Yenidoğan Bebekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Yenidoğan bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra vücudunun üst derisinde bulunan koruyucu tabaka bir sure sonra derisinden emilecek ve bebeği hastalıklara karşı koruyacaktır.Bu yüzden bebekler doğduktan hemen sonra yıkanmamalıdır.Bebek için ilk banyo ,üç dört gün sonrasında yapılabilir.Bu süre içerisinde yumuşak, nemli bir bezle cilde zarar vermeden temizlenebilir.Bundan sonraki dönemlerde ilk bir ay içerisinde bebeği haftada bir gün yıkamak kış ayları için yeterlidir,yaz ayları için gün aşırı veya sıcaklık durumuna gore hergün yıkamayı öneriyoruz.

Bebekleri belli periyotlarla yıkamak onları mikroplardan uzak ve temiz kalırlar. Aynı zamanda özellikle yaz aylarında her gün yıkanan bebeklerde pişik sorunu meydana gelmez. Bebeğimizi emzirdikten hemen sonra yıkamamak gerekmektedir. Karnına baskı yapacağımızdan ve hareket ettireceğimizden dolayı kusabilir. Banyo aynı zamanda huzursuz bebeklere de iyi gelir, onları sakinleştirir,rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olur.

Yeni doğan bir bebeği yıkamak ilk başlarda karmaşık gelebilir. Eğer yanınızda tecrübeli biri varsa, bebeğin ilk temizliğini ve banyosunu bu kişiyle birlikte yapmanız size tecrübe ve güven kazandıracaktır. Halk arasında bilindiği gibi banyonun bebeğin gelişmesine bir katkısı yoktur. Sadece sağlıklı bir bebeğin temizliğe ihtiyacı vardır.
Başlangıçta birkaç gün arayla yaptırdığınız banyo bebeğinizin suya yavaş yavaş alışmasını sağlar. Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra küvet banyosunu rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Bebeğinizi canını acıtmadan, onunla konuşarak, suyun sıcaklığını iyi ayarlayarak banyo yaptırmayı başarabilirseniz, bu olay hem sizin için hem de bebeğiniz için oldukça keyifli bir hal alacaktır. Çoğu bebek suyu sever fakat bazıları bizlerin yaptığı hatalar yüzünden suyun içine girdiğinde tedirgin olup ağlayabilir.
Banyo yaptırırken dikkat edilmesi gerekli kurallar:
• Yeni doğan bebekler küçük bir küvette veya leğende yıkanmalıdır.
• Banyo yaptıracağınız yerin sıcaklığı 23-25 derece arasında olmalıdır.
• Banyoyu ısıtmanız mümkün değilse, taşınabilir küvette ve bebeğinizi odada yıkamalısınız.
• Bebeğinizi yıkamaya başlamadan önce küvetine ya da leğenine su doldurup, suyun sıcaklığını dirseğinizle kontrol edin. Dirseğinizin dayandığı sıcaklık bebeğiniz için de uygundur(37 derece).
• Bebeğinizi yıkarken onunla konuşun, gülümseyin. Banyoyu sevip sevmemesi size bağlıdır.  Kollarını ve bacaklarını çırpmasına izin verin. Ağzına ve burnuna su kaçırmamaya özen gösterin.
• Bebeğinizi banyoda çok uzun süre tutmayın. Küçük bebekler vücut ısılarını ayarlayamadıkları için hemen üşütebilirler. 3 ile 5 dakika arasında bebeğinizi banyodan çıkarmaya dikkat edin.
• Bebeği huylandırmamak için önce vücudu, sonra başı yıkanabilir.
• İlk haftalarda bebekler derilerindeki doğal yağa ihtiyaç duydukları için vücutlarını yıkarken sabun kullanmayın. Yaklaşık 1 ay sonra sabun kullanmaya başlayabilirsiniz.
• Sık banyo yapmak bebeğin iklim şartlarına uyum sağlamasını kolaylaştırır. Seyrek banyo yapan çocuklar, daha fazla terleyip, daha sık hasta olurlar.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sibel Kılıçaslan Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)