KIŞ AYLARINDA CİLT BAKIMI

Yazar Zahide ErişDermatolog, Dermatolog, Dermatolog • 7 Kasım 2016 • Yorumlar:

Kış ayları kapımızda. Saçlarımız, tırnaklarımız ve cildimiz için kış aylarında bakım daha zordur. Rüzgar ve soğuk hava saçları sertleştirir, cildin kuruması ve kaşıntılı olmasına neden olur.

Cildimiz sadece dış ortamla aramızda bir bariyer değil, yaşayan bir organdır. Onu korumazsak kuruluk, kaşıntı şiddetlenir ve ekzema, deri enfeksiyonları oluşabilir.

Soğuk havalarda sıcak suyla duş alınır, fakat unutmayın ki uzun süreli su maruziyeti saç ve ciltten nemi uzaklaştırır.

Eldiven ve şapka ile çok soğuk havadan elleri ve saçı koruyabiliriz.

Omega içeren balık, fındık, zeytinyağ, avokado gibi yiyecekler cildin neminin artmasına yardımcı olur.

Vitamin C içeren meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kollajen yapımını artırarak cilt ve yumuşak dokuların yenilenmesini sağlar.

Bol su içmek cildin nemini dengelemekle birlikte kış aylarında nemi sağlamak için tek başına yeterli değildir.

KIŞIN KARŞILAŞILABİLECEK 13 PROBLEM:

1-KURU CİLT: Banyo suyuna katılan bazı nemlendiricilerle vücudumuzdan suyla uzaklaşabilecek olan nemi koruyabiliriz. Özellikle atopik cilt yapısına sahip çocuk ve erişkinlerde bu uygulamayı öneririz kış aylarında. Doğal yollardan ise banyo suyuna katılan saf zeytinyağ veya süt vücuttaki nemi tutmada yararlı olabilir. Banyo sonrasında nemli cilde nemlendiriciler uygulanmalıdır. Nemlendirici alırken tabiki içeriğine dikkat etmeli paraben içeriği olan nemlendiricilerden uzak durmalıyız.

2-KURU VE ÇATLAK AYAKLAR: Cilt kuruluğu artarken ayaklar, topuklar daha da fazla kurur. Topuk çatlakları oluşur. Haftada bir kez banyoda topuklardaki ölü derinin ponza taşı ile alınması gerekir. Kalın yağlı kremlerle topuklar özellikle olmak üzere, ayaklar nemlendirilir. Yatarken giyilen pamuklu ince bir çorap bu nemin ayakta daha iyi kalmasını sağlar.

3- YÜZ KURULUĞU: Vücudun en hassas bölgesi yüzümüzdür ve kışın rüzgar ve soğuğa maruz kalarak daha fazla kuruyabilir. Bunun için alkol içerikli sert temizleyicilerden kaçınmak gereklidir kış aylarında. Haftada bir kez nem maskesi yapılabilir. Evde yapılabilecek nem maskesi: yumurta sarısı, avokado, süt içerikli bir karışım olabilir.

4-KURU VE KAŞINTILI SAÇ DERİSİ: Kuru ve kaşıntılı saç derisi sıkıntı verici bir durumdur. Kış aylarında bu durum daha fazla görülür. Sıcak suya uzun süreli temas etmek saç derisini kurutur bu yüzden çok sıcak suyla duş almamak gerekir. Banyodan önce zeytinyağ, E vitamini veya hindistancevizi yağı ile saçlı deriye masaj yapılabilir. Çay ağacı yağı ise mantar önleyici özelliği ile kepeklenmeyi önleyebilir.

5-KURU VE KABA SAÇLAR: Herkesin saç tipi farklıdır. Saç tipi ne olursa olsun şampuanlamadan sonra saç kremini kullanmayı ihmal etmemeliyiz, böylelikle saçlar nemini koruyabilir. Çok kuru saçlara arada nem maskeside uygulanabilir.

6- ÇATLAK DUDAKLAR: Dudaklar yüzde en dikkat çekici bölümlerdendir. Çok kuruyan dudaklara vazelin sürülüp yarım saat sonra hafifçe silinebilir.

7- ELEKTRİKLENEN SAÇLAR: Rüzgar ve soğukla birlikte kuruyan saç derisi daha az yağ salgılar ve bundan dolayı saçlarda elektriklenme oluşur. Bunu önlemek için saç kremlerini ihmal etmemeliyiz.

8-BURUN KIZARIKLIĞI: Soğuk havalarda burunda kan akışı azalır. Sıcak ortama girince kan akımı hızlanmaya başlayarak burun kızarır. Bu yüzden burun ucuna hafif hareketlerle ince bir nemlendirici sürmek bu olayı azaltacaktır.

9-RÜZGAR YANIĞI: Yazın güneş yanığı nasıl oluşursa, kışında rüzgar ve güneşin etkisiyle ciltte yanık olabilir. Bunun için nemlendirici içerikli güneş koruyucularla korunmak uygun olabilir. Yanık şiddetli olursa ve dermatit oluşmuşsa kortizon içerikli kremlere ihtiyaç olabilir.

10-KURU ELLER: Ellerimiz soğuk havalarda çok kuruyarak rahatsızlık verir. Elleri nemlendirmek için yoğun nemlendiricilerin kullanılması uygundur. Eldiven kullanarak kışın ellerimizin daha fazla kurumasını önleyebiliriz.

11-KIRILGAN VE KURU TIRNAKLAR: Tırnaklarda kuruyabilir, tırnakları da nemlendirmek gerekir. Ayrıca biotinden zengin besinler tırnakların güçlü olmasını sağlar.

12-KURUYAN DİRSEKLER: Dirsekler ve dizler basınca daha fazla maruz kalan bölgelerdir. Bu sebeple fazla kuruyabilirler. Haftada bir kez keseledikten sonra sürülen yağlı nemlendiricilerle bu kuru deriyi azaltabiliriz. Eğer bu bölgedeki deri daha kalın kabuklu hale geliyorsa sedef hastalığı açısından dermatoloğunuza danışmanızda fayda vardır.

13-SOĞUK PARMAKLAR: Eldiven ve çoraplar parmaklarınızın ısınmasına yeterli gelmiyorsa takılarınızı çıkarın. Takılar kan akımının uç bölgelere daha az ulaşmasına neden olur. Ayrıca ginkgo bilobanın kan akımını artırdığına dair çalışmalar mevcuttur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)