YAYGIN ANKSİYETE (KAYGI DURUM ) BOZUKLUĞU

Yazar Derya MüftüoğluPsikiyatrist • 25 Kasım 2016 • Yorumlar:

Kaygı normal şartlarda hayatın bir parçasıdır.Gündelik yaşam da gün içinde sayısız defa kaygılanırız.İşlerimizi yetiştirirken ve  gündelik sorunları çözerken en başından bunlarla kolayca baş edebileceğimizi biliriz.Bazen olağan dışı yüksek kaygı uyandıran olaylarla karşılaştığımız da ise olay anında şiddetli sıkıntı duyabilirsek de ( ani ortaya çıkan bir kaza ,hayati  bir karar alma anı yada sevdiğimiz bir dostumuzun ölüm haberiyle sarsılma gibi )
          Bunun dışın da günlük yaşamın getirdiği sıradan konularla ilgili  hafif kaygılar duyulabilir ki bu doğaldır. Geçilmesi gereken bir  sınav,  basit sağlık sorunları , maddi ihtiyaçlar , iş sorunları , çocukların  okul ve bakım problemleri  bu gündelik kaygıların kaynağı olabilir .Görüldüğü gibi ortada kaygı uyandıracak müspet bir neden vardır ve kişi buna  sağlıklı bir tepki göstermektedir.Duyulan  kaygının  şiddeti de yine kişiden kişiye değişir ve  bazen alttaki kişilik patolojileriyle   artış gösterir...
 
   Yaygın Anksiyete Bozukluğu Nedir?
 Anksiyete Bozukluğu hali söz konusu ise   durum farklı olup süreklilik arz eden  aşırı ve sebebi belirsiz, ortada gerçek bir neden yokken ya da basit bir nedeni olsa bile kişinin yaşadığı durumla uyumlu olmayan bir kaygılılık ,endişelilik halinden  bahsedilmektedir. Bu denli yoğun endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. 
Hatta anksiyete öyle devamlılık arz edebilir ki kişinin gündelik  yaşamını sürdürmesini bile engeller hale gelebilir. 
Kişinin anlamlandıramadığı ve gerçekten sebebini bilmediği  ve başa çıkamadığı yoğun bir içsel sıkıntı olarak tariflenebilecek bir durum mevcuttur.Bireyin iç dünyasında sebebini bilmediği bir çatışma yaşanmaktadır..
Kişinin işler yolunda olsa bile her şeyin kötü gideceğine ve başına olumsuz şeyler geleceğine dair kaygısı vardır. Bu sürekli yorucu bir beklenti haline dönüştüğünde kişi bunalır.  Sürekli olabilecek en kötü sonucu düşünür ve dayanılmaz derecede kendini ve dünyayı berbat algılamasını sağlar..
           Mevcut olaylar ve kötü olasılıklar ile ilgili  korku ve yoğun kontrol kaybı duygusu  vardır. olumsuz beklentilerin geri dönüşsüz olacağına inanır .Yakınları çoğu defa evhamlı ,vesveseli olarak tanımlarlar onları.sürekli kaygılı olmak,giderek kişiyi iyi uyuyamaz , gece sık sık uyanan biri olur bundan dolayı da yorgun düşer  ve dikkati azalır, sabah erken işe  gitmesi gereken  ve araç kullanan kişiler için hiç de iyi olmayan bir duruma girerler..
        Bu engellenemez hale geleni yoğun endişelilik durumunun en az altı ay boyunca  yaklaşık her gün ve neredeyse tüm  gün boyunca sürmesi durumu  anksiyete bozukluğunun yaygınlığının göstergesidir. toplumda yaklaşık %5 kadar bir oranda hayatının herhangi bir döneminde görülebilirse de yaşlılıkta  hemen en sık  oranda yaşanır denebilir ve  yardım ve tedavi desteği gerektirir.
Kişide yoğun şekilde hatalı düşünce çıkarımları ve  tahammül edilmez bir kaygı söz konusudur.
      Yüksek dozda ki kaygı normalde hayati sağlık sorunları ,çocukların güvenliği ve sağlığını tehdit eden durumlar,ailemizin ve sevdiklerimizin hastalık ,ölüm gibi ciddi kayıplarında kendimizle ilgili ayrılık boşanma,iflas ,ciddi maddi kayıplar ,kaza yada iş kaybı gibi durumlar da aşırı stres ve kaygı duymamız kaçınılmaz olur .
       Gerçekte bu tip bir neden yokken yoğun kaygı yaşayan biri sıradan kaygı verici durumları  çok önemli ve tehdit edici olarak algılıyor olabilir.bunu yaptığının hiç  farkına varmadan aklileştirmeye gidebilir ve anksiyetesini açıklayacak sebepler bulabilir..diğer yandan kişi genelde endişelerinin aşırı ve sebepsiz olduğunun farkında olsa bile  kaygılı ruh halini kontrol edemez .
          Bu gibi durumlarda kişinin bir hekime başvurarak nedenine yönelik olarak anksiyolitik veya anti depresan yada çok daha ciddi ve  ilaç ile tedavi  gerektiren bir anksiyeteye  zemin sağlayan sebep klinik durum söz konusu ise bunun  tespiti ve tedavisi sağlanmalıdır.Bu tür bir yaklaşıma gerek  olmadığı veya ilaç tedavisi ile birlik de psikoterapi yapılması gereği belirlendikten sonra da, PSİKOTERAPİK  yaklaşımlar ve destekleyici yöntemlerden  faydalandırılır hastalar...      

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Derya Müftüoğlu Psikoloji, Aile Danışmanlığı Kl. Psk. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)