençlik) dönemine geldiğinde; değişen gelişen bedenini tanıması,  menstruasyon döneminin ne zaman, nasıl başladığını bilmesi, mastürbasyonun ne olduğunu  öğrenmesi önemlidir. Bilmediğimiz şeylerden tedirgin oluruz, anlamlandırmakta zorlanırız. Ülkemizde  bekaret kavramına verilen önemin, “kızlık zarı” ve “ilk gece” konusundaki yaygın yanlış inanışlarla  pekişen kaygıların, geleneksel toplumlarda flörtöz ilişkilerin yaşanmasındaki zorluklar nedeniyle  cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlamasının vajinismus  gelişmesinde etken olduğu söylenebilir. İlk gecenin “korkunç” olduğu söylemleri, “akacak kanla  ıslanması gereken çarşafların beklediği”, vajinanın “kara delik”, kızlık zarının ”kalın duvar veya  örümcek ağı” olarak nitelendirilmesi gibi ilk cinsel ilişkiye dair pek çok yanlış inanış ve tabular  vajinismus oluşumuna zemin hazırlayabilen etkenlerdendir.  

 Cinsel eğitimin yetersiz oluşu, genç kadınının bedenini cinselliğini öğrenememiş olması,toplumun  cinselliğe bakışı ve yönlendirmesi temel etken gibi görünse de bazen vajinismuslu kadınlarda altta  yatan farklı nedenler tabloyu ağırlaştırabilir. Geçmişteki cinsel tacizlerin etkilerine , çocukluktaki aile  içi etkileşimler nedeniyle kadın rolünü benimsemekle ilgili zorluklara, gebe kalmakla ilgili kaygılara da  rastlanabilir.  

 Vajinismus Tedavisi 

Cinsel Terapi: Vajinismusta  uygun cinsel terapiyle yüzde yüze yakın düzelme olur. Cinsel Terapi çift görüşmesi şeklinde yapılır.  Öncelikle kapsamlı cinsel yaşam öyküsü alınır, çiftin zorlukları, kaygıları araştırılır. İlk seanslarda  öncelikle yapılan gecikmiş bir cinsel eğitimdir. Çiftin cinsel sağlıkla ilgili bilgilendirilmesi, yanlış  inanışların düzeltilmesi, cinsel organlar ve cinsel fizyolojiyle ilgili doğru bilgilerin aktarılması  hedeflenir. Sonrasında egzersizlerle kademeli olarak kasılmanın ve girişle ilgili korkuların üzerine  gidilir. Tedavi süresi çifte göre değişmekle birlikte ortalama 2 ayda sonlanır. Bir iki görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedavi gerektiren olgularda olabilir.  Psikiyatrik hastalık , depresyon, kaygı bozukluğu, erkekte ek cinsel sorunlar tedavi sürecini zorlaştırabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)