Vezikoüreteral Reflü

Yazar Selçuk YücelÇocuk Üroloğu • 1 Ekim 2016 • Yorumlar:

 

Her 100 çocuktan birinde olan vezikoüreteral reflü çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonlarının en önemli ve en sık nedenidir. Kız çocuklarında daha sık izlenirken erkek çocuklarda posterior üretral valv denilen idrar yolunun perde ile kapalı olması varlığında gelişebilir. 
Normal bir idrar yolunda böbrekten idrar tüpü üreter ile mesaneye ilerleyen idrar bir daha mesaneden geriye böbreğe geri dönmez. Üreter ile mesane kavşağındaki bu yapı doğumsal olarak tam gelişmemiş ise mesanedeki idrar üretere ve oradan da böbreğe geri dönebilir. Bu durum ise vezikoüreteral reflü olarak adlandırılır. 
Bizim ülkemizde vezikoüreteral reflü (VUR) hastalığı böbrek yetmezliklerinin neredeyse 1/3 ünden sorumludur. VUR varlığında gelişen idrar yolu enfeksiyonları böbreklerdeki bazı çalışan alanları öldürüp böbreklerde çalışmayan alanlar meydana getirebilir. Bu alanlar DMSA denilen özel bir nükleer tıp çekiminde skar olarak adlandırlan görüntüler meydana getirir. 
Bu nedenle her ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren ya da ultrasonda böbrek genişlemesi olan çocuklarda mesaneye ince bir sonda konup içeriye boya maddesi verip böbreklere geri kaçıp kaçmadığının kontrol edilmesi yani işeme (voiding) sistoüretrografisi çekilmesi gereklidir. 
Vezikoüreteral reflünün tedavisi uzun dönem düşük dozdan antibiyotik verilmesinden, endoskopik enjeksiyon ameliyatından (STING) açık cerrahi ile tekrar idrar yolu kavşağının yapılması (üreteroneosistostomi) yapılmasına kadar geniş bir tedavi yelpazesini içerir. Çocuğun yaşı, cinsiyeti, reflü derecesi, işeme bozukluğunun olup olmaması, DMSA da böbrekte hasra olup olmaması, başka anatomik bozukluklarının olup olmaması gibi değişkenlere göre tedavi değişri. 
Tedavinin mutlaka tecrübeli çocuk ürolojisi uzmanlarınca yapılması ve anne ve babaya ayrıntılı bilginin verilmesi gereklidir. 
Antibiyotik naskısı altında takip en fazla 4-5 yaşa kadar yapılmalıdır. Bu yaş sonrasında devam eden reflüler cerrahi tedavi almak zorundadır.
En sık yapılan tedavi yöntemi endoskopik olarak idrar yolu kavşağına silikon benzeri dolgu maddesinin enjekte edilmesidir. Bu işlem kısa anestezi süresi gerektirir ve kansız ve sonda takılımı yapılmadan gerçekleştirilebilir. Endoskopik tedavi tarafımızdan en fazla 2 seans uygulanmakta olup başarılı olmayan durumlarda açık cerrahi tercih edilmektedir. 
Açık cerrahi 1-3 gün yatışa gerek duyabilir. Hastalarda idrar yoluna sonda konması ve 1-7 gün sondalı kalması gerek olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selçuk Yücel Çocuk Ürolojisi, Üroloji, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)