Yaz Gelince Astım Hastalığı Tatile Çıkar

Havalar ısındı. Artık tatil planları yapıyoruz. Peki astımlı çocuklar tatil döneminde ilaçlarını kullansınlar mı? Nasıl bir yol izlenmelidir? Bu sorular da yazla birlikte  gündeme geliyor ve cevap aranıyor.

Günümüzün önemli hastalıklarından biri astımdır. Astım hastalığı sık öksürük, nefes sıkışıklığı, akciğerde hırıltı ve egzersiz sonrası öksürük veya hırıltı gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Astım hastalığı teşhisi konulan çocuklar uzmanlarca verilen astım ilaçlarını kullanırlar. Astım ilaçları rahatlatıcı ve iyileştirici  olarak iki türdür. Rahatlatıcı ilaçlar sadece öksürük ve hırıltı olduğunda kullanılması  gerekir ve etkisi bu belirtileri rahatlatmaktır. İyileştirici ilaçlar ise bronşlarda hasara  uğramış yerleri düzeltir. Çocuktaki belirtilerin ortaya çıkmasını engeller.

Çocuk Alerji Uzmanları tarafından teşhis konulup tedavisi ayarlanan çocuklar bu ilaçları kış boyu kullanırlar. Çünkü kış döneminde sık gribal enfeksiyon olurlar. Gribal enfeksiyonlar da astımlı çocukların belirtilerini ortaya çıkaran en önemli nedendir. 

Özellikle ev tozu akar alerjisi olan çocuklar kış döneminde ev içinde kaldıkları için yine  sık hastalanırlar. Çocuğun ev içinde kalması ve ev tozu akarlarının en yoğun olduğu  dönem de kış ayları olduğu için çocuklarda astım belirtileri de sık ortaya çıkar. Daha  sonra bahar ayı ile birlikte polenlere bağlı astımı olan çocuklarda astım belirtileri olan öksürük ve nefes sıkışmaları ortaya çıkar. Yaz gelince yani Haziran ayının sonunda artık alerjenler azalır, gribal enfeksiyon riski ortadan kalkar.

Yaz döneminde gribal enfeksiyon riskinin çok düşük olması, alerjenlerin miktarının çok azalması nedeniyle astımlı çocuklarda yaz döneminde fazla şikayet olmaz. Bu nedenle de yaz dönemlerinde astımlı çocuğun hastalığı kontrol altındaysa ve çocuk alerji uzmanınız uygun görmüşse genellikle astım ilaçları kesilir. Çünkü astım hastalığıtemmuz ayında tatile çıkar. Tatilden de Eylül ayına kadar gelmez. Çocuğun vücudu yaz döneminde dinlendirilir. Eylül ayının ortalarına kadar sadece öksürük veya hırıltı gibi belirtileri rahatlatıcı ilaçlar kullanılır.

Sonuç olarak astım hastalığı yaz dönemimde tatile çıkar ve çocuk alerji uzmanınız tarafından uygun görülürse temmuz ayının başından Eylül ayının ortalarına kadar astım ilaçlarının kullanılmasına ara verilir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Akçay Çocuk Alerjisi, Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Ahmet Akçay

Çocuk Alerjisi, Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Prof. Dr.

Randevu al