Yaza Özel Beslenme Önerisi

Yazar Maria TanoğluDiyetisyen • 10 Ağustos 2018 • Yorumlar:

HAVALARIN ISINIP, GÜNLERİN UZADIĞI YAZ MEVSİMİNİ, KİLO ALMADAN VE SAĞLIKLI GEÇİRMEK İSTEYENLERİN BİLMESİ GEREKEN 5 ŞEY

YAZA ÖZEL 5 BESLENME ÖNERİSİ VE SOĞUK YEŞİLÇAY TARİFİ

Yaz aylarında artan sıcaklıklar , uzayan günler , tatiller derken yeme düzenimizde değişikler meydana gelebiliyor.Yazı formda ve sağlıklı geçirmek için bilmeniz gereken 5 şeyi sizler için yazdım.

  1. HAFİF VE SAĞLIKLI TERCİHLER YAPIN !

Yaz aylarında sağlıklı beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin başında yulaf ezmesi, salatalık, domates, enginar, kabak,taze fasülye ,börülce ,semizotu yoğurt gibi besinlerin gelmektedir .

Uzun yaz günlerinde; kahvaltıdan , akşam yemeğine kadar aç kalmak veya bu saatlerde abur cubur tüketmek yerine ;

Öğle öğününde

  • Yaz sebzelerinden yapılmış bir sebze yemeği yanında yoğurt

  • Yulaf kepeği + yoğurt

  • Peynir +Domates +Salatalık gibi pratik hafif ve sağlıklı bir öğün yapabilirsiniz.

  1. TATLI KRİZLERİNDE: MEYVE VEYA DONDURMA TERCİH EDİN

    Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve , dondurma gibi tatlılar tercih etmek doğru seçimlerdir. Ancak sütlü tatlılar, meyve, dondurma gibi tatlıları tüketirken de her besinde olduğu gibi porsiyon miktarlarına dikkat ediniz. 1 dilim karpuz/kavun (1/8 orta boy), 10 orta boy erik, 12 orta boy çilek, 15 adet üzüm , 12 adet kiraz ,1 orta boy şeftali 1 porsiyon meyve ölçüsüdür.

Günde 3-5 porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir. Kan şekerinizin hızlı yükselmemesi için meyveleri posalarıyla birlikte tüketmeliyiz .Bu nedenle meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeye özen gösterin.

Dondurmanın bir porsiyonu 2 toptur.Kalori değeri düşük ve besleyiciliği yüksek olduğu için sıklıkla tercihinizi sütlü dondurmadan yana kullanmanızı tavsiye ederim . En azından 1 topunu öyle tercih edin ;)

  1. GÜNDE 1-2 FİNCAN YEŞİL VEYA BEYAZ ÇAY TÜKETİN.

Bitki çayları biz beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenme programlarında en fazla yararlandığı desteklerden bir tanesidir. Yeşil çay; antioksidan etkisinin yanı sıra iyi bir ödem atıcıdır.

Beyaz çay; metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir.

Günde 1 -2 fincan yeşil/beyaz çay tüketerek fazla ödemlerinizden kurtulmaya ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde sıcak çay içemiyorum diyerler için, soğuk yeşilçay tarifim sizlerle;

Soğuk Yeşil Çay Tarifi İçin Malzemeler

  • Yeşil çay (2 poşet veya 1 Yemek kaşığı )

  • Yarım Limon(suyu ve kabukları birlikte)

  • 1 Parça zencefil

  • 1 Parça çubuk tarçın

  • 1 Sap Taze nane

Soğuk Yeşil Çay Tarifi Yapılışı

  • Yeşilçay üzerine 500 ml sıcak su, 1 Parça zencefil, 1 Parça çubuk tarçın ekleyin. 5 dakika demlendirin. 5 dakikanın sonunda yeşilçay süzün ve sıvı içindeki tarçın , zencefille birlikte soğumaya bırakın.

Soğuyan sıvıdan tarçın ve zencefil çıkardıktan sonra Üzerine soğuk su, Yarım Limon(suyu ve kabukları birlikte), buz ve taze nane yaprakları ilave edin.
Sıcak yaz günlerin de denizden & dışarıdan eve geldiğinizde koca bir bardak doldurup rahatlıkla içebilirsiniz.
Afiyet olsun.

!Yeşil ve beyaz çay Tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Düşük tansiyona sahip bireyler doktor ,diyetisyen eşliğinde tüketmeye özen göstermelidir.

  1. SU VE MİNERAL DENGENİZİ KORUYUN

Havaların ısınması ve terlemelerin artmasıyla birlikte vücudumuzun su ihtiyacı artar. Suyun vücuttaki en temel işlevi vücudun zararlı maddelerden arınmasını sağlamaktır. Ayrıca kabızlığı da önler.

Hücrelerin su kaybına bağlı doku arasında biriken su hareketsizliğin de etkisiyle zaman içinde bir dolaşım bozukluğu hastalığı olan selülite ve ödem neden olur.

Tüm bunları engellemek için Günde 10 -12 bardak su içilmelidir.

Ayrıca terlemeye bağlı kaybettiğimiz mineraller için günde 1 şişe doğal maden suyu tüketmeye de özen gösterin.

  1. D VİTAMİNİ SENTEZLEYEREK KALSİYUM DEPOLAYIN

D vitamini de yağda eriyen ve kemik sağlığı için gerekli olan bir vitamin türüdür. İnce bağırsaklarda kalsiyum emilimini ve kemik yapımında kullanılmasını kontrol eder. D vitamininin yüzde doksan kadarı güneş ışınlarından elde edilir .Bunun için her gün 10-15 dakika özellikle eklem bölgelerinin güneşlenmesi gerekiyor. Güneşe sıkça maruz kaldığımız bu günlerde kalsiyum miktarı en yüksek gıdalardan süt, yoğurt , peynir , kuru incir, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinleri tüketerek kalsiyum sentezinize maksimum etki sağlayabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)