YO-YO Diyetlerle Sağlığınızdan Olmayın

Yazar Nilgün İstekDiyetisyen • 1 Haziran 2018 • Yorumlar:

Yaz mevsimi yaklaşıyor. Çoğumuzda bir telaş var. Formda olmak herkes için daha bir önem taşıyor bu günlerde... Nasıl olduğumuz, nasıl göründüğümüz üzerinde her zamankinden daha fazla duruyoruz. Kimileri için birkaç kilo, kimilerinde ise daha fazla... Nihayetinde, kilomuz çoğunlukla fazla ...

Yo-yo oyuncağını bilir misiniz? İki küçük disk şeklinin ortasında bulunan ip parmağa bağlanır ve ileri geri hareket ettirilir. İleri itişiniz ne kadar hızlı olursa, geri gelişi de bir o kadar hızlı olur.

Yo-yo diyetleri de adını buradan alır. Yapılan yanlış uygulamalarla hızla verdiğiniz kiloları tekrar hızla almanız kaçınılmazdır.

Genelde yaz ayları öncesi gelir fazla kilolar aklımıza. 2-3 kilo ise bu düzey, genelde kolaylıkla verilir. Daha fazla ise verilmek istenen kilo düzeyi, genelde tek tip besin öğesine dayalı, kısıtlı, yanlış diyetler uygulanabilir. Ancak, vücudun gereksinimleri için gerekli besin ögelerini tam olarak içermeyen, uzun süre uygulanamayacak bu programlar, sağlık anlamında birçok riske zemin hazırlayabileceği gibi ( kan şekeri ve tansiyon düzensizlikleri, kalple ilgili sağlık sorunları, duygusal ve ruhsal durum bozuklukları vb.), hem vücudun bu yeni duruma adaptasyonu kısa sürede gerçekleşeceği için yetersiz beslensek-çok az düzeylerde besin alıyor olsak ta, belli bir süre sonra kilo verimi söz konusu olmayacak, hem de yo-yo oyuncağının geri gelmesi gibi, normal beslenme düzenine geçiş döneminde kaybettiğimiz kiloları fazlasıyla geri almamız da kaçınılmaz olacaktır.

Yaz aylarına yakın dönemde kilo verme telaşı olan kişiler vardır, gerek çevremizde, gerekse toplumca tanınmış kişiler arasında... Her yıl bu manzara tekrarlanır. Çünkü bu programlar, uzun süreli uygulanabilecek tarzda değildir ve sorunun asıl kaynağı olan yanlış beslenme tarzı ve aktivite yetersizliğine yönelik kalıcı çözümler hayata geçirilememiştir. Her bahar veya yaza hazırlık döneminde aynı sorunları yaşamamak, sağlık riskleri oluşturmamak için yapılması gereken; kısa dönemli değil, kalıcı ve uzun süreli amaçlar edinmek ve bu amaçlar doğrultusunda adımlar atmaktır. Bu anlamda, size uygun sağlıklı beslenme tarzını, aktiviteyi, hayatınızın bir parçası haline getirmeniz önemli. Diyetisyeniniz/beslenme uzmanınız yardımıyla sağlığınızdan ödün vermeden, sağlığınıza sağlık katarak, size uygun olan yeni bir beslenme tarzı oluşturabilmeniz mümkün. İsteğiniz, sadece belli dönemler için dahi olsa, sürekli kilo sorunu ile uğraşmak mı, yoksa kilo sorunu gibi bir sorunla bir daha yüzleşmenizi gerektirmeyecek yeni bir yaşam tarzı oluşturmak mı? Kendiniz için bir iyilik yapın; sağlıklı bir yaşam tarzı edinmeye çalışın ve ilk adımı hemen atın. Aynen yo-yo oyuncağında olduğu gibi, her şey sizin elinizde...

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)