Vertigo & Baş Dönmesi

Yazar Kaan AkınFizyoterapist • 22 Mart 2021 • Yorumlar:

Vertigo ve baş dönmesi arasındaki fark nedir? "Vertigo ve baş dönmesi", hastalıktan ziyade iyileşebilir bir semptomdur. Kişi vertigo durumu yaşarken olası semptomu baş dönmesidir. İnsanlar ‘baş dönmesi’ tabirini çeşitli durumlardan bahsederken kullanırlar ve esas olarak bu tabir şunları kapsar:

Vertigo (hareket etmediklerinde bile etraf hareket ediyor hissi veya titreme hissederler)

Kararsızlık, değişkenlik ,hareket içinde istikrarsızlık (yürürken kayma veya ayakta durduğunda sersemlik ve dengesizlik hissi),

Dengeyi kaybetme veya bayılmış gibi hissetme,

Endişe ve kaygılı duygu durumunda hızlı nefes alıp vermek.

VERTİGO NEYE SEBEP OLUR?

Vertigo, eğer vestibüler sistemde herhangi bir sorun  meydana gelirse; kişide his olarak baş dönmesi ve kaygı durumu oluşur. Vertigo baş dönme hissi, denge kaybı, baygınlık ve dengesizlik gibi tanımlanabilir.

 

Kişinin kendi hareketinden kaynaklı oluşan hisse öznel vertigo, çevresindeki nesnelerin hareket ettiği hissine objektif vertigo denir. Vertigo, genellikle vestibüler sistemdeki iyileşebilir düzensizlikler sonucu ortaya çıkar. Vestibüler sistem içerisinde, iç kulaktaki yapılar , vestibüler sinir, beyin sapı ve serebellum bulunur. Vestibüler sistemin vücuttaki görevinden bahsedecek olursak,  duyu ve hareket uyarısını birbiri ile ilişkilendirme ve vücut hareket ederken gözün odaklandığı nesnelerin yakalanmasıdır.

 

Peki bu mekanizma nasıl oluyor?

Baş hareket ederken iç kulaktaki bazı yapılar aldıkları sinyaller ile bir mesaj oluşturup bunu beyne iletirler. Bu durum navigasyon kullanırken yerinizi algılayan telefonunuzdaki gps’in görevini görür. Daha sonra bu bilgi beyin içerisindeki denge kontrol, postür ve motor koordinasyon merkezlerine iletilir.

 

İyi haber şu ki,  vertigo semptomlarının çoğu kliniğimizde uygulanan birçok vertigo egzersizleri ile hafifletilebilmektedir.

 

BAŞ DÖNMESİ NEYE SEBEP OLUR?

En bilindik baş dönmesi nöbetler halinde gelen pozisyonel vertigodur. Diğerleri yaygın olarak iç kulak inflamasyonunu , Meniere hastalığını , vestibuler nevriti(sinir iltihabı), vestibuler migreni ve akustik nöroma (ani işitme kaybı) kapsar.  Vertigo nadiren ciddi nörolojik problemler için semptom verir mesela inme veya beyin kanaması gibi, bu yüzden vertigoya  veya baş dönmesine neden olan şeyi araştırmalıyız. Tedavi edilebilir servikojenik baş dönmesi ise boyun omurlarının ekseninin bozulmasına bağlı oluşan bir durumdur. Kişi yürüyüş sırasında öne geriye ya da bir tarafa doğru kaydığını hisseder. Bu durum boyun omurlarının diziliminin düzeltilmesi ile iyileşebilmektedir.

 

Baş dönmesinin tedavisinde biz fizyo ritim ailesi olarak nedene yönelik tedavi planlıyoruz ve uyguluyoruz. Boyundaki eksen ve hareket  kaybından kaynaklı baş dönmesi varsa önce manuel terapi ile çözüm buluyoruz. Bu işlem boyun omurlarını sağlıklı hareket düzlemine getirecek tekniklerle düzeltilmesini sağlıyor. Bu düzeltmeler ile sağlık için gereken eklem hareket açıklığını sağlıyor. Bu yöntemler içerisinde kaslara yönelik yapılan yumuşak mobilizasyonlar gerekirse ekleme yönelik çeşitli manevralar, manipülasyonlar  ile sağlanıyor. Tedavinin ikinci aşamasında medikal fitness yer almaktadır. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kaan Akın Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)