Yeme Farkındalığı

Yazar İrem Delen • 20 Şubat 2024 • Yorumlar:

Yeme isteğine, besin tercihine, yemeğin tüketim biçimi ve tüketim miktarına etkide bulunan içsel ve dışsal faktörleri içeren uygulamaların uyarlanması yeme farkındalığı anlamına gelmektedir. Diyetetikte, yeme farkındalığı stratejileri ilk olarak, obezite ve yeme bozukluğu hastaları için kullanılmıştır.

Yeme farkındalığı birçok kişide sorunlu yeme davranışlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Yeme farkındalığı adolesan çağda ve yetişkinlikte en kötü ihtimalde geçici olarak kilo alımını engelleyebilmek, dürtüsel yiyecek seçimini azaltmak için faydalı bir strateji olabileceği ön görülmektedir.

Yemeğe farkındalığı için önemli noktalar görseldeki gibidir;

Yapılan Bazı Araştırlamlar;

Bir araştırmada yeme farkındalığının sağlığı üst düzeye çıkarmak ve hastalıkları önlemek için besin tüketimini olumlu yönde etkilemede yararlı bir strateji olabileceği görülmüştür.

Yeme farkındalığı porsiyon kontrolünü sağlama, duygusal yemeyi engelleme, aşırı yemeyi durdurabilme gibi içsel ve dışsal faktörler ile vücut ağırlığı yönetiminde önemli rol oynamaktadır.

Yapılan bir araştırma incelendiğinde farkındalık stres eğitimi ile yeme davranışını değiştirme amaçlanmış ve farkındalık eğitimleri sonrasında ölçeklerin alt faktörlerinden duygusal yeme ve kontrolsüz yeme durumlarında anlamlı azalma tespit edilmiştir.

Yeme farkındalığının beslenme davranışına pozitif etkisi vardır ve bir araştırmada daha az enerji alımıyla ilişkili olduğu söylenmektedir. Araştırmada yeme farkındalığına sahip bireyler şekerli içecek, cips, çubuk kraker gibi besinleri tüketimlerinin az olduğu bulunmuştur ve yeme farkındalığının enerji yoğunluğu yüksek besinlerin alımını azalttığı tespit edilmiştir.

Bir araştırmada yeme farkındalığı olan bireylerde meyve ve sebze tüketimi arttığı söylenirken, bir başka çalışma ise yeme farkındalığının artmasıyla beraber tıkınırcasına yeme davranışında azalma olduğunu rapor etmiştir.

Yeme farkındalığının porsiyon kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)