Yemek Borusu Hakkında Merak Edilenler

Yazar Hasan Fevzi BatırelGöğüs Cerrahı • 6 Şubat 2021 • Yorumlar:

YEMEK BORUSU BİYOPSİSİ NASIL YAPILIR?

Yemek borusundan parça alınmasının 2 yöntemi var. İlki endoskopi ile, yemek borusunun içerisindeki herhangi bir şekil bozukluğunda, buradan parça alınıp endoskopik tanı konulabiliyor. İkinci yöntem ise endoskopik ultrasonografi, yani dışarıda yaptığımız ultrasonun entegre olduğu endoskop yemek borusunun içinden gidiyor ve ultrasonla hastalıklı bölge görülüp oradan iğne ile parça alınıyor.

YEMEK BORUSU DELİNMESİ NEDİR, TEDAVİSİ NASILDIR?

Yemek borusunun delinmesi çok sorunlu bir durum. Şundan dolayı sorunlu bir durum, normalde bizim ağzımızın içerisinde, yemek borusunun içerisinde mikroplar var ve bu mikroplar göğüs boşluğumuzun içerisine bulaşmıyor. Ama yemek borusu delindiğinde göğüs boşluğumuza, karın boşluğumuza, boyuna bulaşabiliyor bu mikroplar ve ciddi probleme yol açabiliyor. Yemek borusu delinmelerinin en sık sebebi tıbbi girişimler, ameliyatlar sonrasında veya endoskopi esnasında. 1500 endoskopinin 1’inde yemek borusunun yırtılma riski var. Endoskopik ultrason yapıldığında bazen yırtıklar oluşabiliyor. Bunun dışında çok şiddetli kusma, öğürme de yemek borusu yırtığına sebep olabiliyor veya yemek borusunda var olan bir hastalık dolayısıyla yemek borusu yırtıkları görülebiliyor. Tümörler çok ilerlediği zaman bazen ilk tümörün çıkış noktası yemek borusunun yırtılması ile birlikte kendini belli edebiliyor.

YEMEK BORUSU İLTİHABI NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yemek borusu iltihabı, yani özofajit dediğimiz şeyin 1-2 sebebi var. İlki reflü, asit yemek borusunu yaktığı için mikropsuz iltihaba sebep oluyor, buna da özofajit diyoruz. İkinci sebebi ise iltihabi durum, bazen kemoterapi alırken immün sistemimiz çok baskılanıyor. Bağışıklık sistemimizin çok baskılandığı durumlarda ise yemek borusunda kandida dediğimiz maya mikrobunun yol açtığı özofajitler, yemek borusu iltihapları görülebiliyor.

YEMEK BORUSU KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Özellikle sebzeden fakir diyet, et ağırlıklı, yanmış gıda ağırlıklı beslenme, aşırı sıcak çay içimi, sigara kullanımı, alkol kullanımı, genetik bazı yatkınlıklar yemek borusu kanserinde rol oynuyor.

YUTKUNURKEN ZORLANMA KANSER BELİRTİSİ MİDİR?

Evet dikkatli olmak gerekiyor. Yutkunmada güçlük veya zorlanma eğer yeni ortaya çıktı ise yemek borusunda problem olduğunun göstergesidir. Hemen kanser diye düşünmemek lazım, ama yaş ileri, sigara ve alkol kullanımı varsa, yemek borusu kanserinin ilk belirtisi yutkunma zorluğu olabilir.

YEMEK BORUSUNDA YANMA NEDEN OLUR?

Yemek borusundaki yanma birçok kişinin hayatında tecrübe ettiği bir belirtidir. Bunun da temel sebebi midemizde çok kuvvetli bir asit var. Mesela fazla yersek bu asit reflüye sebep olur. Aşırı stresli olduğumuz bir durum veya mide kapakçığımızın çok iyi çalışmadığı durumlarda reflü artar ve midedeki asit yemek borusuna kaçabilir. Midedeki asit yemek borusuna kaçtığında göğsümüzde bir yanma, ağzımızda ekşi su şeklinde hissedebiliriz.

AKCİĞER KANSERİNDE OLDUĞU GİBİ YEMEK BORUSUNDA DA YILLIK KONTROLLER VE ERKEN TEŞHİS SAĞLANABİLİYOR MU?
Riskli bir gruptan veya bölgeden geliyorsak, eğer ailede yemek borusu kanseri hikayesi varsa, hasta sigara içiyorsa, alkol kullanıyorsa veya aşırı sıcak gıda tüketiyorsa, o zaman bu kişilerde gerçekten risk var. Yemek borusunda herhangi bir değişiklik olduysa, bu kişilere yıllık veya belirli aralıklarda endoskopik kontrollerle yemek borusu kanseri erken teşhis edilebilir. Yıllık kontrollerle yemek borusu kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)