YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Yazar Şenay ÇelikbaşPsikolog • 26 Ocak 2019 • Yorumlar:

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU

Kaygı, doğal bir duygulanımdır ve dozunda olduğu halde oldukça başarılıdır. Çünkü dozunda bir kaygı hazırlama riskli durumlara karşı hazırlıklı oluruz. Fakat kaygı seviyesi aşırı yüksekse ve kontrol edilemiyorsa bu bir sorun belirliyor.

Birey, 6 ayı geçen bir süreç boyunca hemen on gün boyunca onu onurundan endişeli ve üzgün hissediyorsa yaygın anksiyete bozukluğundan bahsedilebilir. Birey zamanın büyük bir uzluğunu önleyen günlerde başına gelebilecek olumsuz durumları ve onlarla baş edemeyeceğinizi düşünerek geçirir, onu bir kara senaryolarda yazmaya devamimi vardır. Olaylarla ilgili olumlu ihtimaller veya odaklı iyi sonuçlar görmezler. Kaygıları bireyin kontrolü olduğudır ve günlük hayatında aksamalara ve problemlere yol açabilir.

Yüksek kaygılı bu bireyler, uyku düzenekte olma yaşıar. Daha çabuk yorulurlar ve enerjimiz düşük maliyetli yakıyorlar. Dikkatlerini toplamakta zorlanırlar. Çabuk öfkelenirler. Baş ağrısı, mide bulantısı, ağız kuruluğu, titreme, kas ağrısı, göğüs ağrısı, baş dönmesi, kolay irkilme gibi fiziksel şikayetayetleri vardır.

Tedavi edilebilirilen bir rahatsızlık olan yaygın anksiyete bozukluğu için psikolojik desteğe başvurmak istediğiniz olacaktır. Bazı ülkelerde ilaçlı tedavi ile bazı ülkelerde ilaçsız tedavi Kaygıyla baş etmek için, nefes alma ve kas gevşetme tekniğini karakterize ve meditasyon yapabilir.

Kaygı ile baş etmek

  1. Kaygının doğal olup ve bittiğini kabul edin.
  2. Kaygıdan kaçmak onu büyütür.
  3. Kaygılı odadada bedensel hareketlerinizi engellemek, uzuvların sebepsiz yere hareket ettirilmesi kaygıyı olabiliyor.
  4. Safra büyüklüğü zarar veremez.
  5. Küçüklemeyi atın. Defasında daha uzun süre kaygı ile birlikte oturmaya çalışın.
  6. Kaygınızla baş edebildiğiniz onu anın farkında olun. Kısa sürmesi uzun sürmesi fark etmez.
  7. Kaygınızla baş edemeinizde düşünseniz de pes etmeyin çünkü baş etmeyi yapmanız için zamana ihtiyacınız olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)