VAJİNİSMUS NEDİR?

Vajinismus, cinsel ilişki sırasında vajenin etrafındaki kasların istemsiz olarak kasılması sonucunda kişinin ağrı ve acı duyması ve cinsel ilişki yaşayamamasıdır. Kasılmaya, vücutta titreme, bacaklarda kilitlenme, korku ve ağlama gibi belirtiler sıklıkla eşlik eder.

Vajinismus oldukça sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur.
İlk birliktelik anında başlayabileceği gibi zorlu doğumlar, travmatik kürtajlar, enfeksiyonlar gibi durumlarda sonradan da ortaya çıkabilir.

Ülkemizde oldukça sık görülen bir durum olmasına rağmen uzmana başvurma oranı düşüktür. Bunun altında utanma, damgalanma korkusu, toplumsal baskılar, bilgi eksikliği, maddi problemler gibi nedenler yatmaktadır. Oysa ki zamanında ve doğru adrese yapılan başvuru ile alınan doğru tedavi ile tam olarak iyileşmek mümkündür.

Vajinismusun altında birçok neden yatmaktadır. Özellikle cinsel bilgi eksikliği, kulaktan dolma yanlış bilgiler, baskıcı bir ortamda büyüme, cinselliği ayıp ve günah olarak algılama, cinsel travma öyküsü, hazır olmadan cinsellik yaşama, kürtaj olma ya da gebe kalma korkusu gibi nedenler ön plandadır.

Vajinismus yaşayan kadınlarda kendini suçlama ya da partneri tarafından suçlanma oldukça sık görülmekte ve sıklıkla depresyona yol açmaktadır. Burada unutulmaması gereken şey bunun psikiyatrik bir hastalık olduğu ve kişinin kendi elinde olmadığıdır. Tıpkı şeker hastalığı ya da tansiyon hastalığı gibi bir hastalıktır.

Vajinismusun tedavisi konusunda günümüzde gerek yazılı ve görsel medyada gerekse de internet ortamında çeşitli tedavi seçenekleri olduğu şeklinde reklamlar yapılmakta(örn. 3 günde vajinismus tedavi, ameliyatla kesin çözüm, 3 basamakta kurtuluş gibi) , ancak bunlar hastalarımızın hem maddi hem de manevi olarak zarar görmesine neden olmaktadır.

Vajinismusun günümüzde bilimsel olarak kabul edilmiş tedavisi cinsel psikoterapidir. Ve bu konuda eğitim görmüş uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu tedavide kişiler eşiyle birlikte tedaviye alınmaktadır. Tedavi hastanın durumuna göre 6-10 hafta sürmektedir.

Sonuç olarak vajinismus, oldukça sık görülen ve tedavisi olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bu konuda uzman bir terapist tarafından yapılacak tedavi ile tam olarak düzelmek mümkündür.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)