Vajinismus

Yazar Alev Gamze AkbayPsikolog • 16 Nisan 2020 • Yorumlar:

“Ya acırsa!..” diye korkup cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemek için, istemsiz bir şekilde -yani kontrol dışındaki- kasılmaları bilinçdışından köken alan, ilkel ve bedensel reflekse sahip kadınlar... Hâlâ ülkemizde çokça bilinmeyen ancak sık görülen ve sayısı her geçen gün artan, yatak odalarında her gece yaşamlarının en büyük kaygısını yaşayan ve cinselliği kâbusa dönüşen kadınlar... "Her şey düşünceyle başlar.” Ben ise vajinismus problemini sizlere anlatmak için başlıyorum.

VAJİNİSMUS NEDİR?

Kadınlarda cinsel ilişkinin gerçekleştiği anatomik bölgeye vajen adı verilir. Latince “kın” veya “kılıf” anlamına gelir. Vajinal penetrasyon (giriş) denendiğinde vajinanın dış üçte birini çevreleyen vajen kasların, yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmalarına vajinismus denir. Halk arasında cinsel fobi, evli bakireler veya tamamlanmamış evlilik de denilebilir. Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, korku, kaçınma tepkisi, bacakların kapanması ve girişin olmayacağı inancı eşlik eder. Vajinismus, kadının hem kendi kadınlığında eksiklik olduğunu düşünmesine hem de eşine karşı suçluluk hissetmesine neden olur.

2 cm’lik düz kaslardan oluşan vajina girişi, kadının yanlış algısına göre kasılmalar nedeniyle daraltmakta, sertleşmekte ve birleşmeyi hemen hemen imkânsız hale getirmektedir. Giriş sıkıştırıldığından, vajinanın içine herhangi bir cisim sokma girişimleri de kadın tarafından acı verici bir işlem olarak algılanmaktadır. Vajina kasları kasıldığında, kadın nefesinin kesildiğini bile tarif edebilir. Genellikle, vajina bölgesine müdahale sona erdiğinde, kaslar gevşer ve normale döner. Genital bölge normalken bu endişeler tamamıyla yanlıştır. Nihayetinde kızlık zarı kanamaz, delinmez, yırtılmaz ve patlamaz. Normal şartlar altında cinsel ilişki acı yapmaz, ağrı yapmaz. Vajina bu görevini yaparken neden sorun yaşansın?

VAJİNİSMUSUN NEDENLERİ

Vajinismusun en sık rastlanan nedenleri arasında psikolojik kaygılar yer alır. Kız çocukları daha çok küçük yaşlardayken “ Kapat eteğini, bacağın görünecek!” gibi güvendikleri ve inandıkları aile büyüklerinin uyarılarıyla kendilerini kapatmaları gerektiğini öğrenirler. Bu öğrenmelerini cinsellikle ilgili masumca bir soru sorduklarında, azarlanıp küstürüldüklerinde sadece eteklerini değil, kendi bedenlerine olan ilgilerini ve meraklarını da kapatarak pekiştirirler. Kendi mahremlerini büyük bir gizlilikle korumayı öğrenen bu kadınlar, bilmedikleri ve hiçbir zaman öğretilmeyen cinsel hayata dair kapıları ilk gece araladığında ise büyük bir panik ve karmaşa yaşarlar. 

“ Cinsellik kötüdür.”, “Kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir.” şeklindeki bilinçaltı ifadeleri, bu problemin ortaya çıkmasında önemli bir yer tutar. Çünkü kendi vücudu ile ilgili yaşayabileceği güzel şeylere dair her türlü inisiyatifi elinden alınmış, yaşarsa ayıp ve günah olacağı söylenen kadınlar; ilk gece yıllardır korudukları en değerli hazineleri olan iyi kız ruhlarını, namuslarını ve bekâretlerini kaybetmemek için mücadele ederler. Kendilerini, eşlerini ve sevenlerini üzerek tarifsiz bir acı hayata “merhaba” derler. 

Vajinismus ve İlk Gece 

Vajinismuslu kadınların çoğu halen bakiredir. Bu nedenle ki, vajinismus ilk gece ortaya çıkar. İlk gece başarısız olan çift, problemin geçici olduğunu ve daha sonraki günlerde kendiliğinden çözüleceğini düşünür. Ama daha sonra da problem devam edince kadında yetersiz olduğu düşüncesi, gerginlik, sıkıntı, üzüntü ve her şeyin kötüye gideceği korkusu ortaya çıkmaya başlar. Ardından suçluluk duygusu takip eder. Suçlu hisseden kadın, eşi tarafından terk edilme kaygısı ve güvensizlik yaşayabilir. Erkek ise, eşi tarafından reddedildiği veya istenmediği duygularına kapılabilir. Eğer erkek kadının korkusunu anlamaya çalışıp destek olma yerine, bir an önce cinsel ilişkiyi gerçekleştirip hem kendisine hem eşine hem de ailesine karşı erkekliğini ispatlama gayreti içinde hareket ederse -ki genellikle böyle olur- problem daha da büyüyecektir. 

Vajinismusa Neden Olan Önyargılar 

✔ Cinsellik kadınlar için zorunludur. ✔ Cinsel ilişki kötü ve acı vericidir. ✔ İlk birleşme her zaman acı verir. ✔ Erkeklere güvenilmez. ✔ Kızlık zarı aile şerefini korur, kanar, yırtılır ve patlar gibi önyargılar. ✔ Kadınlar zayıf ve çaresizdir. ✔ Vücuda giren bir şey zarar verebilir ve şiddet içerir. ✔ Cinsellik erkeklerin gereksinimidir. 

Vajinismus ve Gebelik 

Vajinismus sadece sağlıklı ve mutlu birleşmeye engeldir. Normale göre gebelik şansının az olmasına rağmen, vajen ağzına dökülen spermlerin içeri kaçması nedeniyle gebelik oluşabilir. Ancak tedavi görmeden genellikle normal doğum güçtür. Maalesef ne anne olmak nede gebelik vajinismus problemini ortadan kaldırmaz. 

Vajinismus Tedavisi 

Vajinismus probleminin çözümü imkânsız değildir. Cinsel tedaviler açısından en çok yüz güldürücü sorunlarından biridir vajinismus. Vajinismuslu kadınlar tam biri iyileşme ortaya koyacağı için şanslıdırlar. Yapılması gereken ilk şey çiftin kendisine kılavuz olacak deneyimli ve nitelikli bir cinsel terapistle tanışmasıdır. Vajinismus hastalık değil, uyum problemidir. Dolayısıyla yalnızca kadına ait bir problem değil çiftin problemi olarak değerlendirilir. Çiftlerle ayrı ayrı yapılan değerlendirme görüşmelerinin ardından çift terapiye birlikte alınır. 

Vajinismus belirtileri gösteriyorsanız ertelemek yerine bir an önce cinsel terapistinize başvurunuz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alev Gamze Akbay Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Alev Gamze Akbay

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al