Yeniden Evlenmek, Yeni Eşin Çocukları ve Kendi Çocuklarınızla Daha Kalabalık Bir Aile Olmak

Yazar Ayten ErdoğanÇocuk Psikiyatristi • 15 Şubat 2021 • Yorumlar:

Yeni bir aile kurmak heyecan verici ve bir o kadar da zor bir süreçtir. Yoğun bir zaman, enerji ve uğraş gerektirir. Çok farklı üvey aile türleri vardır ve her birinin kendine has kolaylaştırıcı ve zorlaştırıcı özellikleri söz konusudur. Genellikle bu durum akrabaların da dahil olduğu çeşitli kişileri de ilgilendirir. Her aile ve her üvey aile birbirinden farklıdır. Bir aile için işe yarayan bir şey başka bir ailede olumlu bir sonuç vermeyebilir.

Öncelikle, yeni aile ile ilgili herkesin farklı istekleri ve beklentileri söz konusu olacaktır. Bunlardan bazıları dile getirilmeyebilir ve bu durum da sorunlara neden olabilir. Örneğin büyükanne ve babalar yeni eşinizin ailesini istemeyebilir. Ergenler yeni aile konusunda pek istekli olmayabilir. Siz, yeni eşiniz ve küçük çocuklarınız yeni düzeninizi oluşturmayı heyecan içinde bekliyor olabilirsiniz.

 

Tüm bu duygular açıkça ifade edilmez ve anlaşılmazsa, yeni aile düzeninizde tökezlemenize neden olan sorunlar doğmasına yol açabilir. Bu nedenle tüm planların ilgili kişiler arasında açık açık konuşulması önemlidir. Unutulmamalıdır ki, üvey aileler işe sıfırdan başlamaz. Her zaman için herkes açısından çeşitli kayıplar söz konusudur.

 

Örneğin çocuklar açısından anne-babanın başka biri ile evlenmesi, anne-babalarının yeniden bir araya gelme ümidinin yitirilmesi anlamına gelebilir. Üstelik, anne-babanın uzun yıllardan beri ayrı olması halinde dahi bu durum söz konusu olabilir.

Eski ilişkiyle ilgili tüm bağlardan vazgeçilmesi anne-babalar için de oldukça zorlayıcı olabilir. Ayrılma, boşanma ya da vefatın uyandırdığı duygular son derece güçlüdür ve yeni ilişkileri etkilemesi olasılığı yüksektir.

Henüz bu duygularınızın üstesinden gelmediyseniz, yani halen kendinizi eski eşinize karşı öfkeli, üzgün veya kızmış hissediyorsanız, yeni bir aile düzeni kurmadan önce uzman desteği almanız gerekli olabilir. Bu, yeni ailenizin mutluluk şansının artmasını sağlayabilir.

Yeni ailenin kurulması

Üvey çocuklarınızın hemen sizi sevmelerini bekleyemezsiniz ancak size saygı göstermelerini bekleyebilirsiniz. Elbette siz de onlara saygı göstermelisiniz. Üvey ailelerin ve özellikle de dağılan eski ilişkiden olan çocukların bazı kayıpları söz konusudur. Örneğin anne-babalarının birlikte olmasını özleyebilirler, yeni bir eve taşınmak zorunda kalmış olabilirler, eski odalarını kaybetmiş olabilirler, vb. Hatta üvey aile ile birlikte çocuklar eski ailelerindeki en büyük, en küçük ya da ortanca çocuk olmak şeklindeki konumlarını dahi yitirebilirler.

En büyük güçlüklerden biri yeni aile üyeleri arasındaki gerilimlerin üstesinden gelinmesidir. Üvey aileler çoğunlukla sadece anne-baba ve çocuklardan oluşmaz. Eski eşler, onların yeni eşleri ve akrabalar gibi ilgili birçok kişi söz konusu olacaktır. Büyük anne ve babalar artık torunları ya da yetişkin çocukları ile görüşemeyecek olmaktan korkabilirler.

 

Evlenmeyle birlikte yeni eş otomatik olarak çocuğun anne ya da babasına dönüşmüş olmaz. Ebeveynlik görevlerinin halen çocuğun biyolojik anne-ve babası tarafından sürdürülmesi gerekli olabilir.

Çocuklar özellikle de tek ebeveynli bir ortamda uzun bir süre boyunca anne ya da babaları ile yalnız olarak yaşadılarsa, anne-babalarının yetişkin bir arkadaşı gibi davranmaya alışmış olmaları söz konusu olabilir. Bundan vazgeçmek ve özellikle de bu konumlarını yeni eşe devretmek çocuk için çok zor olabilir.

Çocukların ayrı olan ebeveyn ile görüşme düzenlerinde değişikliklerin yapılması gerekli olabilir.

Her aile, üvey aileye kendi beklentilerini getireceğinden, eski aile kuralları ve geleneklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekli olabilir.

Çocuklar açısından sadakat ile ilgili bazı sorunlar olabilir. Örneğin çocuklar yeni üvey anne ya da babaları ile arkadaş olduklarında, özellikle de üvey anne ya da babadan gerçekten hoşlanmışlarsa, uzakta olan ebeveynlerine ihanet etmiş gibi hissedebilirler.

