Yaz Gebelerinin Dikkat Etmesi Gerekenler

Artan hava sıcaklığı ile beraber gebelerimizin sorunları da artmaktadır. Özellikle gün içerisinde çalışan ve dışarıda bulunan gebelerin problemleri fazlaca polikliniğimize başvuru sebebini oluşturmaktadır.Alınacak basit önlemler ile gebeliği en az riskle geçirmek mümkündür.

Dış ortam sıcaklığı 30 dereceyi geçtiği vakitlerde açık havada bulunmamak,klimalı ortamları tercih etmek en doğru adımdır.

Gün içerisinde artan ter ile beraber mineral kaybı da arttığı için su tüketimine dikkat edilmeli 3 ila 3.5 litre sıvı alınmalıdır. Az sıvı almak kadar çok sıvı almanın da zararlı olduğu unutulmamalı,su zehirlenmesi olarak adlandırdığımız durumdan da kaçınılmalıdır.

Soğuk içecek isteğinizi gazlı şekerli içecekler yerine ayran, kefir, süt,soğuk su içerisine taze meyve ekleyerek yaptığınız içecekler ile gidermenizi öneririm.

Yemek tercihleriniz az yağlı, az baharatlı ve mümkünse ev yapımı olmalıdır. Yaz ile artan besin zehirlenmeleri ihtimaline karşın tazeliğinden emin olmadığınız yiyecekleri tüketmeyin. Az az ve sık sık beslenerek şeker ve tansiyonunuzu normal sınırlarda tutmaya çalışın.

Dondurma yazın en çok istenen ve tüketilen besinler arasındadır. Yine doğallıktan yanayız ve paketsiz, külahsız, kremasız, çikolatasız direk pastane dondurması olarak adlandırdığımız sütlü ve meyveli olanlardan tercih etmenizi öneririm.

Meyve de yazın sofralarımızın vazgeçilmezi.Elbette tüm meyvelerden tüketmeyi öneriyoruz ancak porsiyonlara dikkat ederek. Karpuz ve üzüm gibi şeker oranı yüksek meyvelerden fazla yenildiğinde bebeğiniz ve sizin için zararlı etkiler görülebilir.

Havuz ve deniz konusu ise sık sorulan sorulardandır.Temiz denizlere girmenizin hiçbir sakıncası yoktur. Havuzlar ise her zaman mikrobiyolojik olarak hastalık oluşturmaya yatkın ortamlardır ,denetiminden temizliğinden emin olduğunuz, fazla kalabalık olmayan havuzları tercih edebilirsiniz. Güneşten korunarak birkaç saati denizde havuzda keyifle geçirebilirsiniz.

Pamuklu,havayı geçiren, ısıyı hapsetmeyen, terletmeyen kıyafet seçimi de çok önemlidir.Çalışan ve akşama kadar aynı kıyafetlerle durmak zorunda olan gebelerimiz iş için uygun, rahat ve bol kıyafet tercih etmeliler.

Ödem yani vücutta toplanan su gebelikte sık rastlanan durumdur.Sıcak hava ile beraber özellikle ayaklarda ellerde ödem artışı görülür.Bunu en az düzeye indirmek için gün içinde uygun anlarda ayakları kaldırmak ve uzatmak,rahat az topuklu ayakkabı tercih etmek, sıvı tüketimini arttırıp az tuzlu beslenmek, dar kıyafet tercih etmemek önerilerimiz arasındadır.

Güneşli ortama çıkarken yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanmalı, şapka gözlük takarak güneşin zararlı ışınlarını almamaya dikkat etmelisiniz.Bebeğiniz ve sizin için güneş ışınlarının tehlike saçtığını unutmayın.

Hekese yazın keyfini çıkaracağı sağlıklı bir gebelik süreci diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)