Vajinismus

Yazar Selcen DoğruPsikiyatrist • 1 Eylül 2021 • Yorumlar:

Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın alt kısmındaki kaslarda tekrarlayıcı istemsiz kasılmaların olması ile karakterize bir durumdur. Giriş denendiğinde kasılmalara korku ve kaygıda eşlik eder. Vajinanın alt kısmında oluşan bu kasılmayı kadın kendi isteği ile yapamaz. Çünkü bu kaslar istemsiz çalışan kaslardır. Giriş denendiğinde vücudun birçok bölgesinde, hatta tüm bedende kasılmalar, bacakların kapanması, titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma ve ağlama görülebilir. Az sayıda vakada ağrılı ve acılı olarak birleşme ve giriş olabilse de çoğu vakada giriş ve cinsel birleşme olmaz.

Vajinismus durumunda doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
Vajinismus yaşayan kadınların çoğu, kendi cinsel organlarının çok küçük ve anormal olduğunu, vajinanın ya da kızlık zarının bir duvar oluşturduğunu, erkek cinsel organının çok büyük olduğunu, çok acıtacağını, çok zarar vereceğini düşünürler.

Vajinismus kimlerde görülür?
Vajinismus, yaş, eğitim, sosyoekonomik ve sosyokültürel durum fark gözetmeksizin her kadında görülebilir.


 

Vajinismus  sadece kadının değil çiftin sorunudur!!

Erkekler vajinismus durumu ile karşılaştıklarında doğru bilgiye ulaşamadıkları zaman durumu istenmeme ve reddedilme olarak algılayıp, kırgınlık ya da öfke duyabilirler. Bazen durumun uzaması erkekte, kaygıyla sertleşme bozuklukları geliştirebilirler. Erkek partner sorunun çözümünün büyük bir parçasıdır. Çift olarak katılım sağlandığı takdirde ancak sorun çözülebilir.

 

 Vajinismus yaşayan kadın neler hissedebilir?
Kadın cinsellikte yaşadığı sorunlar nedeni ile yetersizlik  suçluluk ve değersizlik hisleri yaşayabilir, depresyona eğilimi artabilir ve dolayısıyla iş ve toplumsal yaşamı da etkilenebilir. Cinsel birleşme sorunu çiftin cinsellikten tümüyle uzaklaşmasına neden olabilir. Psikolojik sorunlarla beraber aile içi  sorunlara da yol açabilir. 

 

Vajinismus gebeliğe engel midir? Vajinismusu olan kadınlar doğurabilir mi?
Vajinismus yalnızca cinsel birleşmeye engeldir. Nadiren de olsa vajen ağzına bırakılan spermlerle gebelik gerçekleşebilir. Bu şekilde gebe kalan kadınlarda vajinismus tedavisi aciliyet teşkil etmektedir. Tedavi edilmemiş vajinismusu olan olgular normal doğum yapamayacakları gibi, çoğunlukla jinekolojik muayeneden de kaçınma eğilimindedirler ki, bu durum olası gebelik komplikasyonlarında anne ve bebeğin sağlığı açısından risk oluşturabilmektedir.
Yine ağrılı ve acılı olarak birleşme gerçekleştirebilen hafif vajinismusu olan olgular açısından da gebelik ve doğum süreci zorluklar barındırmaktadır. 
 

Vajinismus nasıl tedavi edilir?
Cinsel terapi çoğunlukla çift görüşmesi şeklinde sürdürülür. Önce kapsamlı cinsel yaşam öyküsü alınır, çiftin zorlukları değerlendirilir, kaygıları araştırılır. Sonrasında egzersizlerle kademeli olarak kasılmanın ve girişle ilgili korkuların üzerine gidilir.
Tedavi, iki-üç ayda, altı-sekiz seansta sonlanır. Bir-iki görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedavi gerektiren zor vakalar da olabilir. 

Cinsel terapi ile çoğu çift sadece vajinismus sorununu çözmekle kalmaz, bu tedavi sırasında daha doyumlu bir cinsellik yaşamalarını sağlayacak cinsellik ile ilgili birçok alanda bilgi deneyim sahibi olabilir.

 

Alkol alarak birlikteliği denemek?

Anestezi ile birlikteliği denemek sonrasında ilişki denendiğinde yine giriş olmaz, yani bir kez cinsel birleşme olması vajinismusu ortadan kaldırmaz.

Kızlık zarıyla ilgisi olmadığı için kızlık zarına yapılan müdahalelerle düzelmez. Operasyon sonrası vajinismus düzelmediği gibi aksine birleşmeye yönelik korkular pekişir.
Laboratuvar ortamında tüplerle duyarsızlaştırma tek başına çözüm sunmaz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

Selcen Doğru

Psikiyatri Uzm. Dr.

Randevu al