Yeni Yıl ve Yeni Başlangıçlar

Yazar Buğrahan Kırbaş • 6 Aralık 2023 • Yorumlar:

Birçoğumuz yeni yılda en az bir kez hayatımıza dair yeni kararlar almışızdır. Biz bunu yapmamışsak bile büyük olasılıkla etrafımızda her yıl yeni kararlar alan insanları tanıyoruzdur. Yeni yıl yeni kararları beraberinde getirir. Daha sağlıklı olmak, spora veya diyete başlamak, yeni bir kursa kaydolmak gibi. Psikolojide bunlara verilen bir isim bile mevcuttur ve Yeni Başlangıç Etkisi olarak ifade edilir. Yeni başlangıç etkisine göre insanların yeni başlangıçları temsil eden zamansal dönüm noktalarından sonra eyleme geçme şansları çok daha fazladır, örneğin yeni yıl gibi.

Yeni başlangıç etkisini inceleyen psikologlar bunun işe yaradığını düşünüyor. Geçmişi ve bugünü ayırarak tüm kötü alışkanlıkları geride bırakabilir ve temiz bir sayfa açarak yeni yılda yeni başlangıçlara adım atabilirsiniz. Geçmiş hatalarınızı eskiden olduğunuz kişiye atfedebilir ve kendinize bu hataları yapan eski bendi, daha tecrübeli ve bilgili olan yeni ben, bu yılda bu hataları yapmayacak diyebilirsiniz.

Bizim için sağlıklı olan şey geçmişte yapılan hatalardan kendimizi sıyırmak ve o benliği tarihin tozlu raflarına kaldırmaktır. Bu sayede sahip olduğumuz yeni benliğimize daha çok güvenir ve yeni hedefleri gerçekleştirmeye daha motive oluruz. Bu hedefler birçok alanda olabilir. Sağlık, kariyer, eğitim ve yatırım gibi. Kısacası yeni bir başlagıç hayatımızda birçok noktaya etki eder.

Günlük yaşamımızda spesifik ve gerçekçi hedefler belirleyerek ve eylem planları oluşturarak yeni başlangıçlara adım atabiliriz. Gerçekçi hedefler başarı şansımızı muhakkak arttıracaktır. Bu yüzden ulaşması zor büyük bir hedef yerine yönetilebilir daha gerçekçi küçük hedefler iyi birer başlangıç olabilir. Eylem planları oluşturmakta oldukça önemlidir. Kendimize bir takvim oluşturmamız bu aşamada faydalı olabilir.

Hedeflere ulaşma yolunda büyük ihtimalle karşımıza engeller ve sorunlar çıkacaktır. Aksiliklerin üstesinden gelmek ve motive kalmanın yolları bulunmalıdır. İlerlememizi her daim takip etmek ve başarılarımızı kutlamak motivasyonumuzu korumamıza faydalı olacaktır.

İnsanların hayatı birtakım zorluklar içerir ve bazı seneler diğerlerinden daha zorlu geçer. Bu süreçte psikolojik olarak yıpranabilir ve mental yorgunluklar yaşayabiliriz. Yeni yılda daha sağlıklı bir ruh haline erişebilmek için davranışsal aktivasyonu yani eylemi muhakkak hayatımıza dahil etmemiz gerekir. İlgi alanlarımız doğrultusunda bizi harekete geçirecek aktivitelere katılmamız faydalı olacaktır. Örneğin yeni bir kursa başlamak veya spor salonuna kaydolmak gibi. Eylemsizlik ve bir uğraşımızın olmaması, sürekli olarak negatif düşüncelerin içinde boğulmamıza sebep olur. Bu durumu Eflatun şu güzel sözüyle ifade eder ‘’boş bir zihin, şeytanın çalışma odasıdır’’

Yeni yılda beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmekte kesinlikle faydalı olacaktır. Zihinsel sağlık için olabildiğince az işlenmiş yiyecekler tüketilmelidir. Örneğin sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller, tahıl ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar... Aşırı işlenmiş gıdalardan ise uzak durulmalıdır. Örneğin rafine şeker, fast food ve trans yağlar gibi. Ben danışanlarıma akdeniz diyetini şiddetle tavsiye ediyorum.

Gireceğimiz yeni senede uykumuzda da olumlu değişikliklere gitmemiz faydalı olacaktır. Uyku yeterince alınamadığında ruh halimiz, enerjimiz, konsantrasyonumuz, ilişkilerimiz hatta sürüş kabiliyetimiz bile olumsuz etkilenmektedir. Zihnimizin ve bedenimizin en iyi şekilde işlev görebilmesi için 7 ila 9 saat aralığında uykuya ihtiyacımız vardır. Bozulmuş bir uyku düzenine sahip kişiler bu durumu düzeltmek için öncelikli olarak her gün aynı saatte yatıp kalkmaya başlamalıdır. Yatağı sadece uyku aracı olarak kullanmalı ve uyku haricinde yatakta bulunmamalıdır. Yatak eşittir uyku çağrışımı güçlendirmemiz gereklidir.     

Eğer psikolojik rahatsızlıklarımız yaptığımız her değişikliğe rağmen devam etmekteyse bu noktada vakit kaybetmeden bir uzman ile görüşmelere başlanması okuyucularıma verebileceğim en önemli tavsiyedir. Daha sağlıklı günlerde görüşmek üzere.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Buğrahan Kırbaş Psikoloji, Aile Danışmanlığı Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)