Yarı Yıl Tatilinde Okul Öncesi Dönemdeki Çocuğumla Neler Yapabilirim?

Yazar Elçin KonukPsikolog • 23 Ocak 2020 • Yorumlar:

Yarıyıl tatili, çocuklar için aileleriyle birlikte verimli zaman geçirebilmesi, beraber paylaşımlarda

bulunabilmesi, dinlenebilmesi ve bir sonraki dönem için bol bol enerji depolayabilmesi için iyi bir zaman dilimidir.

Aynı zamanda dönem içerisinde okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri, onların sıkmadan, tekrar edip

pekiştirebilmesi için de bu tatil güzel bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bunun için zamanı iyi planlamanızı ve 

çocuğunuzun gelişimini destekleyecek farklı etkinlikler içeren bir program yapmanızı öneririz. Aşağıda 

çocuğunuzla tatilinizi daha verimli geçirmeniz için size önereceğimiz etkinlikleri bulabilirsiniz: 

Bilişsel gelişimini desteklemek için; 

• Birlikte rakam kurabiyeleri yapın. Pişirdiğiniz kurabiyelerle rakamları tanıma, eşleştirme, sıraya dizme çalışabilirsiniz. 

Çorap eşleştirme oyunu oynayın. Böylece hem görsel algı hem de ince motor becerisini desteklemiş olursunuz.  

Tahmin etme oyunu oynayın. Çocuğunuza bir meyve tabağı hazırlayın. Çocuğunuzun gözlerini kapatın. Kokusundan ve tadından verdiğiniz meyvelerin ne olduğunu tahmin etmesini sağlayın. Bu oyunun farklı şekillerde oynayabilirsiniz. Örneğin baharatları kokusundan tahmin etme vb. gibi. Çocukların gelişimini desteklerken beş duyu organını çalıştırmak önemlidir. Özellikle duyu organları arasında koku duyusunu destekleme genelde daha geri planda tutulabilir. Bu yüzden bu tür etkinlikler çocuğunuza farklı ve eğlenceli gelebilir. 

 

Tahmin etme oyununu dokunma duyusunu desteklemek için de oynayabilirsiniz. Bir torbanın içine çeşitli oyuncaklarını koyup gözleri kapalı bir şekilde sadece dokunarak ne olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz. 

Psikomotor gelişimi desteklemek için; 

Kaba motor becerilerini desteklemek için; 

• Çocuğunuzun kaba motor becerisini geliştirecek kayak, paten ya da buz pateni gibi yeni bir spora başlamasını teşvik edebilirsiniz. Böylece bedensel koordinasyonu geliştirebilirsiniz. 

İnce motor becerisini desteklemek için; 

• Aynı kâseye nohut, fasulye ve yeşil mercimek koyun ve çocuğunuzun eliyle bu malzemeleri farklı kâselere koymasını isteyin. 

 

• Bir tepsiye traş köpüğü, tuz ya da bulgur dökün. Üstüne rakam yazma ve şekil çizme çalışabilirsiniz. 

• Kraft kağıtlarını duvara ya da yere yapıştırıp rakam yazma ve şekil çizme çalışabilirsiniz. Birçok evde yazı tahtası bulunmaktadır ve çocuklar rakam yazma ve şekil çizmeyi tahtada çalışmaktadır. Ancak zeminin değişmesi çocukların ilgisini çektiği için bu uygulama özellikle isteksiz çocuklar için çalışmayı daha eğlenceli hale getirebilir. 

• Sulu boya ile patates baskısı yapabilirsiniz. 

Sosyal duygusal gelişimi desteklemek için; 

• Sanat müzelerinde çocuklar için planlanmış yarıyıl etkinliklerine gidebilirsiniz. Yeni bir ortama girmek ve orada etkinliğe katılmak sosyal gelişimine katkı sağlar. 

• İstanbul’daki tarihi yerleri ve müzelerini gezin. Örneğin; Dolmabahçe sarayı, Topkapı Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Ayasofya Müzesi, Yerebatan Sarnıcı vb gibi. 

 

• Sosyal gelişimini destekleyecek kutu oyunları oynayabilirsiniz. 

• Mümkünse arkadaşları ile buluşmasını ve birlikte bir etkinlik yapmasını sağlayın. Örneğin arkadaşları ile birlikte sinemaya gidebilirsiniz. 

• Metro, tramvay ya da vapor gibi farklı bir ulaşım taşıtına binmesini sağlayabilirsiniz. Böylece toplu taşıma kuralları hakkında sohbet edebilirsiniz. Örneğin; yüksek sesle konuşmama, binerken sıraya girme vb gibi. 

• Çocukların duygusal gelişimini desteklemek için öncelikle duygularla ilgili kelime haznelerini zenginleştirmek gerekmektedir. Bunun için çocuğuna kitap okuyabilirsiniz. 

• Duygu kartları oluşturabilir ya da hazır alıp kartlarla oyun oynayıp üstüne sohbet edebilirsiniz. Kendiniz duygu dominosu yapabilirsiniz ya da hazır alabilirsiniz. 

 

Dil gelişimini desteklemek için 

• Sanat merkezlerindeki yaratıcı okuma atölyelerine katılabilirsiniz. Örneğin; Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Aksanat ve İşsanat vb gibi. 

• Yeni aldığınız bir hikaye kitabını yarıda kesip hikayenin onun tamamlamasını isteyebilirsiniz. 

• Birlikte tiyatroya gidebilirsiniz. İzlediğiniz oyunu size anlatmasını isteyebilirsiniz. Zorlanırsa oyun hakkında sorular sormanız yeterli olacaktır. 

• Birlikte kutu oyunları oynayabilirsiniz. Dil gelişimini desteklemek için “Biz Bize” ve “Az Lakırtı Bol İletişim” oyunlarını edinebilirsiniz. 

Son olarak, tatil zamanı çocukların tüm düzeni değişir. Örneğin uyku saatleri, yemek saatleri vb gibi. Okula gitmeyecekleri bu dönemde esnek olmanız, normal düzenin devamı konusunda ısrarcı olmamanız çocukların dinlenmesini ve eğlenmesini sağlayacaktır. Örneğin bu süreç içerisinde çocuklar daha uzun süre evde geçirdikleri için daha fazla televizyon izlemek, bilgisayar oyunu oynamak isteyebilir. Sınır koymak koşuluyla okul zamanındaki sürelerini aşmaları son derece normaldir. Belirlediğiniz süre bittiğinde bir aktivite yapmayı önermeniz onunla çatışma yaşama olasılığını azaltır. Bu bültende önerilen evde yapılabilecek aktivitelerden faydalanıp hem çocuğunuzla vaktinizi daha verimli geçirip, hem onun gelişimini destekleyebilirsiniz. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)