Yenidoğanlarda Göbek İltihabı: Omfalit

Yazar Miraç Ergen • 25 Mart 2024 • Yorumlar:

Yenidoğan bebekler dünyaya geldiklerinde pek çok yeni sorunla karşılaşırlar. Anne ve babaların dikkat etmesi gereken konulardan biri de bebeklerinin göbek bağının (kordon) bakımıdır.

Anne karnında bebeğin ihtiyacı olan besin ve oksijeni sağlayan kordon doğumdan sonra kesilir ve küçük bir kısmı bebeğin göbek deliğine bağlı bir şekilde kalır. Bu kalıntı yani göbek bağı kendiliğinden kurur ve genellikle birkaç hafta içinde düşer.

Ancak bazı durumlarda, göbek kordonu enfekte olur ve bu da omfalit adı verilen bir duruma neden olur. Omfalit, yenidoğanlarda sıkça görülen ve tehlikeli olabilen bir enfeksiyondur.

Belirtileri nelerdir?

Göbek kordonunun etrafındaki ciltte kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma şeklinde kendini gösterir. Göbekten kötü kokulu akıntı gelir. Ebeveynlerin bu belirtileri erken fark etmeleri önemlidir çünkü erken müdahale enfeksiyonun daha ciddi bir hal almasını önleyebilir.

Geç kalındığında enfeksiyon göbek içindeki damarlar vasıtasıyla kana karışabilir ve sepsis dediğimiz ağır bir tabloya yol açabilir.

Neden olur?

Omfalitin nedeni doğum sonrası göbek bağına yerleşen bakterilerdir.

Göbek kordonunun yeterince temizlenmemesi, hijyenik olmayan koşullarda doğum yapılması, veya bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi faktörler omfalite zemin hazırlar.

Bebeğin göbek bakımı nasıl yapılmalı?

Göbek bağı doğumdan sonra 7-14 günde düşer, bu süreçte temiz ve kuru tutulmalıdır. Bebek bezi göbek kordonu dışarıda kalacak şekilde bağlanmalıdır. Göbek bağı hiçbir şeyle silinmemelidir. İlk banyosu göbek kordonu düştükten bir gün sonra yapılmalıdır.

Tedavi:

Göbek bölgesi damar açısından zengindir, iltihap yapan bakterilerin damardan kana karışıp tüm vücuda yayılma (sepsis) yapma riski vardır. Bu nedenle tüm bebekler hastaneye yatırılmalı ve damardan antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Miraç Ergen Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)