VARİS TEDAVİSİ

Yazar Neyyir Tuncay ErenKalp Ve Damar Cerrahı • 26 Mayıs 2017 • Yorumlar:

  • İğne tedavisi nedir?

Halk arasında iğne tedavisi diye bilinen yöntem çoğunlukla kılcal varisleri tedavi etmek için kullandığımız bir yöntemdir.Tıbbi adı SKLEROTERAPİ'dir. Bu yöntemde genişlemiş, dejenere olmuş damar içine bazı özel solüsyonlar enjekte edilerek damarın iç yüzeyi tahriş edilir. Daha sonra dışarıdan enjeksiyon sahasına baskı uygulamak suretiyle damarın kapanması sağlanır. İşe yaramaz hale gelmiş damar bir süre sonra vücut tarafından yok edilir. Kılcal damarlara yapılan enjeksiyonlar çok ince iğnelerle yapılmaktadır.
Bir de köpükle yapılan iğne tedavisi var.
İğne tedavisinde damarı kapatmak için kullandığımız ilaçları belli oranlarda hava ile karıştırıp köpürterek de kullanmaktayız. Bu tedaviyi genellikle biraz daha büyük çaplı damarlarda uygulamaktayız. Böylece kullanılan ilaç miktarının çok yüksek dozlara çıkmasına engel olmaktayız. Ayrıca köpükle oluşan yüzey gerilim daha fazla olduğundan damar üzerinde yaptığı tahriş de daha fazla olmaktadır. Bu da daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlar.

  • İğneyle varis tedavisi kaç seans sürüyor?

Seans sayısı tamamen tedavi edilecek alanın genişliği ile ilgilidir. Her seansta belli dozların üzerinde ilaç kullanmaktan sakınırız. Dolayısıyla seansın uzunluğu, kullanılan ilaç miktarıyla ilgilidir. Bir seansta tamamlanan tedaviler olabildiği gibi 8-9 seans süren tedaviler de olmaktadır.

  • İşlem ağrılı mı?

İğne veya köpük tedavisi çok ince iğnelerle yapılmaktadır. Genellikle çok iyi tolere edilirler.

  • Yan etkileri var mı?

Her tedavinin olduğu gibi iğne tedavisinin de muhtemel yan etkileri vardır. Kaşıntı, allerji, enjeksiyon yerlerinde renk değişiklileri ve küçük yara oluşumları, damar iltihabı gibi yan etkiler olabilir. Ancak bunların görülme sıklığı çok düşük olduğundan iğne tedavisi oldukça emniyetli bir tedavi yöntemi olarak kabul edilirler.

  • Tedavi sonrasında morluk şişlik olur mu?

Tedavi sırasında şişlik pek rastlanmaz ama özellikle enjeksiyon yerlerinde küçük morluklar olabilir. Bunlar da kısa zamanda geçer.

  • Peki iğne tedavisinin başarı oranı nedir?

İğne tedavisinin başarısı tedaviyi yapan merkezin ve kişinin başarısıyla yakından ilgilidir. Diğer taraftan varis oluşturan mekanizmalar işlem yapılmadan önce aydınlatılmalıdır. Yüzeyel ve derin ana toplar damarlarda ciddi venöz yetmezlik varsa bunları tedavi etmeden başlanacak iğne tedavileri başarısızlıkla sonuçlanabilir. Her şeye rağmen iğne veya köpük tedavisi, uygun vakalarda emin ellerde yapıldığında çabuk uygulanabilen etkili ve başarılı bir yöntemdir.

  • Kılcal varisler için lazer yöntemi ne zaman uygulanıyor?

Kılcal varislerin tedavisinde iğne tedavisine daima öncelik verilmelidir. İğne tedavisinin yapılamadığı durumlarda ve çok ince kılcal varislerde iğne tedavisine alternatif olarak kullanılabilir. İğne tedavisi ile bir seansta tedavi edilen alan genellikle lazerle yapılandan daha geniştir. Bununla birlikte iğne tedavisinde bir yan etki olarak görülebilen “matting” dediğimiz yeni ince damar oluşumlarında lazer oldukça etkilidir.Lazer çeşitli damarsal lekelerin giderilmesinde oldukça etkindir. Lazer kullanıldıktan kısa süre sonra sonuç verir. İğne tedavilerine ise damarın yok olması belirli bir zaman alır.

  • İşlem ne kadar sürüyor?

İğne tedavisinin seansları genellikle yarım saat civarında sürer. Lazer tedavisinde de benzer sürelerden söz edilebilir.

  • Lazer tedavisi ciltte yanıklara yol açabilir mi?

Varis tedavilerinde kullanılan değişik lazerler vardır. Bunların lazer kaynakları da değişiktir. NdYAG lazer, IPL, karbondioksid bunlardan bazılarıdır. Lazer ışını deriye rengini veren melanin pigmenti tarafından da emildiği için özellikle koyu renkli ciltlerde bazı tür lazerler yanıklara neden olabilir. Son zamanlarda daha çok kullanmaya başladığımız yeni lazerle bu olasılık neredeyse tamamen ortadan kalkmaktadır.

  • Lazer yaptırmak için en uygun mevsim nedir?

Lazer tedavisi uygulanan bölgelerin genellikle 3-4 hafta güneş ışınlarından uzak tutulması gerekir. Bu nedenle yaz dönemlerinde pek uygulamak istemeyiz. Yeni bir tür CO2 lazer ile güneşten sakınma süresi çok daha kısadır.

  • Lazer ya da iğne tedavisinden sonra varisler tekrarlayabilir mi?

Varis tedavisinde mutlaka varisin oluşum nedeni ortaya koyulmalıdır. Eğer bu neden ortadan kaldırılmazsa varisler her zaman tekrarlayabilir. Bu nedenle tedavi stratejisinin doğru olması çok önemlidir.

  • Hamilelere de varis tedavisi yapılır mı?

Gebelik sırasında varislerde artış olduğu bilinir. İğne tedavisinin gebelikte yapılmasının emniyetli olduğuna dair bilimsel bir çalışma yoktur. Genellikle iğne tedavisi gebelik sırasında uygulanmaz. Gebelik öncesi varisleri olan kadınların gebelik süresince rahat etmeleri için varis çorabı kullanmaları çok yararlı olacaktır. Pıhtı ve/veya enfeksiyon riski taşıyan ciddi varisler çok gerekli ise ameliyat edilebilirler.

  • Kılcal varisler ileride büyür mü?

Evet, kılcal varisler tedavi edilmezlerse ilerleyebilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)