Yılbaşı Beslenmesi

Yazar Yusuf ÖztürkDiyetisyen • 19 Aralık 2019 • Yorumlar:

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli şartları düzenli aralıklarla ve azar azar-sık sık beslenmektir. Gün boyunca bir öğüne çok fazla yüklenmeden sabah, öğle ve akşam öğünlerinde birbirine yakın hacimlerde menüler tüketmeye önem göstermeliyiz.

Yılbaşı akşamı yaptığımız öğünler dengeli ve yeterli beslenmeye uygun olmalıdır. Özellikle akşam fazla besin tüketileceği hesaplanarak gün içerisinde aç kalmak, düzenli beslenmemek yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Sabahtan başlayarak tüm öğünleri mutlaka düzenli ve yeterli almak gerekir ki akşam yemeğine kadar metabolizmamız yavaşlamasın, sindirim faaliyetleri devam etsin.

Yılbaşı akşam yemeğinde daha az yağlı ve sindirimi kolay olan yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bol yağlı ve soslu etler, sindirimi zor olan yiyeceklerdir. Yılbaşı akşamında ana yemeğimiz et grubu olacaksa daha çok sebzeli, ızgara, haşlama veya fırında hazırlanmış bir et yemeğini tercih etmeliyiz. Bir çeşit çorba ile yemeğe başlayıp bol bol çiğ sebzelerden hazırlanmış salatalar ile destekleyerek ana yemeğimizi tüketebiliriz.

Yılbaşı akşamı tatlılardan; sütlü ve meyveli olanlar tercih edilmeli. Çünkü, şerbetli hamur tatlıları kan şekerini hızlı yükseltip düşürdüğü için hem uzun süreli tokluk sağlamaz hem de vücudumuzu çok fazla yorar. Sindirim sistemimiz o akşam her akşamkinden fazla çalışacağı için sindirimi daha kolay, meyveli ve sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. 

 

Alkollü içeceklerden; alkol oranı en az olan içecekleri tercih ederek karaciğerimizi korumaya çalışın. Alkol oranı en düşük olan ve tercih edilmesi en uygun olan içecek şaraptır. En fazla 2 kadeh tüketilmelidir. 

 

Kuruyemişler besin içeriği olarak oldukça zengin besinlerdir. Tüketirken mutlaka ölçülü olmak gerekir. Kendimize bir kuruyemiş tabağı hazırlayacaksak içerisinde daha az fındık, fıstık, ceviz badem; daha fazla leblebi ve kuru meyvelerden olmasına dikkat etmek yılbaşı akşamında hem sindirimin daha da zorlaşmasına engel olur hem de kalori alımını azaltır. 

 

Herkese sağlıklı, mutlu bir yıl dilerim.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)