Vücudumuzdaki Ödemi Atmanın Yolları

Yazar Yasemin Polat • 19 Nisan 2019 • Yorumlar:

Birçok kişinin yakındığı, kilo verme telaşındaki bireylerin korkulu rüyası ödem, vücut içindeki sıvının dışarı çıkmasıyla doku aralarında ve cilt altında birikmesiyle oluşuyor.

Ödeme neden olan durumlardan bazıları şunlardır: Regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet vb. Ayrıca magnezyum eksikliği, B6 vitamini eksikliği ve tansiyon dengesizliği de ödeme neden olabiliyor.

Ciddi hastalıkların da ödemin oluşmasında etkili olabileceği unutulmamalı. Böbrek ve karaciğer hastalıkları, kalp-damar sorunları, hormonal hastalıklar ödeme yol açabiliyor.

ÖDEMİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tüketilen su ve tuz miktarı şişme ve ödem oluşmasında çok önemlidir. Ödemin en erken belirtileri göz kapaklarında, el, ayak ve ayak bileklerinde şişme meydana gelmesidir. Ödem ile birlikte kilo artışı da tipik bir bulgudur. Ödemin tedavisi özellikle nedene yönelik olmalıdır. Eğer hastalığa bağlı bir ödem söz konusu değilse, ilaç kullanmadan bazı tedbirlerle ödemlerinizden kurtulabilirsiniz.

ÖDEMİ NASIL AZALTABİLİRİZ?

Bol su için : vücuttaki fazla suyu atmanız için yine bol su içmeniz gerekiyor. İçeceğiniz 2,5-3 litre su vücudunuzda ödem oluşmasını engelleyecektir.

Tuzu azaltın :Fazla tuz size ödem olarak dönecektir. Dünya Sağlık Örgütü tuzu günlük 5 gramla sınırlamıştır.

Egzersiz yapın :Çünkü düzenli fiziksel aktivite sıvı dengesini düzenlemeye yardım eder, günde 30-45 dakika tempolu yürüyüş ödem probleminizi çözer.

Kafein tüketimini Sınırlandırın : Fazla kafein de vücutta fazla su tutumuna neden olacaktır, özellikle çay kahve ve gazlı içeceklere bir süre ara verin.

Karbonhidrat: Beyaz un, şekerlemeler ve pirinç gibi karbonhidratlar yerine tam buğday, kepek ve yulaf gibi karbonhidratlar ödemi azaltır.

Posalı besinleri tercih edin: Posalı besinler bu dönemde sizin kurtarıcınızdır.

Yeşil yaprakları sebzeler vazgeçilmeziniz olsun: Özellikle maydanoz ve dereotunu mutlaka beslenmenize ekleyin.

Bunun haricinde kiraz sapı, mısır püskülü, tarçın ve karanfille yapılmış yeşil çay, ananas, kabuklu armut, karahindiba, muz, nar, yeşil elma gibi meyveler de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

ÖDEM ATICI TARİF:

1 tutam mısır püskülü, 1 tutam kiraz sapı, 1 poşet yeşil çay, 3-4 dal maydanoz, 1 dilim limon, 2 dilim zencefili  500 ml ılık suda 6-7 dakika bekletin. Günde 2 fincan tüketerek ödem probleminizi engelleyebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)