Vitiligo

Yazar İlkay İçkeDermatolog • 27 Şubat 2018 • Yorumlar:

Vücutta beyaz alanlarla karakterize bazı otoimmun hastalıklarla beraber olabilen bir pigment bozukluğudur. Stres birçok hastada başlatıcı faktör olarak rol oynar. Halk arasında ‘’ ala ‘’hastalığı olarak bilinir. Hastalığın gidişatı önceden tahmin edilemez ancak vitiligonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğu unutulmamalıdır aksi halde iyileşmeyeceği düşüncesi anksiyeteyi artıracağından ilerlemesine veya lezyonların tedaviye direnç göstermesine sebep olmaktadır.

Vücutta beyazlıklar görüldüğünde ilk yapılacak olan bir dermatoloji uzmanına muayene olunmasıdır bu tür beyazlıklarla giden diğer hastalıklardan ayırım için bu muayene çok önemlidir çünkü mantar enfeksiyonları atopik ciltlerde gördüğümüz bazı hastalıklar ve postinflamatuar beyazlıklarla karışabilmektedir. İyi bir öykü, muayene ve gerekirse tetkikler sonucunda vitiligo tanısı konulmaktadır. Tanida yalnızca çok az vakada biyopsi gereklidir.

Muayene ve tetkikler sonucunda tanı konulduktan sonra hasta için uygun olan tedavi başlanır.

Yeni oluşan lezyonlar (1-2yıl ) tedaviye daha çabuk yanıt verirler tedavi ne olursa olsun melanositlerin çoğalıp yüzeye göç etmeleri ort 3 aylık süre gerektirir. Yüz lezyonları el ayak gibi distaldeki alanlara göre daha çabuk iyileşmektedir. Stresin azaltılması tedavide en önemli faktördür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)