Bekâr ve çocuksuzken üvey anne ya da baba olduysanız çocuk yetiştirmenin getirdiği zorluklara alışık olmamanız sizin için büyük sorunlar yaratabilir.

Bir üvey aile ortamını kurmanın zorluklarını yeterince tahmin edilememesi söz konusu olabilir. Yeni aileyi oluşturmak yıllar sürer ve çok fazla çaba ve emek gerektirir.

Anne-babalar neler yapabilir?

Değişiklikleri mümkün olduğunca azaltın. Evleri, okulları ve arkadaşlarının birdenbire değişmesi çocuklar için son derece zor olabilir.

Çocuklarınızla hep birlikte ve her bir çocuğunuzla ayrı ayrı olarak planlarınız hakkında konuşun.

Çocuklara bunun başlarda garip geleceğini ve değişikliklere alışmalarının zaman alacağını anlatın.

Çocukların duygularını dinleyin.

Çocuklara ayrı yaşayan diğer ebeveynin önemli olduğunu ve her zaman onların anne veya babası olacağını anlatın. Haklarını korumaya devam edeceğinizi ve anne ya da babalarını sevme ve onunla birlikte olma ihtiyaçlarını karşılayacağınızı belirtin.

Sizin için çok zor olsa bile, ayrı olduğunuz ebeveyn hakkında çocukların önünde asla kötü konuşmayın.

Yeni eşiniz ve çocukları arasında güçlü bir bağ bulunmasını anlayışla karşılayın. Birlikte zaman geçirmelerine olanak verin.

Varsa kendi çocuklarınız ile özel zaman geçirin.

Eşinizin tüm zamanını alarak, çocukların kendilerini terk edilmiş hissetmelerine yol açmayın. Ancak eşinizle özel zaman geçirmeye de dikkat edin. Eşinizle ilişkileriniz sağlıklı bir şekilde yürümezse, yeni ailenizin yürümesi de olanaksızdır.

Çocukların hepsi ile ilişki kurmak için zaman ayırın. Her çocuğun hızı birbirinden farklı olabileceğinden, çocukların hızına ayak uydurun.

Çocuklara kendilerini etkileyen konular üzerinde belirli bir kontrol gücü vermeye çalışın.

Evdeki kendilerine ait küçük bir alan ya da yer bile olsa, çocuklara belli bir mahremiyet alanı tanıyın.

Mümkünse, herkes açısından yeni bir başlangıç olması için yeni bir evde yaşamaya başlayın. Ailelerden birinin eski evinde yaşamanız durumunda herkesin kendini buraya ait hissetmesi daha zor olacaktır.

Çocuklar çok küçük olmadığı sürece, her bir ebeveynin kendi çocuğunun disiplininden sorumlu olması konusunda anlaşın ve özellikle de ilk başlarda yeni eşinizin müdahale etmesini beklemeyin. Disiplini üvey ebeveynlerin uygulaması ve bunun da diğer ebeveynin disiplin yöntemi ile aynı olmaması herkes açısından sorunlara yol açabilir. Ancak üvey ebeveyn ile çocuk arasında özel bir sorun varsa bu konuyu üvey ebeveynin ele alması gerekir. Örneğin üvey çocuğunuz size karşı kaba şekilde konuşuyorsa, bu şekilde konuştuğunda kendisine cevap vermeme hakkınız olduğunu söyleyebilirsiniz.

Yeni ailenizin yeni kuralları ve geleneklerini belirlemek ve oturtmak için gayret gösterin.

Doğum günleri ve bayramlar gibi diğer özel günleri kutlamak için yeni yollar bulmanız gerekebilir. Değişiklikler yapmaya hazırlıklı olun.

Çocukların duygularını netleştirmelerine ve bir düzene koymalarına olanak verin. Bu süreçte sorunlu davranışlar, düşmanca tutumlar ya da anlaşmazlıklar ortaya çıkabilir.

Unutmayın!

 

Uzun vadeli planlar yapmayın ve bir hafta içinde “sonsuza kadar mutlu bir yaşamın” kurulmasını beklemeyin.

 

Üvey aileler iki yetişkinin kararı ile kurulur. Çocuklar yetişkinlerle aynı şekilde hissetmeyebilir.

 

Çocuklarınızın veya üvey çocuklarınızın önünde asla kavga etmeyin.

 

Eşinize ilk başta neden aşık olduğunuzu kendinize hatırlatın ve bu aşkı korumak için zaman ayırın.

 

Yetişkinler olarak kişisel ilgi alanlarınızı muhafaza edin ve tüm çocukların kişisel ilgi alanlarını ve faaliyetlerini teşvik edin.

 

Her aile ve her üvey aile farklıdır. Başkalarında işe yarayan bir şey sizin için olumlu sonuç vermeyebilir.

 

Duygularınız konusunda dürüst ve duygularınızı ifade etme tarzınızda özenli olun.

 

Ailedeki diğer herkesin duygularını dinleyin.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayten Erdoğan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)