DAMAR ÇAPINA DİKKAT...

Yazar Neyyir Tuncay ErenKalp Ve Damar Cerrahı • 26 Mayıs 2017 • Yorumlar:

Damar hastalıkları, günümüzde oldukça yaygın görülen ve yaşam kalitesini bozarken sakatlıklara sebep olabilen, hatta hayati sonuçlar doğurabilen patolojilerdir.

Örneğin; ana atardamar Aort’ta genişleme tehlike habercisi…

Aort Anevrizması, genellikle hastalarda belirgin şikayete neden olmazken, yırtıldığında ise geç kalınmış oluyor. Oysa hastalığın teşhisi ve tedavisi son derece kolay: Özellikle 50 yaş üstü erkeklerin damar çapı taraması ile risk ortaya konuyor.

  • Aort çapınız 4 cm ve üzerinde ise dikkat...

Ünitemizde, damar hastalıklarının tanısı deneyimli hekim kadrosu ve yenilenen teknolojik altyapı ile artık çok daha kolay ve hızlı... Damar lazer cihazı, doppler ultrasound, vasoscan gibi cihazların oluşturduğu Damar Laboratuvarında; hastalara hastaneye yatış gerekmeden konforlu biçimde tanı konabilmektedir. Anjiyo, tomografi, MR gibi daha ileri tanı yöntemleri de gerekebilir.

Damar hastalıklarının tedavisi konusundaki uygulamalar ise şöyle özetlenebilir:

Varisler, toplumumuzda yaygın olarak görülen hastalıklar olup sadece kozmetik sorun değildir ve yakından izlenerek tedavisi önemlidir.Toplar damarların pıhtı ile tıkanmaları zamanında fark edilip tedavi edilmezse yaşam boyu devam eden ciddi sorunlara, hatta akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanmasına bile neden olabilir.

Anevrizmalar, damar hastalıklarının en ciddi olanlarıdır ve yüksek tansiyonlu hastalarda, koroner kalp hastalığı olanlarda ve bu konuda aile hikayesi bulunanlarda daha sık görülür. Belli bir çapa ulaşmadan genellikle sadece ilaç tedavisiyle takip edilirken; yeterince büyümüş veya hızlı büyüyen anevrizmalara müdahale edilir.

Atar damar tıkanıklıkları, damar sertliğinin ve sigara içiminin yaygın olduğu bizim gibi toplumlarda ne yazık ki oldukça sık yaşanır. Uygun rehabilitatif çalışmalar ve ilaç tedavilerine rağmen devam ettiği hastalarda, periferik balon ve stent uygulamaları ile ameliyat çözümleri yaygındır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)