Varis

Yazar Rıza AktaşKalp Ve Damar Cerrahı • 30 Mart 2018 • Yorumlar:

Toplardamar kapakçıklarının fonksiyonunu yitirmesi sonrasında bacaklarda basıncın yüksek olduğu yerden yukarı doğru genişleyen damarlardır. Klinikte ağrı ateşlenme ve ileri evrelerde venöz tromboz ve venöz ülsere kadar giden bir hastalıktır.

Varisi olan kişilerin izleyeceği yol:

Varis başlıbaşına komplikasyonlarına ve tedavinin etkin yapılması anlamında tanı ve tedavi kalp damar cerrahı uzmanı tarafından yapılmalıdır. Günümüzde yapılan varis tedavilerinde kalp damar cerrahlarıda doppler ultrasonografisini radyolog kadar iyi bilerek tedavi yapmalıdır. Hastanın kontrolünde ve tedavi esnasında iyi bir şekilde doppler bilen kalp damar cerrah tarafından bu tedavi yapılmalıdır. Aksi takdirde eksik veya yanlış bir tedavi olacaktır.

Varis günümüzde sadece kozmetik sebeplerle değil CEAP sınıflamasın da görüldüğü gibi varis ülserlerine kadar gidebilmektedir hastaların bu bakımdan en küçük kılcal damar yani c1 safhasında dahil kalp damar cerrahisi uzmanına kontrol amaçlı gitmelidir. Bazen kılcal damarlar ileri perforan damar yetmezliği sonrası çıkabilmektedirler. Yapılacak doppler ultrason ile kliniğin hangi düzeyde olduğu net olarak ortaya konabilmekte ve buna göre tedavi yapılmaktadır

Variste tedavi yöntemleri

Varis tedavisi son yıllarda ameliyatla tedavi edilmekten uzak ameliyatsız tedavi yöntemleri ile tedavi sıklık kazanmıştır. Varis tedavi yöntemleri kısaca aşağıdaki gibidir:

  • Damar içi radyofrekans veya lazerle varis tedavisi
  • Sealin (yapıştırıcı) ajanla damarın yapıştırma tedavisi
  • Köpük ve likid skleroterapi ile tedavi
  • Flebektomi küçük kesi ve lokal anestezi ile.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Rıza Aktaş Kalp Ve Damar Cerrahisi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)