Yılbaşında Beslenme Tavsiyeleri

Yazar Büşra Nur Sarısoy Bakırhan • 26 Aralık 2023 • Yorumlar:

Yeni bir yılı karşılarken sevdiklerinizle kalabalık sofralarda buluşmak; evde veya dışarda tükettiğiniz çeşitli yemekler ve şekerli-gazlı ya da alkollü içeceklerde porsiyon kontrolü yapmanızı zorlaştırabilir.

Yılbaşı akşamını keyifle geçirirken kontrolü elden bırakmamak, yeni yılı sağlıkla karşılamak için uygulayabileceğiniz öneriler:

Gün içinde öğün atlamayın

Yemek sırasında çok aç olmak, masada porsiyon kontrolü yapmanızı zorlaştırır; akşam çok yiyeceğiniz düşüncesiyle gündüz öğünlerinizi atlamayın. Hafif bir kahvaltı ve ara öğün ile gün içinde besin alımınızı destekleyebilrisiniz.

Yemek öncesi salata ve zeytinyağlı/ızgara sebze ile başlangıç yapın

Yemeğe salata ile başlamak kan şekerinizin dengelenmesine ve erken tokluk hissine katkı sağlar.

Protein alımı: 

Yılbaşı akşamı sıklıkla tercih edilen hindi ya da köfte, tavuk, balık gibi seçenekleri ızgara veya  fırınlanmış olarak ve yanında pilav, makarna, patates vb karnbonhidrat gruplarına ağırlık  vermeden tüketin. 

Kızartma hamurişi ara sıcaklar, mayonezli mezeler tercih etmeyin. 

İçecekler 

• Alkolsüz içeceklerde ayran, maden suyu ,şekersiz komposto/ soğuk çay, kahve , bitki  çayları yılbaşı akşamınıza eşlik edebilecek sağlıklı sçeneklerdir. 

• Alkollü içeceklerde ise 1-2 ölçüyü geçmemeye dikkat edin. 

Bira veya şarap gibi daha seyreltik alkol tercihleri yapmak ; votka, viski, martini, rakı, rom  veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Alkolün 1 gramının 7 kcal olduğu unutulmamalı yediklerimiz kadar içtiğimiz kalorilere de dikkat etmeliyiz. 

• Yılbaşı akşamında da sıvı ihtiyacınızı karşılarken su tüketimine öncelik vermeyi  unutmayın. 

 Yemek sonrası atıştırmalıklar 

Gece devam ederken yüksek kalori almamak için, taze meyve ve sebzeleri atıştırmalık olarak  tercih edebilirsiniz. Salatalık, turp, havuç, renkli biber, kereviz sapı, brokoli, kuşkonmaz gibi  sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yoğurt, kuru nane, kekik ve kırmızı biber ile sos  yapabilirsiniz. 

Çiğ kuruyemiş ve kuru meyveler 

Tuzlu kuruyemişler, cips, kuru pasta vb. atıştırmalıklar yerine çiğ badem, fındık, kuru üzüm,  hurma , kuru kayısı vb . iyi seçeneklerdir. Kalori yoğunluğu yüksek besinler olduğu için toplam  10-15 adeti geçmeyecek şekilde ufak bir kase hazırlayarak tüketim sağlayabilirsiniz.

Tatlı tüketimi  

Yılbaşı tatlısı olarak kabak, ayva tatlısı vb meyve tatlıları ya da sütlü tatlılar tercih edebilirsiniz.  

Devam eden bir zayıflama sürecindeyseniz yılbaşı akşamı için düzeninizi tamamen bozup  yeniyıla pişmanlık hissiyle başlamayın  

Hayır demeyi öğrenin. Lezzetli gözüken ve yılbaşına özel olarak hazırlanmış olan birçok ikram  aynı zamanda çok kalorili de olabilmektedir. Limitlerinizi kendiniz belirleyin. Keyifli vakit geçirmek çok yemek yemek değildir, hoş sohbet,sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamana odaklanın.  Kendinizi tanıyın ve duygularınızdan emin olun. İkramlar ve ısrarlar karşısında iradenizi test edin;  fazla geleceğini düşündüğünüzde “hayır, teşekkürler” demeyi alışkanlık haline getirmeye çalışın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)