Vücudunuzu Arındırın

Yazar Merve Topuzoğlu ÇapaşDiyetisyen • 23 Eylül 2022 • Yorumlar:

Besinler tarladan çatala kadar birçok işlemden geçer. Tarlada tarımsal ilaçların kullanılması ile başlayan, saflaştırma, uzun süre saklama amacıyla koruyucu maddelerle buluşmasına kadar uzanan bir toksin (sağlığa zararlı madde) yağmuruna tutulurlar. Vücudumuzun enerji üretimi gibi faaliyetlerde bulunmasıyla açığa çıkabileceği gibi havadan sudan yediklerimizden bu zararlı maddeleri almamızda mümkündür. Bu toksinler vücuttan uzaklaştırılmazsa kanser, kalp hastalıkları, erken yaşlanma gibi riskleri artırır. Ayrıca her gün 5 porsiyon meyve-sebze tüketmeyen, yeterli su içmeyen, çok yoğun alkol ve kafein tüketen, aşırı stresli çalışan, sık seyahatleri olan, fiziksel olarak aktif olmayan kişilerde toksinler sabah uyanamama, ödem, gaz, şişkinlik, halsizlik ve kas ağrıları, baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğü gibi şikayetlere de sebep olabilir. Özellikle son baharın bağışıklık sistemi üzerine ilkbaharın yorgunluk üzerine olan negatif etkilerinden kurtulmak amacıyla vücudumuzu arındırmamız gerekir.

Toksinleri vücudumuzdan atan başlıca organımız karaciğerdir. Bu maddeler böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan ise dışkı yoluyla atılmaktadır. Karaciğerin işini zorlaştıran kafein (çay-kahve tüketimi), alkol, ilaçlar, sigara, egzoz dumanı, aşırı protein ve doymuş yağ tüketimi düşünüldüğünde detoksa ihtiyacımız olduğunu fark ediyoruz. Detoksta temel kural doğal beslenme yani meyve-sebzelerden yeterli miktarda vitamin mineralleri almadır. Bunun için ana öğünlerde bu yiyeceklere yer vermenin yanı sıra ara öğünlerde de meyve-sebze sularına, bitki çaylarına yer verilebilir. Detoks programlarının içeriğinde sayılması gereken diğer bazı besinlerde tam tahıl ekmekleri, kurubaklagiller, balık, prebiyotik yoğurt ve yağlı tohumlar (ceviz, fındık)’dır. Bu süre içinde kafein, alkol ve hazır besinlerden uzak durulmalıdır ve bu program 3-7 gün arasında uygulanmalıdır. Günlük 35-40 dakikalık aktiviteler detoksun etkinliğini artırır.

Detoks programları kesinlikle uzman eşliğinde yapılmalıdır. Özellikle organ yetmezliği olanlar (kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği), hamile ve emzikliler, yüksek tansiyonu olanlar, şeker hastaları ve çocuklar kesinlikle uzman eşliğinde olmayan detoks programlarına katılmamalılar. 

Deto-light Çorba: 6 orta boy soğan, 3 domates, 1 adet havuç, 1 küçük lahana, 2 yeşil biber,1 kereviz, taze mevsim yeşillikleri (istenilen yeşillik kullanılabilir), 1 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber, pul biber, kimyon.

Sebzeler küp küp doğrayın. Üzerini örtecek kadar su koyun. Tuz ve baharatını da ekleyerek yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ocaktan indirdikten sonra, taze mevsim yeşilliklerini de ekleyerek tüketin.

Fitoks Bitki Çayı:  1 litre suya 1 çay kaşığı mate, 2 tatlı kaşığı yeşil çay eklenerek  5 dakika kaynatılır. Demlenmekte olan bu çaya 1 yemek kaşığı parçalanmış kuşburnu, ve 1 kabuk tarçın ekleyerek 10 dakika bekletin. Demlendikten sonra limon dilimleri ile tüketin.  

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)